Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
27 Σεπτεμβρίου 2018 11:08

1 στις 10 “μολύνσεις” σε USB προέρχεται από τα κρυπτονομίσματα

ad599b9fcc57857fe9e8210e5336a36d XL 02c08451

Ως αποτελεσματικό μέσο διανομής κακόβουλου λογισμικού εξόρυξης κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν οι ψηφιακοί εγκληματίες τις συσκευές USB, γνωστές για την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού μεταξύ μη συνδεδεμένων υπολογιστών. Μάλιστα, αν και το εύρος και ο αριθμός των απειλών..

Ως αποτελεσματικό μέσο διανομής κακόβουλου λογισμικού εξόρυξης κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν οι ψηφιακοί εγκληματίες τις συσκευές USB, γνωστές για την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού μεταξύ μη συνδεδεμένων υπολογιστών. Μάλιστα, αν και το εύρος και ο αριθμός των απειλών είναι σχετικά χαμηλός, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ετησίως. Σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky Lab για απειλές USB και αφαιρούμενων μέσων το 2018, παρά το γεγονός ότι σχεδόν για δύο δεκαετίες οι συσκευές USB έχουν αποκτήσει τη φήμη των επισφαλών, συνεχίζουν να παραμένουν δημοφιλή επιχειρηματικά εργαλεία και εμπορικά δώρα. Αυτό τα κρατάει στο “οπλοστάσιο” των ψηφιακών εγκληματιών και χρησιμοποιούνται για να εξαπλώσουν μια σειρά απειλών, που έχουν μείνει αξιοσημείωτα συνεπείς τα τελευταία χρόνια. Η λίστα με τις δέκα κορυφαίες απειλές με στόχο αφαιρούμενα μέσα, όπως ανιχνεύθηκαν από το Kaspersky Security Network (KSN), ηγείται – τουλάχιστον από το 2015 – από το κακόβουλο λογισμικό Windows LNK. Περιλαμβάνει, επίσης, το “Stuxnet vulnerability” που χρονολογείται από το 2010, το CVE-2018-2568 και τα ολοένα και αυξανόμενα προγράμματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι αναδυόμενες αγορές, όπου οι συσκευές USB χρησιμοποιούνται ευρύτερα για επαγγελματικούς σκοπούς, είναι οι πιο ευάλωτες σε κακόβουλες επιθέσεις που μεταδίδονται από αφαιρούμενα μέσα. Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική είναι από τις πλέον πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, μεμονωμένα “χτυπήματα” εντοπίστηκαν και σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Οι συσκευές USB χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, το 2018 για να εξαπλώσουν το Dark Tequila, ένα πολύπλοκο τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό που αναφέρθηκε στις 21 Αυγούστου 2018 και μετράει και εταιρικά θύματα στο Μεξικό από το 2013. Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα του KSN, το 8% των απειλών που αφορούσαν σε συστήματα βιομηχανικού ελέγχου κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 διαδόθηκαν μέσω αφαιρούμενων μέσων.

Συστάσεις
Η Kaspersky Lab συνιστά τα παρακάτω βήματα για τη διασφάλιση της χρήσης συσκευών USB και άλλων αφαιρούμενων μέσων:

“- Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις συσκευές που συνδέετε στον υπολογιστή σας και να ελέγχετε πάντα την προέλευσή τους.

– Επενδύστε σε κρυπτογραφημένες συσκευές USB από αξιόπιστες μάρκες – με αυτό τον τρόπο γνωρίζετε ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή ακόμη και αν χάσετε τη συσκευή.

– Βεβαιωθείτε ότι όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο USB είναι επίσης κρυπτογραφημένα.

– Έχετε στη διάθεσή σας μια λύση ασφάλειας που ελέγχει όλα τα αφαιρούμενα μέσα για κακόβουλα προγράμματα πριν συνδεθούν στο δίκτυο – καθώς ακόμη και αξιόπιστες μάρκες μπορούν να παραβιαστούν μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού τους.

– Διαχειριστείτε τη χρήση συσκευών USB: καθορίστε ποιες συσκευές USB μπορούν να χρησιμοποιηθούν, από ποιον και για ποιο λόγο.

– Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σε ασφαλείς πρακτικές USB – ειδικά εάν χρησιμοποιούν τη συσκευή και σε οικιακό υπολογιστή και σε συσκευή στο χώρο εργασίας.

– Μην αφήνετε τα USB εκτεθειμένα”.

πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...