Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
3 Ιουλίου 2018 10:05

KEΠΚΑ: Facebook και Google ωθούν τους χρήστες να μοιράζονται μαζί τους τα προσωπικά δεδομένα τους

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F0caf6398a179c99f97977dc58ce3979c XL

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, Facebook και Google μας οδηγούν να επιτρέψουμε τη χρήση τεράστιου όγκου πληροφοριών, για εμάς μέσα από «πονηρή» σχεδίαση, επιζήμιες προεπιλογές απόρρητου και επιλογές του τύπου «Αν δεν το επιτρέψεις δεν παίρνεις υπηρεσίες», σύμφωνα με..

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, Facebook και Google μας οδηγούν να επιτρέψουμε τη χρήση τεράστιου όγκου πληροφοριών, για εμάς μέσα από «πονηρή» σχεδίαση, επιζήμιες προεπιλογές απόρρητου και επιλογές του τύπου «Αν δεν το επιτρέψεις δεν παίρνεις υπηρεσίες», σύμφωνα με ανάλυση των πολιτικών απορρήτου των εταιριών αυτών. Από τη στιγμή που εφαρμόζεται, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι χρήστες ψηφιακών υπηρεσιών αντιμετώπισαν τις νέες ρυθμίσεις απόρρητου, μέσω αναρίθμητων αναδυόμενων μηνυμάτων.

Δυστυχώς, το Συμβούλιο Καταναλωτών της Νορβηγίας, δημοσίευσε, μια ανάλυση (http://bit.ly/2N2e9dG), που δείχνει ότι οι εταιρείες δεν έχουν πρόθεση να λάβουν υπόψη τους τις επιλογές των χρηστών τους. «Οι εταιρείες αυτές μας χειραγωγούν, ώστε να μοιραστούμε μαζί τους πληροφορίες, για εμάς. Αυτή η πρακτική δείχνει έλλειψη σεβασμού, προς τους χρήστες και παρακάμπτει την έννοια να δίνεται, στους χρήστες, ο έλεγχος των προσωπικών τους δεδομένων» δηλώνει ο κ. Finn Myrstad, Διευθυντής ψηφιακών Υπηρεσιών του Νορβηγικού Συμβουλίου Καταναλωτών. Το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών και αρκετές άλλες οργανώσεις καταναλωτών καθώς και ομάδες, που ασχολούνται, με το απόρρητο, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. ζητούν τις Ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να ερευνήσουν, εάν οι εταιρίες ακολουθούν πρακτικές, σύμφωνες με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η ανάλυση του Νορβηγικού Συμβουλίου Καταναλωτών δείχνει ότι:

  • ·         Τα αναδυόμενα μηνύματα, για την πολιτική απόρρητου, ωθούν τους καταναλωτές να αποδεχτούν το μοίρασμα των προσωπικών τους δεδομένων.
  • ·         Η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες, σπάνια αλλάζουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, Facebook και Google έχουν θέσει, εκ των προτέρων τις προεπιλογές, στα χαμηλότερα επίπεδα προστασίας του απόρρητου.
  • ·         Το μοίρασμα των προσωπικών δεδομένων και η χρήση προσωποποιημένων διαφημίσεων παρουσιάζεται, ως αποκλειστικά επωφελής, μέσω σχεδίων και διατύπωσης και συχνά, συνδυάζονται, με απειλές, για χάσιμο λειτουργιών, εάν οι χρήστες αρνηθούν.
  • ·         Οι πολιτικές απόρρητου, που προστατεύουν πραγματικά, απαιτούν περισσότερα «κλικ» και συχνά, είναι κρυμμένες.
  • ·         Σε πολλές περιπτώσεις, οι υπηρεσίες αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι χρήστες έχουν, στην πραγματικότητα, ελάχιστες επιλογές και ότι αποδέχονται το μοίρασμα των δεδομένων τους, μόνο με τη χρήση της υπηρεσίας. Η αίσθηση, που δίνεται ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους, συχνά τους πείθει και μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες.

Η νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων απαιτεί οι εταιρίες να διευκολύνουν τους χρήστες να κάνουν καθαρές επιλογές, βασισμένοι στην πληροφόρηση και να επιτρέπουν, στους χρήστες, να διατηρούν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι διαφορετική, απογοητεύει τους καταναλωτές και υποσκάπτει τις προθέσεις του νέου Κανονισμού.

Η κ. Monique Goyens, Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), σχολίασε: «Οι εταιρίες πρέπει να σεβαστούν και το πνεύμα και το γράμμα του νέου Κανονισμού. Η αναφορά δείχνει ότι πολλές παγκόσμιες ψηφιακές εταιρίες έχουν να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα, για να το πετύχουν. Οι Ενώσεις Καταναλωτών, στην Ευρώπη, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν, να αποκαλύπτουν κακές πρακτικές και να εργάζονται, με το Νομοθέτη, για να βελτιώσουν την κατάσταση».

Η κ. Ailidh Callander, υπεύθυνη του νομικού τμήματος της Privacy International, σχολίασε: «Επικροτούμε την ανάλυση του Νορβηγικού Συμβουλίου Καταναλωτών. Καθώς ο νέος Κανονισμός τίθεται, σε εφαρμογή, από τις εταιρίες, είναι σημαντικό να ελεγχθεί πως οι εταιρίες αλλάζουν προϊόντα και υπηρεσίες, για να διασφαλιστεί ότι προστατεύεται το απόρρητο των χρηστών. Ζητάμε, από τους νομοθέτες, να ερευνήσουν τα σκοτεινά σημεία, τα οποία το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών αποδεικνύει ότι οι εταιρίες αναπτύσσουν και εμπλέκονται».

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...