Diagonismos SecurityReport V22 150
Ειδήσεις . Security News
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 | 10:29

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “κερκόπορτα” για επιθέσεις phishing

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες των ψηφιακών εγκληματιών να πάρουν στα χέρια τους δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εξελίσσονται σε “κερκόπορτα” για τέτοιου είδους απόπειρες.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες των ψηφιακών εγκληματιών να πάρουν στα χέρια τους δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εξελίσσονται σε “κερκόπορτα” για τέτοιου είδους απόπειρες. Ειδικά οι απρόσεκτοι χρήστες του Facebook εξελίσσονται σε έναν κερδοφόρο στόχο ψηφιακών εγκληματιών για επιθέσεις phishing.

Το 1ο τρίμηνο του 2018, οι anti-phishing τεχνολογίες της Kaspersky Lab εμπόδισαν περισσότερες από 3,6 εκατ. απόπειρες επίσκεψης σε δόλιες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων το 60% ήταν ψεύτικες σελίδες στο Facebook. Στην αρχή του έτους, το Facebook ήταν το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των απατεώνων, καθώς οι σελίδες του συχνά παραβιάζονται από ψηφιακούς εγκληματίες, που προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα μέσω επιθέσεων phishing.

Αλλά και το 1ο τρίμηνο του 2017, το Facebook ήταν ένας από τους τρεις πιο δημοφιλείς στόχους για phishing, περίπου 8%, με τις Microsoft Corporation (6%) και PayPal (5%) να ακολουθούν. Το 1ο τρίμηνο του 2018, το Facebook, επίσης, ηγήθηκε στην κατηγορία phishing σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθούμενη από την VK - μια ρωσική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο - και το LinkedIn.

Νέες μέθοδοι
Οι ψηφιακοί εγκληματίες αναζητούν συνεχώς νέες μεθόδους για να πλήξουν τους χρήστες, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις τεχνικές απάτης για να αποφύγετε να αποτελέσετε τον επόμενο στόχο. Για παράδειγμα, η τελευταία τάση είναι τα ανεπιθύμητα email που σχετίζονται με τον GDPR (Γενικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων). Παραδείγματα περιλαμβάνουν προσφορές διαδικτυακών σεμιναρίων επί πληρωμή για τη διευκρίνιση της νέας νομοθεσίας ή προσκλήσεις για την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού, που θα παρέχει πρόσβαση σε διαδικτυακούς πόρους για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες.

Ευρήματα
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο του 2018, οι κύριοι στόχοι των επιθέσεων phishing παρέμειναν οι ίδιοι από το τέλος του περασμένου έτους. Πρόκειται, κυρίως, για παγκόσμια διαδικτυακά portal και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, υπηρεσιών πληρωμών και ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Περίπου $35.000 εκλάπησαν μέσω ενός ιστότοπου phishing που φαινόταν να προσφέρει την ευκαιρία για επένδυση στο φημολογούμενο Telegram ICO. Περίπου $84.000 εκλάπησαν μετά από ένα και μοναδικό phishing email που σχετιζόταν με την κυκλοφορία του “The Bee Token” ICO.

Το phishing εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ όλων των επιθέσεων phishing (43,9%), μέγεθος αυξημένο κατά 4,4% σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους. Οι επιθέσεις εναντίον τραπεζών, ηλεκτρονικών καταστημάτων και συστημάτων πληρωμών παραμένουν στις τρεις πρώτες θέσεις, καταδεικνύοντας την επιθυμία των ψηφιακών εγκληματιών να έχουν πρόσβαση στα χρήματα των χρηστών.

Η Βραζιλία ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο των χρηστών που δέχθηκαν επίθεση από phishers κατά το 1ο τρίμηνο του 2018 (19%). Ακολούθησαν η Αργεντινή (13%), η Βενεζουέλα (13%), η Αλβανία (13%) και η Βολιβία (12%).

Spam
Όσον αφορά το χάρτη των επιθέσεων spam, το 1ο τρίμηνο του 2018, ο αριθμός των spam μηνυμάτων κορυφώθηκε τον Ιανουάριο (55%). Το μέσο ποσοστό spam στην παγκόσμια κίνηση email ήταν 52%, δηλαδή κατά 4,6% χαμηλότερο από το μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου του 2017. Το Βιετνάμ έγινε η πιο δημοφιλής πηγή spam, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και την Κίνα. Στους πρώτους δέκα στόχους συμπεριλαμβάνεται η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Η χώρα που δέχτηκε τις περισσότερες επιθέσεις από κακόβουλα email ήταν η Γερμανία. Η Ρωσία ήρθε δεύτερη, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: http://www.sepe.gr/

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, τεύχος 89

Τεύχος 89

19-03-2019

Security Report, τεύχος 89

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Κεντρικό θέμα αυτού του μήνα είναι οι συσκευές παραγωγής καπνού. Η χρήση συσκευών παραγωγής καπνού-ομίχλης ως εργαλείο για την πρόληψη κλοπών, άρχισε να βρίσκει ολοένα και περισσότερο εφαρμογή σε εγκαταστάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η ικανότητα των κλεφτών να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας, αυξήθηκε κατά πολύ. Η ανάπτυξη των συσκευών παραγωγής ομίχλης τα τελευταία χρόνια έδωσε την λύση σε αυτό το πρόβλημα, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους και τη...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.