Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 15 at 08 25 11 TM 470
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
15 Οκτωβρίου 2018 10:58

Το παρόν και το μέλλον των drones

605a90aec1a26928af43382abcbef6e2 XL c89acb46

Αν και πολλά σενάρια υπάρχουν σήμερα γύρω από τη μελλοντική επαγγελματική και εμπορική χρήση των drones, από την παράδοση πίτσας στην πόρτα του καταναλωτή μέχρι τα ιπτάμενα ταξί χωρίς οδηγό, τέτοιες χρήσεις φαίνεται ότι δεν θα είναι εφικτές σε ευρεία κλίμακα στα αμέσως επόμενα..

Αν και πολλά σενάρια υπάρχουν σήμερα γύρω από τη μελλοντική επαγγελματική και εμπορική χρήση των drones, από την παράδοση πίτσας στην πόρτα του καταναλωτή μέχρι τα ιπτάμενα ταξί χωρίς οδηγό, τέτοιες χρήσεις φαίνεται ότι δεν θα είναι εφικτές σε ευρεία κλίμακα στα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό βέβαια, δεν αλλάζει το γεγονός ότι στην περίοδο μέχρι το 2035 ο ευρωπαϊκός κλάδος των drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) αναμένεται να απασχολήσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους (με οικονομικό αντίκτυπο της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως, κυρίως στο κομμάτι των υπηρεσιών). Ούτε ότι κινεζικές εταιρείες-κολοσσοί όπως η SF Express, με στόλο δεκάδων Boeing και Airbus, πειραματίζονται πάνω στο να ενσωματώσουν drones στις αλυσίδες logistics τους ή ακόμη και να κάνουν …droning στα αεροσκάφη τους!

Τα παραπάνω προκύπτουν από συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Peter van Blyenburgh, ιδρυτή και προέδρου του μη κερδοσκοπικού συνδέσμου UVS International, που από το 1997 αναπτύσσει δραστηριότητα στον χώρο των εξ αποστάσεως χειριζόμενων συστημάτων (αέρος, γης, θαλάσσης και Διαστήματος). Η UVS International εκπροσωπεί σήμερα περισσότερα από 4.700 μέλη (κατασκευαστές, operators και οργανισμούς), που εμπλέκονται στον τομέα των RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) και των drones σε 35 χώρες, ενώ ο κ.van Blyenburgh είναι επίσης ιδρυτής του Διεθνούς Συμβουλίου Συντονισμού RPAS, που έχει υπό τη σκέπη του 32 ενώσεις σε 29 κράτη.

Συναντήσαμε τον Ολλανδό Peter Van Blyenburgh στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο του σχολείου για τα drones, με τίτλο “Deep learning and Computer vision for drone imaging and cinematography”, που διοργάνωσαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020 (ερευνητικό έργο Multidrone), το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ και η ερευνητική ομάδα Ίκαρος του Eργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών.

