Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
23 Ιανουαρίου 2019 12:21

Πως θα διαφυλάξετε τα αρχεία που έχετε αποθηκευμένα στο cloud με 5 απλές κινήσεις!

b2bdab0aff3f7bc057c6f6cbbf6ef4d5 XL 91c3db54

Οι υπηρεσίες φιλοξενία αρχείων και αποθήκευσης στο cloud είναι σήμερα δημοφιλής και πλέον μια καθημερινότητα για όλους μας.

Οι υπηρεσίες φιλοξενία αρχείων και αποθήκευσης στο cloud είναι σήμερα δημοφιλής και πλέον μια καθημερινότητα για όλους μας. Οι παίκτες σε αυτή την κάθετη αγορά συνεχίζουν να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο με προσφορές για δωρεάν αποθήκευση, εταιρικά χαρακτηριστικά και ειδικές προσφορές, όλα σχεδιασμένα για να καλύπτουν κάθε πιθανό κοινό. Αλλά όλοι έχουν ένα κοινό στοιχείο: το cloud.

Η αποθήκευση στο cloud είναι σαν ένα δίκοπο μαχαίρι: είναι ένας βολικός τρόπος για να κρατάτε συγχρονισμένο το σύνολο των συσκευών σας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μια επική καταστροφή εάν κάποιος βρει τους κωδικούς πρόσβασης σας. Θυμάστε τις διαρροές των γυμνών φωτογραφιών διασημοτήτων πριν από μερικά χρόνια; Ναι. Δεν θα θέλατε να βιώσετε κάτι παρόμοιο και εσείς. Είναι λοιπόν μια καλή ιδέα να θυμόμαστε ότι οι υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud όπως το iCloud, το Dropbox και το Google Drive δεν είναι αδιαπέραστες. Ο πάροχος σας μπορεί να κάνει μόνο τα βασικά για να σας προστατεύσει. Το “Ατύχημα” ήταν ως επί το πλείστον αποτέλεσμα των ενεργειών των διασημοτήτων που έπεσαν θύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” phishing μέσω emails . Επομένως, είναι σημαντικό να ενεργοποιήσετε πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για να μην πέσετε θύμα απάτης που έχει σχεδιαστεί να κλέψει τον κωδικό πρόσβασής σας. Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε πέντε πρακτικές για να εξασφαλίσετε το περιεχόμενο του cloud σας και να διατηρήσετε την ψηφιακή σας ζωή μακριά από τα αδιάκριτα μάτια.

Βήμα 1 – Επαληθεύστε το email ή / και τον αριθμό τηλεφώνου σας

Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ένα φανταστικό επιφώνημα “ωωωχ” από τους έμπειρους χρήστες, αλλά θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι ξεχνούν τους κωδικούς πρόσβασης τους, ειδικά εκείνοι που δεν είναι συνδεδεμένοι 24/7. Ο έλεγχος και η επιβεβαίωση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας με τον πάροχο του cloud βοηθά επίσης να ανακτήσετε έναν ξεχασμένο κωδικό πρόσβασης, οπότε θεωρήστε αυτό το απλό βήμα σαν ένα διπλό όφελος για εσάς. Οι περισσότερες υπηρεσίες cloud σας επιτρέπουν επίσης να αλλάξετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που σχετίζεται με το λογαριασμό σας, έτσι εάν θέλετε να ξεκινήσετε εκ νέου, αναζητήστε την ρύθμιση αυτή που σας επιτρέπει να το τροποποιήσετε. Συνήθως βρίσκεται κάτω από τις επιλογές “ρυθμίσεις λογαριασμού” ή “ασφάλεια”.
Εάν έχετε έναν αριθμό τηλεφώνου συνδεδεμένο με το λογαριασμό σας, επιβεβαιώστε επίσης και αυτόν και θυμηθείτε να τον ενημερώσετε όταν αποφασίσετε να τον αλλάξετε για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι μπορείτε πάντα να έχετε πρόσβαση και σε μια άλλη συσκευή για ενέργειες όπως τον έλεγχο ταυτότητας (two-factor authentication), σε σημαντικές ειδοποιήσεις που ενδέχεται να αφορούν θέματα ασφάλειας και άλλες εξαιρετικές καταστάσεις.

