Ειδήσεις . Security News
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 | 11:50

Face Recognition και Fingerprint Scan: Τι προσφέρουν για την ασφάλεια των συσκευών

Στις μέρες μας, οι κινητές συσκευές αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε σύγχρονο άτομο ανεξαρτήτου ηλικίας. Έρευνες έχουν δείξει πως καθημερινά ξοδεύουμε

Στις μέρες μας, οι κινητές συσκευές αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε σύγχρονο άτομο ανεξαρτήτου ηλικίας. Έρευνες έχουν δείξει πως καθημερινά ξοδεύουμε γύρω στις 4 ώρες στο κινητό μας τηλέφωνο. Το σπαταλούμενο αυτό χρονικό διάστημα μπορεί να αφιερώνεται σε πλοήγηση στο διαδίκτυο, εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ψυχαγωγία κτλ. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτή η εξαρτημένη σχέση που χαρακτηρίζει κάθε έναν από εμάς όσον αφορά τη κινητή μας συσκευή. Ο όγκος των δεδομένων και των πληροφοριών που βρίσκονται στο τηλέφωνό μας (μυστικοί κωδικοί, φωτογραφίες, ιστορικό περιήγησης) κατέχει ύψιστη σημασία για κάθε χρήστη.

Η ασφάλειά της συσκευής μας λοιπόν πρέπει να αποτελεί μέλημα για κάθε έναν από εμάς. Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επιτρέψει τα τελευταία χρόνια να μην αρκούμαστε αποκλειστικά στον κωδικό εισόδου (PIN) για το «ξεκλείδωμα» της συσκευής μας. Αντιθέτως, πλέον είναι διαθέσιμοι δύο καινοτόμοι τρόποι ασφαλείας για το κινητό μας τηλέφωνο. Αυτοί είναι :

-Δακτυλικό αποτύπωμα (Fingerprint Scan)

-Αναγνώριση προσώπου (Face Recognition)Δακτυλικό αποτύπωμα

Το δακτυλικό αποτύπωμα είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος επιπρόσθετης επιβεβαίωσης χρήστη. Πλέον η πλειονότητα των κινητών συσκευών διαθέτουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα προσφέροντας στο χρήστη:

-Αίσθηση ασφάλειας

-Ταχύτητα εισόδου στο τηλέφωνο και στις εφαρμογές

-Σιγουριά επιβεβαίωσης του κατόχου της συσκευής

Το σύστημα επαλήθευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων που χρησιμοποιείται στα smartphones βασίζεται σε μερικό έλεγχο ταυτότητας δακτυλικών αποτυπωμάτων, στον οποίο γίνεται σάρωση μόνο ενός μέρους του δακτύλου και σύγκριση με το πρότυπο αναφοράς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγγραφής, το smartphone σας προτρέπει να σαρώσετε το δάκτυλο από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε αργότερα να μπορεί να ταιριάξει το τμήμα που σαρώθηκε κατά τη διάρκεια της επαλήθευσης. Ο έλεγχος του δακτυλικού αποτυπώματος μπορεί να είναι όσο ασφαλής επιθυμεί ο κατασκευαστής. Οι μεγαλύτεροι αισθητήρες μπορεί να είναι πιο ασφαλείς, παρόλα αυτά λόγω κομψότητας των κινητών συσκευών προτιμώνται μικρότεροι αισθητήρες με χαμηλότερη εγγύηση ασφαλείας.

Αναγνώριση Προσώπου

Το face recognition αποτελεί μία από τις πιο καινοτόμες τεχνικές επιβεβαίωσης χρήστη (user authentication). Ο γενικότερος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι ο εξής:

Βήμα 1: Μια εικόνα του προσώπου σας αποτυπώνεται από μια φωτογραφία ή ένα βίντεο. Η εικόνα σας μπορεί να δείχνει εσάς να βλέπετε ευθεία ή προφίλ.

Βήμα 2: Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου διαβάζει τη γεωμετρία του προσώπου σας. Βασικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την απόσταση μεταξύ των ματιών σας και την απόσταση από το μέτωπο στο πηγούνι. Το λογισμικό εντοπίζει τα σημεία αναφοράς του προσώπου, τα οποία είναι το κλειδί για τη διάκριση του προσώπου σας. Το αποτέλεσμα: η υπογραφή του προσώπου σας.

Βήμα 3: Η υπογραφή του προσώπου σας συγκρίνεται με μια βάση δεδομένων γνωστών προσώπων.

Βήμα 4: Γίνεται το «ταίριασμα». Το πρόσωπο σας μπορεί να ταιριάζει με εκείνο μιας εικόνας σε μια βάση δεδομένων συστήματος αναγνώρισης προσώπου.

Και στην περίπτωση αυτή, η ασφάλεια που προσφέρει η εν λόγω μέθοδος δεν είναι 100% εγγυημένη και εξαρτάται από τον κατασκευαστή της συσκευής.

Συμπερασματικά, προτείνεται στους χρήστες να προτιμούν τις προαναφερόμενες τεχνικές ασφαλείας σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους επιβεβαίωσης. Τέλος, είναι αναγκαία η προστασία του κινητού τηλεφώνου και με εξελιγμένο λογισμικό προστασίας. Η Bitdefender κατέχει βραβευμένο λογισμικό συμβατό με Android και iOS λειτουργικό σύστημα, ενώ με την Anti-theft υπηρεσία που διαθέτει προσφέρει εγγυημένη ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων σε κάθε συσκευή ακόμα και σε περιπτώσεις κλοπής.

bitdefender.gr

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 92

Τεύχος 92

19-06-2019

Security Report, Τεύχος 92

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Ασφάλεια στο σπίτι. Ο κ. Μπλιάμτης Ευθύμιος, εκπαιδευτής ενήλικων και ειδικός σε θέματα ασφαλείας περιγράφει αναλυτικά την συμπεριφορά των δραστών, τον τρόπο ενέργειας τους και πως λειτουργούν σε  διαρρήξεις και ληστείες. Διαβάστε το εν λόγω άρθρο ώστε να ενημερωθείτε για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβετε σε τέτοιες περιπτώσεις. 1st Macedonian Starlight Show. H Ομάδα της KEEPER Group μαζί με την Dahua Greece ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.