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για τα drones στην Ευρώπη, ο κ. van Blyenburgh απάντησε ότι έχουμε προχωρήσει καλά ως προς τον νέο πανευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος θα είναι μέρος του νέου βασικού κανονισμού της EASA. «Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ασφάλεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Κανονικά, η εφαρμογή του κανονισμού θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2019. Αυτή είναι η καλή πλευρά των κανονισμών. Η κακή πλευρά είναι ότι ένας αριθμός κρίσιμων πραγμάτων, τα οποία αναφέρονται στον κανονισμό …δεν υπάρχουν ακόμη. Αναφέρεται σε προδιαγραφές που δεν υπάρχουν. Kαι σε στάνταρτ σενάρια, που επίσης δεν υπάρχουν. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή του κανονισμού δεν μπορεί να γίνει όπως θα έπρεπε», υποστήριξε, αποδίδοντας αυτό το φαινόμενο σε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διάφορων φορέων και οργανισμών προδιαγραφών (για τα drones), αλλα και σε εξαρχής προβληματικό σχεδιασμό από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Την ίδια στιγμή όμως, πρόσθεσε, η Ευρώπη μπορεί να είναι πραγματικά περήφανη για ό,τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα, καθώς υπήρξε μια στροφή στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τα πράγματα, ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος σκέψης, που έχει ενσωματωθεί στην παραγωγή αυτού του κανονισμού. «Μέχρι σήμερα, όλοι οι κανονισμοί βασίζονταν στη μάζα του αεροσκάφους. Σήμερα, όλα βασίζονται στο λειτουργικό ρίσκο και είναι αναλογικά προς αυτό (…) Γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης; Διότι έχει πλέον αναγνωριστεί από όλες τις αρχές, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι η χρήση drones για μη στρατιωτικές εφαρμογές, δεν έχει απλά κοινωνικά οφέλη, αλλά δημιουργεί ήδη έναν τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Με βάση κάποιες εκτιμήσεις, που επικαλείται και η Κομισιόν, μιλάμε για περίπου 100.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Όλο αυτό είναι απλά πολιτική. Και όλοι οι πολιτικοί θέλουν ψήφους. Και πώς κερδίζεις ψήφους; Δημιουργώντας θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αν δεν είσαι ασφαλισμένος, δεν πετάς νόμιμα το drone σου (αν το χρησιμοποιείς για εμπορικό/επαγγελματικό σκοπό)
Κατά τον κ. van Blyenburgh, όταν χειρίζεσαι ένα drone για εμπορικό/επαγγελματικό σκοπό, χρειάζεται να έχεις ασφάλεια αστικής ευθύνης. Το ασφάλιστρο μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανά αποστολή και χρήση, «αλλά για την πλειονότητα των χρήσεων σήμερα, το ασφαλιστικό premium κυμαίνεται στα 350-500 ευρώ ετησίως». Αν δεν είσαι ασφαλισμένος, δεν πετάς νόμιμα, επισήμανε και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι «αν το drone συντριβεί (πάνω σε άνθρωπο), αν σκοτώσει ή τραυματίσει κάποιον, είσαι προσωπικά υπεύθυνος». Η ασφάλιση, διευκρίνισε, είναι υποχρεωτική σήμερα, ήδη πριν από την έναρξη εφαρμογής του νέου κανονισμού, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Προφανώς τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, υπάρχουν άνθρωποι που πετούν drones παρανόμως. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποιο θανατηφόρο ατύχημα, αλλά μπορεί να συμβεί αύριο ή αυτή τη στιγμή που μιλάμε κι όταν ανακαλύψεις ότι είσαι προσωπικά υπεύθυνος, γιατί δεν είσαι ασφαλισμένος, δυστυχώς απλά χάνεις τα πάντα», τόνισε.

Το αλαλούμ με τα μητρώα από τη Γερμανία μέχρι την Ελλάδα
Υπάρχει κάποια εκτίμηση ως προς το ποσοστό των drones, που η χρήση τους υποχρεωτικά ασφαλίζεται, αλλά παρόλα αυτά πετούν ανασφάλιστα στην Ευρώπη; «Χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώς προς αυτό το θέμα» λέει, εξηγώντας ότι η πλειονότητα των drones στην Ευρώπη σήμερα χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς σκοπούς, για διασκέδαση, για να τραβάμε φωτογραφίες στις διακοπές μας για παράδειγμα. Αυτά είναι εκατοντάδες χιλιάδες και στην πλειονότητά τους έχουν παραχθεί στην Κίνα και πωλούνται παντού στην Ευρώπη, στα πολυκαταστήματα, στο Διαδίκτυο. Κάποια από αυτά, που είναι high-end, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για επαγγελματικούς σκοπούς.

«Το πόσα είναι αυτά (που χρησιμοποιούνται όντως έτσι), είναι αδύνατο να το υπολογίσουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η Γερμανία για παράδειγμα. Τη σκεφτόμαστε ως πολύ οργανωμένη χώρα. Κι όμως, έχουν 16 επαρχίες, που η καθεμία έχει διαφορετικούς κανονισμούς, μόλις φέτος άρχισε το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών να συμμαζεύει όλους αυτούς τους κανονισμούς, για να αντιμετωπίσει τον κόσμο των drones. Προς το παρόν, το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας δεν γνωρίζει καν πόσοι πιστοποιημένοι, αδειοδοτημένοι και εγκεκριμένοι χειριστές υπάρχουν στη Γερμανία. Η κατάσταση είναι δραματική στην Ελλάδα, όπου κανείς δεν έχει ιδέα, στην Ιταλία, όπου επίσης κανείς δεν έχει ιδέα. Στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο (οι αρχές) γνωρίζουν με ακρίβεια. Στην Ισπανία γνωρίζουν. Στην Ισπανία βέβαια υπάρχει μια πραγματικά παράξενη κατάσταση. Μπαίνεις στην ιστοσελίδα της Εθνικής Αρχής Πλοήγησης και μπορείς να εγγράψεις τον εαυτό σου ως χειριστή, χωρίς να χρειάζεται να παραθέσεις το δίπλωμά σου, την άδειά σου. Στην κύρια κατηγορία υπάρχουν 3000 εγγεγραμμένοι χρήστες στην Ισπανία. Σημαίνει αυτό κάτι; Τίποτα πέρα από το ότι υπάρχουν 3000 άνθρωποι, που έκαναν την εγγραφή τους στο σάιτ ως χειριστές», εξηγεί.