Βήμα 2 – Εξετάστε, προσθέστε ή καταργήστε συσκευές, browsers και συνδεδεμένες εφαρμογές

Οι περισσότερες υπηρεσίες cloud προσφέρουν μια εύχρηστη λίστα όλων των συσκευών που συνδέονται με το λογαριασμό σας. Εάν είστε χρόνια χρήστης, πιθανότατα έχετε αλλάξει αρκετές συσκευές όλα αυτά τα χρόνια. Επομένως, μην εκπλαγείτε αν η λίστα περιέχει ένα υπολογιστή με Windows Vista ή το παλιό σας android κινητό. Ενώ οι πάροχοι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να παρακολουθήσουν τον λογαριασμό σας για κάποια ύποπτη δραστηριότητα, καλό θα ήταν να αποσυνδέσετε τυχόν παλιές συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Το ίδιο ισχύει και για διαφορετικά web browser προγράμματα που σχετίζονται με το λογαριασμό σας ή συνδεδεμένες εφαρμογές – app που ενσωματώνονται στην υπηρεσία cloud. Εάν δεν χρησιμοποιείτε πλέον αυτές τις εφαρμογές, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να διατηρούν πρόσβαση αυτές στον λογαριασμό σας. Ποιος λέει ότι δεν υποστούν μια παραβίαση μια μέρα και έτσι να γίνει διαρροή των credentials σας;

Βήμα 3 – ενεργοποίηση ελέγχου two-factor-authentication (2FA)

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (Two-factor-authentication), συνήθως συντομευμένος ως 2FA, προσθέτει ένα άλλο επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο. Επιτρέπει στην υπηρεσία να επαληθεύει ότι το άτομο που πραγματοποιεί είσοδο είναι πραγματικά εσείς ζητώντας σας να επιβεβαιώσετε έναν κωδικό σε άλλη συσκευή που κατέχετε. Αναρωτιέστε, εάν αυτό είναι χρήσιμο; Σημαντικές παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων θα είχαν αποφευχθεί εάν αυτό ήταν μια καθημερινή πρακτική!

Γι ‘αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει αυτή την επιλογή για κάθε online υπηρεσία που έχετε λογαριασμό, ειδικά για τις υπηρεσίες αποθήκευσης cloud. Οι περισσότεροι πάροχοι σήμερα προσφέρουν αυτήν την επιλογή, και ορισμένοι ακόμη έχουν ορίσει και σαν προεπιλογή. Αλλά για εκείνες τις υπηρεσίες που δεν έχετε ακόμη ενεργοποιημένη την 2FA από την αρχή, φροντίστε να σκαλίσετε τις ρυθμίσεις τους και να την ενεργοποιήσετε. Είναι κάτι που θα σας σώσει!

Βήμα 4 – να έχετε μια καλή ρουτίνα για τους κωδικούς πρόσβασης

Ναι, είναι ένα πικρό φάρμακο, αλλά θα πρέπει να το κάνετε. Οι παραβιάσεις δεδομένων είναι τόσο συνηθισμένες αυτές τις μέρες που έχει γίνει ζήτημα το πότε, και όχι το εάν, κάποιος από τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο θα παραβιαστεί. Και οι λογαριασμοί cloud είναι συνήθως οι πιο ευαίσθητοι. Είναι επίσης σοφό να χρησιμοποιήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης όταν αποφασίσετε να το αλλάξετε. Χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων, αριθμών, καθώς και ειδικών χαρακτήρων (# $% *). Και θυμηθείτε, οκτώ χαρακτήρες είναι το απόλυτο ελάχιστο από τα σημερινά πρότυπα.

