diagonismos
Ειδήσεις . Security News
Τετάρτη, 2 Μαϊος 2018 | 11:25

Cryptojacking : η επόμενη σελίδα των malware

Όπως  όλες οι  πρωτοποριακές εφευρέσεις, το ψηφιακό χρήμα φέρνει κι αυτό ένα ηθικό παράδοξο: ενώ μερικοί το θεωρούν ως ένα επαναστατικό εργαλείο για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, άλλοι το χρησιμοποιούν ήδη για να δώσουν..

Όπως  όλες οι  πρωτοποριακές εφευρέσεις, το ψηφιακό χρήμα φέρνει κι αυτό ένα ηθικό παράδοξο: ενώ μερικοί το θεωρούν ως ένα επαναστατικό εργαλείο για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, άλλοι το χρησιμοποιούν ήδη για να δώσουν ώθηση στις παράνομες δραστηριότητες τους. Ως εκ τούτου, ήταν απλώς θέμα χρόνου αυτή η  δραστηριότητα να γίνει ένα σοβαρό ζήτημα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Είμαστε ήδη μάρτυρες ενός νέου αναδυόμενου τύπου εγκλήματος στον διαδίκτυο που γίνεται πιο δημοφιλές από τις επιθέσεις ransomware : το cryptojacking.

Καθώς εξελίσσονται οι μέθοδοι του crypto-mining, προκύπτουν νέες ηθικές και νομικές πτυχές:

  • • Νόμιμο - ηθικό crypto-mining. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη χρήση των δικών σας συσκευών και της ηλεκτρικής ενέργειας για εξόρυξη νομισμάτων.
  • • Πιθανώς κακόβουλα crypto-mining. Μέσω της εμφάνισης του Coinhive και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών, οι ιστότοποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη CPU των επισκεπτών τους για εξόρυξη αντί να εμφανίζουν ενοχλητικές διαφημίσεις. Τουλάχιστον θεωρητικά, αυτό ακούγεται σαν μια καλή ιδέα. Το site ειδήσεων Salon.com ακόμη και η UNICEF το χρησιμοποίησαν στην προσπάθειά τους για εναλλακτικές τεχνικές συλλογής κεφαλαίων. Σε αντίθεση με τον ιστότοπο Pirate Bay που όταν πρόσφατα πιάστηκε να το κάνει κρυφά, δηλώσει ότι το έκανε για να απαλλαγεί από τις διαφημίσεις..
  • • Cryptojacking / Coinjacking / Drive-by mining. Τον να πληρώνει κάποιος το λογαριασμό κάποιου τρίτου που χρησιμοποιεί την υπολογιστική του δύναμη χωρίς τη συγκατάθεσή του είναι ανήθικο. Στην πραγματικότητα, είναι παράνομο - για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ένα θύμα θα μπορούσε να επικαλεσθεί τον νόμο για απάτη και εκμετάλλευση υπολογιστών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ο νόμος για την κακή χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δυστυχώς, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, η εξεύρεση του δράστη είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Μπορούν Οι Οργανισμοί Να Προστατευτούν Από Το Cryptojacking ;

 Το Cryptojacking φέρνει προβλήματα όπως υψηλότερους λογαριασμών ενέργειας και υποβάθμιση της επεξεργαστικής δύναμης των υπολογιστών, αλλά χρησιμοποιεί επίσης τρωτά σημεία ασφαλείας, τα οποία θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία για τη φήμη και τη συνέχεια της επιχείρησής σας. Βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για μία επερχόμενη πιθανή έξαρση των επιθέσεων cryptojacking.

Το Cryptojacking αποφέρει πολλά κέρδη και θεωρείται χαμηλού κινδύνου έγκλημα στο διαδίκτυο, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλους τύπους επιθέσεων, και είναι κάτι που προτιμούν οι εγκληματίες. Και όταν πρόκειται για την επιλογή του θύματος, τόσο εκείνο είναι μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο. Βασικά, όλοι οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν ξεπερασμένο λογισμικό στην υποδομή τους διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις μόλυνσης ενός cryptocurrency malware που εκμεταλλευθηκε γνωστά exploits όπως το EternalBlue και το DoublePulsar που χρησιμοποιούσε η WannaCry – για αυτό και εύστοχα ονομάστηκε WannaMine. Μία ευπάθεια του WebLogic Server της Oracle (CVE-2017-10271) χρησιμοποιήθηκε για την διασπορά miners σε servers από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι εταιρείες είναι να εγκαταστήσουν patches στα συστήματά τους, όπως στο παραπάνω παράδειγμα, η Oracle είχε εκδώσει ένα patch που δεν είχε εγκατασταθεί. Επιπλέον, μια προσεκτικότερη παρακολούθηση των πόρων των συστημάτων μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της διασποράς μέσω της έγκαιρης παρέμβασης όταν εντοπιστούν μη φυσιολογικές εξάρσεις της CPU. Λάβετε υπόψη ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η ανίχνευση, ορισμένα κακόβουλα προγράμματα σχεδιάζονται για να λειτουργούν εκτός ωρών λειτουργίας.

Πηγή: https://bitdefender.gr/

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 101

Τεύχος 101

17-03-2020

Security Report, Τεύχος 101

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Jamming σε ασύρματα συστήματα συναγερμού. Τα ασύρματα οικιακά συστήματα ασφαλείας, αρχίζουν και γίνονται όλο και δημοφιλέστερα, ακόμα και για τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Δυστυχώς όμως, όσο αυξάνεται η τεχνολογία, άλλο τόσο αυξάνονται και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να εισέλθουν σε μία κατοικία. Οι επιθέσεις παρεμβολών ή παρακώλυσης επικοινωνιών, γνωστές και ως jamming, είναι οι επιθέσεις που σκόπιμα ή μη προκαλούνται στο σήμα του πομπού, το...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.