Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
23 Οκτωβρίου 2018 11:23

Αφιερώστε χρόνο σε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης

cb0985d38349e74176b2fad6414fb477 XL 88c4e829

Στην σημερινή εποχή των κοινωνικών δικτύων και του παγκόσμιου ιστού, ο καθένας από εμάς είναι ενεργός χρήστης και περιηγητής του διαδικτύου.

Στην σημερινή εποχή των κοινωνικών δικτύων και του παγκόσμιου ιστού, ο καθένας από εμάς είναι ενεργός χρήστης και περιηγητής του διαδικτύου. Πολλές είναι οι αλληλεπιδράσεις μας σε καθημερινό βαθμό με εφαρμογές, υπηρεσίες ψυχαγωγίας αλλά και ιστοσελίδες επαγγελματικών σκοπιμοτήτων. Την πλειονότητα των φορών, οι ιστότοποι και τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούμε απαιτούν από εμάς την δημιουργία λογαριασμού. Με τον τρόπο αυτό, ασφαλίζουμε τα δεδομένα και τις πληροφορίες που μας αφορούν και κατέχουμε τον έλεγχο του προφίλ μας.

Ο κωδικός
Το σημαντικότερο κομμάτι της δημιουργίας λογαριασμού αποτελεί η θέσπιση κωδικού πρόσβασης (password). Ο μυστικός κωδικός αποτελεί το «κλειδί» για την είσοδο στο προσωπικό μας προφίλ, καθώς η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (που συνήθως προτιμάται ως username) είναι κοινή γνώση. Συνεπώς, η διαδικασία εύρεσης του κατάλληλου password δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από βαρεμάρα και ταχύτητα, αλλά από συνειδητές επιλογές και επιτυχή εύρεση του ιδανικού.

Λανθασμένες αντιλήψεις
Αποτελεί κοινή άποψη του κόσμου πως οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν «μπελά» και κουραστική διαδικασία. Παρόλα αυτά, όσο και σύνθετη αν φαίνεται η διεργασία εύρεσης ενός ισχυρού password, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελείται. Συχνά είναι τα φαινόμενα όπου η χρήστες, λόγω κούρασης ή βαρεμάρας επιλέγουν πολύ εύκολους συνδυασμούς (π.χ. 1234) οι οποίοι «σπάνε» εξαιρετικά εύκολα από τους διαδικτυακούς εγκληματίες. Ένας σωστός κωδικός πρόσβασης ωφελεί τόσο τον ίδιο τον χρήστη, ειδικά αν κατέχει ευαίσθητα δεδομένα αλλά και την εταιρεία που δεν κινδυνεύει από επικείμενες κυβερνο-επιθέσεις.

Συμβουλές θέσπισης ισχυρού κωδικού πρόσβασης

Για τους λόγους που προαναφέραμε, ο διαδικτυακός περιηγητής οφείλει να επιλέξει το ιδανικό password προκειμένου να μην φοβάται για πιθανές παραβιάσεις. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που κάθε χρήστης πρέπει να έχει υπόψιν κατά την διαδικασία θέσπισης, όσον αφορά τα passwords.

– Πρέπει να είναι εκτενείς

Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του password, τόσο δυσκολότερο έργο είναι για τους hackers. Διότι όποια μέθοδο και να χρησιμοποιούν για την αποκωδικοποίηση, μεγαλύτερος αριθμός γραμμάτων σημαίνει περισσότερη ώρα και δυσκολότερη υποκλοπή.

– Δεν χρειάζεται να βγάζουν νόημα

Όση λιγότερη λογική διακρίνει τον κωδικό μας, τόσο δυσκολότερη η αποκωδικοποίηση, καθώς δεν μπορούν να ανιχνευτούν μοτίβα ή γραμματικές εκφράσεις από τον παγκόσμιο ιστό.

– Πρέπει να περιλαμβάνουν σύμβολα, νούμερα και κεφαλαία

Η χρήση των παραπάνω αποσκοπεί στον σχηματισμό κωδικού πρόσβασης που δεν διακρίνεται από συνοχή.

– Δεν πρέπει να περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες

Οι προσωπικές πληροφορίες είναι πολύ εύκολο να εντοπισθούν από τους κυβερνο – εγκληματίες καθώς μπορούν εύκολα να τον μαντέψουν

– Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να επαναχρησιμοποιούμε τους ίδιους κωδικούς

Το να επαναχρησιμοποιήσουμε ένα password είναι σαν να δίνουμε το «κλειδί» για όλα μας τα προσωπικά δεδομένα στον hacker. Μόλις αποκωδικοποιηθεί ο πρώτος κωδικός, είναι ζήτημα χρόνου να αποκωδικοποιηθούν και όλοι οι υπόλοιποι λογαριασμοί.

-Δεν πρέπει να γνωρίζουν και άλλοι (πχ φίλοι, δεσμοί) τους κωδικούς

Όσο κοντινό και αν είναι ένα πρόσωπο σε εμάς, δεν είναι πρέπον να του αποκαλύψουμε μια τέτοια προσωπική πληροφορία και ιδιαίτερα μέσω κοινωνικών δικτύων ή μηνυμάτων.

– Είναι ανάγκη να ανανεώνονται συχνά τα passwords

Όσο πιο ευαίσθητη είναι η πληροφορία μέσα στον λογαριασμό, τόσο πιο συχνά είναι ανάγκη να τον αλλάζουμε προκειμένου να βρίσκεστε πάντα «ένα βήμα μπροστά».

πηγή: https://bitdefender.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...