Τα κεφάλαια για R & D δεν πηγαίνουν πάντα εκεί που χρειάζεται
Με εξαίρεση τον στρατιωτικό τομέα, πού κατευθύνονται σήμερα τα υψηλότερα κεφάλαια για Ερευνα και Ανάπτυξη (R&D) στον τομέα των drones; «Όπως (ισχύει) με πολλές κυβερνήσεις, έτσι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι άνθρωποι δεν είναι ειδικοί στα drones, δεν γνωρίζουν, οπότε (τα ερευνητικά κονδύλια) συχνά “σπρώχνονται” σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις από βιομηχανίες και ομάδες lobbying», υποστηρίζει.

Οπως λέει, βάσει των κανονισμών που βγαίνουν από το 2019, τα drones χωρίζονται σε τρεις διαχειριστικές κατηγορίες: η πρώτη είναι η ανοιχτή κατηγορία, στην οποία ο χειριστής έχει απευθείας οπτική επαφή με το drone, το οποίο έχει ύψος πτήσης μικρότερο των 400 ποδιών. Η δεύτερη είναι η ειδική κατηγορία, η πτήση γίνεται ακόμη κάτω από τα 400 πόδια, αλλά ο χειριστής δεν έχει απευθείας οπτική επαφή (σ.σ. και απαιτείται άδεια πτητικής λειτουργίας). Και η τρίτη είναι η πιστοποιημένη κατηγορία, που πετάει πάνω από τα 400 πόδια και δεν υπάρχει απευθείας οπτική επαφή (σ.σ.απαιτείται η νηολόγηση του αεροσκάφους και η έκδοση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας).

«Η πλειονότητα των drones που πετούν σήμερα νόμιμα ανήκουν στην ανοιχτή κατηγορία (…) Η πρόκληση (το επόμενο διάστημα) θα είναι η ειδική κατηγορία, όπου θα έχουμε μαζική κίνηση νέων εφαρμογών και όπου θα δημιουργηθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας, οπότε θα περίμενε κάποιος ότι σε αυτή την κατηγορία θα εστιάζονταν πολλά ερευνητικά κονδύλια. (…) Το αεροσκάφος της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του (σ.σ. αφού βρίσκεται εκτός του οπτικού πεδίου του χειριστή), για να μην προσκρούσει πάνω σε έναν στύλο του ηλεκτρικού ή σε ένα κτήριο ή να μη συγκρουστεί με άλλο αεροσκάφος. Θα πρέπει (το drone) να “βλέπει” και να “αισθάνεται” όλα αυτά τα πράγματα και να τα αποφεύγει, μέσω συστήματος που τεχνικά είναι γνωστό ως “detect-and-avoid”. Θα φανταζόσασταν λοιπόν ότι όταν μιλάμε για ερευνητικά κονδύλια, τα συστήματα detect-and- avoid (για αεροσκάφη της ειδικής κατηγορίας) θα ήταν το νούμερο ένα στη λίστα (…) Στην πραγματικότητα όμως, το “μεγάλο χρήμα” πηγαίνει στην πιστοποιημένη κατηγορία. Πότε θα δούμε (μαζική χρήση) αεροσκαφών της πιστοποιημένης κατηγορίας για μη στρατιωτικές χρήσεις;

Ίσως σε 15 χρόνια. (Γιατί λοιπόν πηγαίνουν εκεί σήμερα τα ερευνητικά κονδύλια;) Γιατί τα drones αυτά τα κατασκευάζουν οι μεγάλες εταιρείες, οι ίδιες που κατασκευάζουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Εχουν λοιπόν τη δύναμη του lobbying και παίρνουν τα χρήματα», σημειώνει.
Πού θα πρέπει να “ποντάρει” η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αγορά των drones; «Στο μέλλον, κατά πάσα πιθανότητα, η Ευρώπη δεν θα παράγει πλέον αεροσκάφη (drones), αυτά θα τα παίρνουμε πιθανότατα από την Κίνα, αυτό που θα πρέπει να κοιτάζουμε είναι ο σχεδιασμός, παραγωγή και ανάπτυξη των έξυπνων συστημάτων και μερών, που μπαίνουν μέσα στο αεροσκάφη. Εκεί βρίσκεται η προστιθέμενη αξία» απαντά ο van Blyenburgh.

