Diagonismos SecurityReport V22 150
Ειδήσεις . Security News
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 | 12:59

Dark Sword: Εφιάλτης των ΗΠΑ το πρώτο μαχητικό 6ης γενιάς της Κίνας

Η Κίνα κυκλοφόρησε εικόνες ενός νέου, μη επανδρωμένου, stealth μαχητικού αεροσκάφους, οι οποίες αποκαλύπτουν πόσο κοντά βρίσκεται η Κίνα στο να εκθρονίσει τις ΗΠΑ ως την κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στον αέρα.

Η Κίνα κυκλοφόρησε εικόνες ενός νέου, μη επανδρωμένου, stealth μαχητικού αεροσκάφους, οι οποίες αποκαλύπτουν πόσο κοντά βρίσκεται η Κίνα στο να εκθρονίσει τις ΗΠΑ ως την κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στον αέρα.

Η Κίνα έχει ήδη κατασκευάσει αεριωθούμενα stealth μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία προβληματίζουν τους Αμερικανούς στρατιωτικούς σχεδιαστές, αλλά οι εικόνες του νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, που ονομάζεται "Dark Sword" (“Σκοτεινό Ξίφος¨), υποδηλώνουν μια εντελώς νέα διάσταση εναέριου πολέμου, που θα μπορούσε να αποδειχθεί ο απόλυτος εφιάλτης για τις ΗΠΑ.

Το «Dark Sword» μπορεί να είναι το πρώτο πόλεμο έκτης γενιάς, σύμφωνα με το Militarywatchmagazine.com. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ορισμός του «μαχητικού 6ης γενιάς» δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Ο Justin Bronk, εμπειρογνώμονας για εναέριου πολέμου στο Royal United Services Institute, δήλωσε ότι το «Dark Sword» αντιπροσωπεύει μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού από τα σχέδια των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεριωθούμενων αεροσκαφών.

Ο Bronk εξέτασε τις διαθέσιμες φωτογραφίες του «Dark Sword» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένο αεροσκάφος φαίνεται να είναι σχεδιασμένο για γρήγορη, υπερηχητική πτήση αντί για μεγιστοποίηση της δυνατότητας stealth, αντιγράφοντας πολλά από τα χαρακτηριστικά του αμερικανικού F-22 Raptor.

Το «Dark Sword» φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να συμμετέχει σε αερομαχίες και εξ αποστάσεως αεροπορικές επιθέσεις. Έχει πολύ μεγαλύτερη ομοιότητα με αεροσκάφη όπως το F-22 Raptor και το F-35 της Αμερικής ή το J-20 της Κίνας από ότι με ένα drone τύπου Predator.

Oι ΗΠΑ φαίνεται να αιφνιδιάζονται από την Κίνα, η οποία κινείται προς την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους - μια ιδέα που, αρχικά, είχαν οι ΗΠΑ και στην συνέχεια την εγκατέλειψαν, επιλέγοντας να αναπτύξουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.

Η Κίνα, που βρίσκεται στον Ειρηνικό και περιβάλλεται προς ανατολάς από συμμάχους των ΗΠΑ, έχει έναν τεράστιο εναέριο χώρο να υπερασπιστεί. Ένα τέτοιο αεροσκάφος, εάν παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς, χωρίς να απαιτείται η εκπαίδευση πιλότων, θα μπορούσε τουλάχιστον να απορροφήσει πυραύλους από τα αμερικανικά μαχητικά. «Η ποσότητα αποτελεί ένα ξεχωριστό είδος ποιότητας», δήλωσε ο Bronk.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι αμερικανικές δυνάμεις θα πολεμούν εναντίον υπερηχητικών, ατρόμητων μη επανδρωμένων μαχητών που θα μπορούν να ελιχθούν θεωρητικά εξίσου ή ακόμα και καλύτερα από τα επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μένουν πίσω οι ΗΠΑ ή μπλοφάρει η Κίνα; 

Ίσως κάπου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο αμερικανοί μηχανικοί σχεδιάζουν ένα μυστικό μη επανδρωμένο μαχητικό για να εξισορροπήσουν το παιχνίδι. 

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι κυριαρχείται από μια «Μαφία πιλότων μαχητικών αεροσκαφών» που επιμένουν στον αυξημένο ρόλο των επανδρωμένων αεροσκαφών σε βάρος της τεχνολογικής προόδου και ίσως της αεροπορικής υπεροχής.

Η ανάπτυξή του «Dark Sword» έχει προχωρήσει υπό καθεστώς πλήρους μυστικότητας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο κοντά βρίσκεται η Κίνα στο να γίνει το «Dark Sword» επιχειρησιακό. 

Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να υποθέσουμε αν η μακέτα του «Dark Sword» που εμφανίζεται στη φωτογραφία μπορεί, αυτή τη στιγμή, να πετάξει. Αυτό που είναι εμφανές, είναι ότι η Κίνα συνεχίζει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην απόκτηση μια τέτοιας ικανότητας. 

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχει αυτή τη δυνατότητα κάποια στιγμή στο μέλλον, είτε με το «Dark Sword» είτε με κάποιο άλλο μοντέλο. Οι ΗΠΑ έχουν υποτιμήσει επανειλημμένα πόσο γρήγορα εξελίσσεται σε επίπεδο στρατιωτικής τεχνολογίας η Κίνα.

Με πληροφορίες από Business Insider, The Drive, National Interest, Sputnik.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, τεύχος 89

Τεύχος 89

19-03-2019

Security Report, τεύχος 89

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Κεντρικό θέμα αυτού του μήνα είναι οι συσκευές παραγωγής καπνού. Η χρήση συσκευών παραγωγής καπνού-ομίχλης ως εργαλείο για την πρόληψη κλοπών, άρχισε να βρίσκει ολοένα και περισσότερο εφαρμογή σε εγκαταστάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η ικανότητα των κλεφτών να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας, αυξήθηκε κατά πολύ. Η ανάπτυξη των συσκευών παραγωγής ομίχλης τα τελευταία χρόνια έδωσε την λύση σε αυτό το πρόβλημα, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους και τη...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.