Ειδήσεις . Security News
Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019 | 11:04

Κύπρος: Κάμερες και τσουχτερά πρόστιμα τα νέα εργαλεία κατά των δυστυχημάτων

Το 2019 θεωρείται έτος αποφασιστικής καμπής καθώς αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων και δη των σοβαρών και θανατηφόρων

 

Το 2019 θεωρείται έτος αποφασιστικής καμπής καθώς αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων και δη των σοβαρών και θανατηφόρων: Πρώτον, γιατί θα προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για το σύστημα φωτοεπισήμανσης – δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να λειτουργήσουν οι πρώτες κάμερες. Και δεύτερον, θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει μεγάλη αύξηση των ποινών. Δύο σημαντικά εργαλεία στα χέρια της Αστυνομίας, αφενός για καλύτερη αστυνόμευση και αφετέρου για πρόληψη και αποτροπή.

Λεμεσός και Πάφος

 Τα στατιστικά στοιχεία για τα θανατηφόρα του 2018 υποδεικνύουν πού ακριβώς θα πρέπει η Αστυνομία να στοχεύσει εντείνοντας τις προσπάθειες αστυνόμευσης, αλλά και το πού θα πρέπει να στοχεύσουν πολιτικές του κράτους ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα στην προσπάθεια σημαντικής μείωσης των θανατηφόρων.

Σχολιάζοντας τις στατιστικές, ο βοηθός διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Χάρης Ευριπίδου τόνισε ότι υπήρξε μείωση των θανατηφόρων οδικών δυστυχημάτων –σημειώθηκαν 44 δυστυχήματα- ωστόσο τα διπλά θανατηφόρα ανέβασαν δυστυχώς τον αριθμό των νεκρών. Ήδη, όπως επεσήμανε, με βάση τις στατιστικές η Αστυνομία έχει προχωρήσει με τον σχεδιασμό των εβδομαδιαίων εκστρατειών πρόληψης που θα γίνουν κατά το 2019. Όπως προειδοποίησε, ο έλεγχος θα είναι πιο έντονος και αυστηρός στα θέματα αλκοόλης και ναρκωτικών.

 Εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την εγκατάσταση του νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης, που θα προσφέρει αυτόματα αστυνόμευση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα αποδεσμευτεί προσωπικό της Τροχαίας, ώστε να εστιάσει στην πρόληψη άλλων προβλημάτων που απορρέουν από την κακή οδική συμπεριφορά, όπως είναι η αλκοόλη και τα ναρκωτικά.

 Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι με την αύξηση των ποινών και τη φωτοεπισήμανση θα δούμε επιτέλους ουσιαστική μείωση των θανατηφόρων.

 Ο κ. Ευριπίδου τόνισε πως όπως προκύπτει από τις στατιστικές, αλλά και με βάση τις απαιτήσεις της Τροχαίας Λεμεσού, η πόλη χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση στους δρόμους. «Ποντάρουμε στις κάμερες», κατέληξε.

 Η προηγούμενη εμπειρία

 Να υπενθυμίσουμε ότι από την προηγούμενη εμπειρία με το πιλοτικό σύστημα φωτοεπισήμανσης, το οποίο λειτούργησε για 11 μήνες, είχαν μειωθεί τα τροχαία δυστυχήματα κατά 55% όπου υπήρχαν κάμερες, ενώ επιπρόσθετα είχε παρατηρηθεί συνολική μείωση των σοβαρών δυστυχημάτων, πέραν του 15-20%. Τότε οι σταθερές κάμερες είχαν «κόψει» 65 χιλιάδες κλήσεις και οι κινητές 28 χιλιάδες.


 110 κάμερες

 Όπως σημειώνει ο κ. Νικολάου, πέρα από τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται, είναι σημαντικό και η νομοθεσία να καταστεί αποτρεπτική κι αυτό επιδιώκεται μέσα από την αύξηση των ποινών.

 Την ίδια ώρα, σημειώνει, θα πρέπει να αυξηθούν και οι πιθανότητες καταγγελίας κι αυτό θα γίνει με την αύξηση της αστυνόμευσης μέσω του συστήματος φωτοεπισήμανσης, το οποίο δεν αποκλείεται να βγει σε προσφορές εντός Ιανουαρίου.

 Ο διαγωνισμός θα προνοεί την τοποθέτηση 90 σταθερών καμερών και 20 κινητών. Οι σταθερές θα τοποθετηθούν ως επί το πλείστον εντός των πόλεων, ενώ μικρός αριθμός θα τοποθετηθεί εκτός πόλεων. Πέρα από τα φώτα τροχαίας, κάμερες θα τοποθετηθούν και σε μελανά σημεία του οδικού δικτύου. Θα καταγράφουν παραβίαση του κόκκινου στα φανάρια, όπως επίσης παραβίαση του ορίου ταχύτητας. Κατά την επεξεργασία ωστόσο των παραβάσεων ενδεχομένως να υπάρχουν και αυτόδηλες παραβάσεις όπως η χρήση κινητού ή παράλειψη χρήσης ζώνης, παραβάσεις οι οποίες θα αυξάνουν τόσο το πρόστιμο όσο και τους βαθμούς ποινής.

Πηγή:http://politis.com.cy

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 94

Τεύχος 94

28-08-2019

Security Report, Τεύχος 94

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Σεπτεμβρίου , πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Συνέντευξη με τον Jacek Węglarz, Technology Training Manager και Evangelist της Dahua Technology. Το Security Report μίλησε με τον κ. Jacek Węglarz Technology Training Manager της Dahua Technology για τα νέα σχέδια της εταιρίας, το μέλλον του CCTV, το ελληνικό κοινό, την απόλυτη εμμονή με το τοπικό φαγητό της χώρας μας και φυσικά το τζατζίκι! Διαβάστε στο κεντρικό αφιέρωμα του περιοδικού μας την πολλή ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο κ. Węglarz. Tyco...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.