Τα προσωπικά δεδομένα και τα drones που πετούν πάνω από το κεφάλι των πολιτών
Σήμερα υπάρχει μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα και αυτό είναι λογικό, αν σκεφτεί κάποιος ότι όπου κι αν περπατάμε θα ακούσουμε τον χαρακτηριστικό βόμβο ενός drone πάνω από το κεφάλι μας, το οποίο πιθανότατα φέρει εξοπλισμό καταγραφής. Πόσο ικανοποιημένος είναι ο van Blyenburgh από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο κομμάτι της επίγνωσης του κοινού (public awareness); «Στην Ευρώπη έχουμε τις εθνικές υπηρεσίες προστασίας δεδομένων σε κάθε χώρα και όλες μαζί συγκροτούν μια ομάδα. Λειτουργεί αυτό ουσιαστικά; Κατά τη γνώμη μου όχι κι αυτό μπορεί να εξηγηθεί. ‘Οταν για παράδειγμα έχεις μια χώρα, στην οποία η οικονομία είναι αδύναμη, το χρήμα λείπει και έχεις ένα σωρό περιορισμούς στον προϋπολογισμό, πώς θα εξηγήσεις στο εκλογικό σου σώμα ότι θα δαπανήσεις χρήματα για να είναι προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα στο μέλλον; Σε ανώτερο επίπεδο, οι κανονισμοί υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι μια καμπάνια δημιουργίας επίγνωσης, ώστε το γενικό κοινό να καταλάβει», λέει και εξηγεί ότι το πρώτο “στέρεο” πράγμα που έγινε σε αυτό το επίπεδο, έξω από τις ομάδες των ειδικών, είναι η ιστοσελίδα www. dronerules.eu, αλλά κι αυτή παρουσιάζει ελλείψεις.

Delivery πίτσας από drones, ιπτάμενα ταξί και …droning αεροσκαφών
Πότε αναμένεται να μπουν τα drones πιο ευρώς στην καθημερινότητά μας, όχι μόνο για ψυχαγωγία αλλά και για πιο πρακτικές χρήσεις; «Η παράδοση πίτσας στην πόρτα του καταναλωτή δεν θα συμβεί αύριο, ΟΚ; Τα ιπτάμενα ταξί χωρίς οδηγό… Θα τα δούμε (πιο μαζικά) τον επόμενο χρόνο; ‘Οχι! Σε τρία χρόνια; ‘Οχι! Σε πέντε; Και πάλι όχι. Όταν σκεφτόμαστε το κομμάτι των μεταφορών σε σχέση με τα drones, βλέπουμε αφενός τους ανθρώπους και αφετέρου το φορτίο. Η μεταφορά ανθρώπων, τα ιπτάμενα ταξί, θα συμβεί κάποια στιγμή, αλλά θεωρώ ότι η μεταφορά φορτίων, εμπορευμάτων, είναι πολύ πιο ρεαλιστικός στόχος. Και πρέπει να προηγηθεί της μεταφοράς ατόμων. Γιατί προφανώς χρειάζεσαι “ωριμότητα” του λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί», εξηγεί.

«Στο cargo, σήμερα έχεις τα Boeing 747, έχεις τα Αirbus, που μεταφέρουν κοντέινερ από τη μια χώρα στην άλλη διασχίζοντας ωκεανούς. Τα αεροπλάνα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο, από εκεί τα προϊόντα μεταφέρονται σε κέντρα logistics και από εκεί φτάνουν στον τελικό καταναλωτή. Άρα έχουμε κατ’ ελάχιστον τρία βήματα στη μεταφορά. Για καθένα από αυτά, υπάρχουν ήδη εταιρείες, που βλέπουν τη χρήση drones. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής aircargo στην Κίνα, η SF Express, που διαχειρίζεται στόλο 58 Boeing, έχει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο για να ενσωματώσει τα drones στην αλυσίδα logistics της -κι όχι χρησιμοποιώντας τα μόνο ανάμεσα στο αεροδρόμιο εισόδου και την περιφερειακή διανομή, ούτε μόνο ανάμεσα στην περιφερειακή διανομή και στον τελικό καταναλωτή. Σκέφτονται πώς θα μπορούσαν να κάνουν “droning” στα 747 και τα Airbuses τους. Δημιούργησαν εταιρεία μόνο για αυτό τον σκοπό και πετούν drones σε τακτική βάση, για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα. Σε μικρότερο βαθμό το κάνουν κι άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Deutsche Post και Fedex, όλοι κοιτάζουν τις δυνατότητες, ώστε να φέρουν στην πόρτα των καταναλωτών οτιδήποτε οι καταναλωτές αγοράζουν, με το μικρότερο δυνατό κόστος και τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα», σημειώνει.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...