Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
13 Ιουλίου 2018 15:14

Ο άνθρωπος που μετέτρεψε τις κυβερνο-απειλές σε επιχειρηματική ευκαιρία για το Ισραήλ

f690a3418b2cf575972c2267e1993d04 XL 79b35880

Ταξίαρχος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ εν αποστρατεία, ιδρυτής και επικεφαλής startup, επισκέπτης εμπειρογνώμονας και λέκτορας στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης.

Ταξίαρχος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ εν αποστρατεία, ιδρυτής και επικεφαλής startup, επισκέπτης εμπειρογνώμονας και λέκτορας στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης. Ο Ράμι Εφράτι, ο αυτοαποκαλούμενος ισραηλινός πρεσβευτής της κυβερνοασφάλειας, δεν είναι ένας τυπικός 68χρονος. 
Η πολυετής πορεία του στον στρατό, η μετέπειτα 20χρονη (έως και σήμερα) επαγγελματική του εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, όπου ασχολήθηκε με πλήθος νεοφυών και εδραιωμένων επιχειρήσεων στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, της υψηλής τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας, αλλά και η συνεργασία του με την ακαδημαϊκή κοινότητα μέσω του εργαστηρίου για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Ασφάλεια του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, συνοψίζουν στο πρόσωπό του τα βασικά “συστατικά” του ισραηλινού οικοσυστήματος. 
“Ήμουν στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ για περισσότερο από 28 χρόνια. Από τότε που αποστρατεύτηκα, ξεκίνησα να εργάζομαι σε μία πολύ γνωστή εταιρεία, την NICE, (σ.σ. μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του Ισραήλ) όπου πήρα πολύ σημαντικά μαθήματα και γνώσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο και από εκεί συνέχισα την πορεία μου σε αρκετές startup. Η πιο ιδιαίτερη startup της οποίας ηγήθηκα ως CEO, ήταν η Brainstorm Cell Therapeutics (σ.σ. εισηγμένη στον Nasdaq), μία εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει θεραπεία για τη νόσο του Λού Γκέρινγκ (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση). 
Ως ειδικός σε στρατηγικές μεθόδους κυβερνο-τεχνολογίας, ο Ράμι Εφράτι σήμερα είναι εκ των συνιδρυτών και πρόεδρος της startup Firmitas-CS, η οποία αναπτύσσει προληπτικές λύσεις για την προστασία κρίσιμων υποδομών όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, ο κλάδος της υγείας κ.ά. 
Τον συναντήσαμε στο Τελ Αβίβ στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου “Cyber Week” και του ζητήσαμε να μας περιγράψει την οπτική του Ισραήλ σε θέματα κυβερνοασφάλειας αλλά και την προσωπική του συμβολή στην ανάδειξη της χώρας του σε έναν από τους βασικούς διεθνείς παίκτες σε αυτό το επιχειρηματικό πεδίο. 
“Το κράτος του Ισραήλ μετρά μόλις 70 χρόνια ζωής και από ιδρύσεώς του περιβάλλεται από χώρες που αναζητούν τα τρωτά του σημεία για να επιτεθούν στους πολίτες του και να πλήξουν τις δραστηριότητές του. Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, το Ισραήλ έκανε τα πάντα για να γίνει η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο. Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει από το 2002 ότι ο κυβερνοχώρος αποτελεί όπλο και το 2003 ίδρυσε την Εθνική Αρχή Ασφάλειας Πληροφοριών (National Information Security Authority – NISA), η οποία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της χώρας. Για το Ισραήλ οι κυβερνοεπιθέσεις είναι ισοδύναμες με τις στρατιωτικές επιθέσεις. Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι ο κυβερνοχώρος κρύβει μεν απειλές, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και επιχειρηματικές ευκαιρίες”. 
Ρωτήσαμε το κ. Εφράτι για τον “τίτλο” που χρησιμοποίησε όταν μας συστήθηκε: “Αποκαλώ τον εαυτό μου ‘κυβερνο-πρέσβη του Ισραήλ’ από το 2012, όταν ήμουν επικεφαλής του μη στρατιωτικού τομέα στο Εθνικό Γραφείο Κυβερνοασφάλειας υπό το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Ένας από τους κύριους ρόλους μου ήταν να μετατρέψω τις κυβερνο-απειλές σε επιχειρηματική ευκαιρία και το έκανα αυτό σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, την αρχή Καινοτομίας, το υπουργείο Εξωτερικών και άλλους”. 
Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η προσπάθεια αυτή ευοδώθηκε και με το παραπάνω. Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη που δημοσίευσε τον Μάιο η εταιρεία ερευνών Cybersecurity Ventures με τις 500 κορυφαίες και πιο καινοτόμες εταιρείες κυβερνοασφάλειας του πλανήτη, το Ισραήλ βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ. 
Το Ισραήλ προσελκύει το 20% των παγκόσμιων ιδιωτικών επενδύσεων στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. “Οι εξαγωγές της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας ανήλθαν στα 3,8 δισ. δολάρια το 2017. Οι επενδύσεις άγγιξαν τα 817 εκατ. δολ. Έχουμε 420 εταιρείες κυβερνοασφάλειας, 50 διεθνή κέντρα έρευνας & ανάπτυξης και βρισκόμαστε στο άνω 10% στην ακαδημαϊκή έρευνα σε θέματα κυβερνοασφάλειας”, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, ανοίγοντας το κεντρικό πρόγραμμα του συνεδρίου CyberWeek. “Ο στόχος μου πριν από οκτώ χρόνια ήταν να καταστήσω το Ισραήλ μία από τις 5 κορυφαίες κυβερνο-δυνάμεις στον κόσμο και νομίζω ότι τον έχουμε πετύχει. Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα είμαστε ακόμη πιο ψηλά στην κατάταξη”.
Όπως εξηγεί ο Ράμι Εφράτι, “ένα από τα μοναδικά στοιχεία του Ισραήλ, είναι ότι η στρατιωτική θητεία εξελίχθηκε σε μία εθνική θερμοκοιτίδα. Οι ένοπλες δυνάμεις, η βιομηχανία, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι υποδομές των ειδικών εθνικών ερευνητικών κέντρων, αποτελούν τους πέντε πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε το ισραηλινό οικοσύστημα. Η στρατιωτική θητεία είναι η βάση για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης βιομηχανίας και μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα δημιούργησαν το υπόβαθρο ώστε το Ισραήλ να γίνει το κράτος των startup. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα του Ισραήλ για τη δημιουργία μιας πολύ ανεπτυγμένης βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, πρωτοποριακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ειδικών τρόπων για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη των πιο ταλαντούχων ανθρώπων της χώρας” συμπληρώνει. 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...