Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
15 Οκτωβρίου 2018 11:25

Instagram: Ο εθισμός των νέων και οι κίνδυνοι

22e3a9821b72b708e22f792717f4db60 XL 185265a8

Είναι γεγονός πως η εποχή που διανύουμε έχει στιγματιστεί από την έντονη «εισβολή» των social media στην καθημερινότητά μας. Οι νέοι άνθρωποι δείχνουν να μην μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σκέψη τους πλέον εκφράζεται με likes, αντιδράσεις..

Είναι γεγονός πως η εποχή που διανύουμε έχει στιγματιστεί από την έντονη «εισβολή» των social media στην καθημερινότητά μας. Οι νέοι άνθρωποι δείχνουν να μην μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σκέψη τους πλέον εκφράζεται με likes, αντιδράσεις, καρδούλες και κοινοποιήσεις.

Την συγκεκριμένη περίοδο, το Instagram κατέχει τον κυριότερο ρόλο, καθώς είναι φανερά το κανάλι που επιλέγουν οι περισσότεροι χρήστες όλων των ηλικιών. Έχοντας ξεκινήσει ως μια πλατφόρμα απλού διαμοιρασμού όμορφων και καλαίσθητων φωτογραφιών, σήμερα έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο. Οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον περιλαμβάνουν:

  • Hashtags (για να εντοπίζεται η φωτογραφία από μεγάλο εύρος χρηστών)
  • Τοποθεσία (για να κοινοποιεί ο χρήστης την τοποθεσία όπου λαμβάνει χώρα η φωτογραφία)
  • Ιστορίες (Instagram Stories, για να κοινοποιεί ο χρήστης στιγμές από την καθημερινότητά του)
  • Live (ο χρήστης έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί ζωντανή μετάδοση)
  • Φίλτρα (με κινούμενα ή μη φίλτρα, ο χρήστης μπορεί να κάνει τις ιστορίες και τις φωτογραφίες του πιο διασκεδαστικές)

Όλα τα προαναφερόμενα προνόμια που προσφέρει η δημοφιλής αυτή εφαρμογή μπορεί να ωφελούν ως ένα βαθμό τον χρήστη, παρόλα αυτά μπορεί να κρύβουν και πολλούς κινδύνους. Είναι ευρέος γνωστό πλέον, πως σε νεαρές ηλικίες παρατηρούνται φαινόμενα εθισμού με την πλατφόρμα και για τον λόγο αυτό, τόσο οι γονείς όσο και οι ίδιοι οι χρήστες οφείλουν να είναι ενήμεροι για τις πιθανές παγίδες.

1. Oversharing

Ο μεγαλύτερος και πιο κοινός κίνδυνος του Instagram είναι ο αδιάκοπος διαμοιρασμός περιεχομένου από ορισμένους χρήστες. Τα «εθισμένα» αυτά άτομα δείχνουν να χάνουν το όριο, όσον αφορά το τι κοινοποιούν. Συνήθως, μοιράζονται ανά τακτά διαστήματα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς τους από αδιάφορα μέχρι και πολύ προσωπικά. Οι συγκεκριμένοι νέοι,  χάνουν την έννοια της προσωπικής ζωής και αυτοσκοπός της κάθε μέρας τους γίνεται η κοινοποίηση της κάθε τους στιγμής. Μια χαρούμενη ημέρα για εκείνους αποτελεί όταν η φωτογραφία θα πάρει πολλά likes, όταν τα stories θα λάβουν πολλά views κτλ.

2. Fake Life

Κινούμενοι στο ίδιο πλαίσιο, μιας πραγματικότητας άρρηκτα δεμένης με το Instagram, η επόμενη παγίδα είναι η διαμόρφωση μίας εικονικής ζωής.  Στις περιπτώσεις αυτές, ο χρήστης θέλοντας να συγκεντρώσει αντιδράσεις, σχόλια και likes από τους followers του, κάνει επιλογές και ενέργειες στην καθημερινότητά του, με μοναδικό άξονα την τελική κοινοποίησή τους. Από το να πάει μία εκδρομή, για ένα καφέ ή να ακούσει ένα τραγούδι, όλα πρέπει να δημοσιευθούν, προκειμένου να αναδειχτεί ως άτομο με ενδιαφέρουσα ζωή. Πιο λυπηρό ακόμα, είναι το γεγονός πως πολλές από τις εικόνες ή ενέργειες αυτές μπορεί ακόμα και να μην τον αντιπροσωπεύουν, αλλά να τις επιλέγει για την επιθυμητή δημοτικότητά του.

3. Privacy

Άλλος ένας παράγοντας εξαιρετικής σημασίας, είναι η ιδιωτικότητα. Άτομα νεαρά σε ηλικία και ειδικότερα κορίτσια, τείνουν να μην «κλειδώνουν» το προφίλ τους. Με τον όρο «κλείδωμα», αναφερόμαστε σε έναν λογαριασμό, όπου ένας άγνωστος χρήστης δεν μπορεί να δει το περιεχόμενο του προφίλ, εάν ο κάτοχος του λογαριασμού δεν τον αποδεχτεί ως ακόλουθο. Η λειτουργία αυτή παρέχεται από την πλατφόρμα, προκειμένου να προστατέψει τους χρήστες από αγνώστους που μπορούν να υποκλέψουν και να παρακολουθούν προσωπικές τους στιγμές. Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι από αυτούς δεν την προτιμούν και αφήνουν δημόσιο το προφίλ τους ώστε να αποκτούν καθημερινά νέους ακολούθους ακόμα και άγνωστης προέλευσης.

Οι κίνδυνοι και οι παγίδες, λοιπόν, του Instagram είναι υπαρκτοί και τα φαινόμενα ανθρώπων που έχουν υποπέσει σε αυτές, συχνά. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να ενημερωθούμε και αν εντοπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές στο στενό μας περιβάλλον, να μην διστάσουμε να τις αναφέρουμε και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή τους.

https://bitdefender.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...