Αν δεν εμπιστεύεστε τη μνήμη σας με μια τόσο περίπλοκη σειρά χαρακτήρων, ίσως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (password manager). Δεν υπάρχει έλλειψη επιλογών εκεί έξω και η Bitdefender μπορεί να σας προσφέρει την καλύτερη λύση και σε αυτό. Επιπλέον, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης με διαφορετικούς λογαριασμούς στο διαδίκτυο, σε περίπτωση που τα διαπιστευτήρια σας καταλήξουν προς πώληση στο σκοτεινό ιστό μετά από μια παραβίαση.

Ακόμα και η Microsoft προσφέρει έναν τρόπο λειτουργίας χωρίς κωδικό πρόσβασης με την υπηρεσία φιλοξενίας αρχείων OneDrive. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή της: Authenticator για iOS ή Android. “Είναι πιο βολικό και πιο ασφαλές”, σύμφωνα με τον γίγαντα του λογισμικού. Οι χρήστες του OneDrive μπορούν επίσης να επιλέξουν στις ρυθμίσεις και να τους υπενθυμίσει η Microsoft να αλλάξουν τον κωδικό τους κάθε 72 ημέρες.

Βήμα 5 – Πάντα να απoσυνδέεστε!

Το θαυμαστικό παραπάνω είναι δικαιολογημένο. ΠΑΝΤΑ αποσυνδεθείτε από το λογαριασμό σας όταν αποκτάτε πρόσβαση στην υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων του cloud μέσω ενός web browser, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή ή κινητό. Για παράδειγμα, το Dropbox παραμένει συνδεδεμένο για πάντα, ακόμα και μετά την κλείσιμο του Tab του browser – μια μεγάλη παράλειψη για λογαριασμό μιας υπηρεσίας με περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες. Παρ ‘όλα αυτά, οι τελικοί χρήστες αναλαμβάνουν την ευθύνη να διατηρούν τους λογαριασμούς τους ασφαλής. Εάν κάποιος άλλος έχει πρόσβαση στον υπολογιστή σας, είτε στο σπίτι είτε στην εργασία, μπορεί εύκολα να ρίξει μια ματιά στην ιδιωτική σας ζωή με μερικά απλά κλικ. Ίσως δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, αλλά γιατί θα ήθελε κάποιος να ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες σας χωρίς να το γνωρίζετε; Έτσι, θυμηθείτε να πατάτε πάντα το κουμπί “έξοδος” όταν τελειώσετε.

Μείνετε ασφαλής

Αυτές είναι μερικές απλές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψηφιακή σας ζωή ασφαλή. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα πράγματα, όπως την επιλογή ερωτήσεων ασφαλείας και απαντήσεων που δεν μπορούν εύκολα να μαντέψουν (για αποκατάσταση κωδικού πρόσβασης), ή να παρακολουθείτε τις απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που εμπλέκουν τον πάροχο του cloud σας. Αλλά κατά κανόνα, αυτές οι πέντε συμβουλές είναι το μόνο που χρειάζεται να ακολουθείτε για να μείνετε στην ασφαλή πλευρά.

Η Apple προτιμά να κρατά τους χρήστες iCloud μακριά από τις τεχνικές λεπτομέρειες και να ενεργοποιεί τυχαία τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων κάθε τόσο για να επαληθεύουν ότι κανείς δεν έχει υποκλέψει τον λογαριασμό σας. Θα σας δείξουν ακόμη πώς μπορείτε να αποφύγετε τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) και άλλες απάτες, ώστε να μην δώσετε λάθος σε κάποιον τα κλειδιά του iCloud. Το Dropbox διαθέτει μια ολοκληρωμένη ενότητα ελέγχου ασφαλείας, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε τα περισσότερα από τα παραπάνω σε μία λήψη. Και η Google και η Microsoft προσφέρουν εύχρηστες εφαρμογές “Authenticator” με τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους (Google Drive και One Drive).

Παρόλο που οι επιχειρήσεις ενδέχεται να είναι απρόθυμες να αποθηκεύσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε απομακρυσμένους servers, τα δημόσια cloud αποτελούν ωστόσο μια αξιοπρεπή επιλογή για τους καθημερινούς χρήστες. Συνεπώς, προχωρήστε και εφαρμόστε αυτές τις πέντε συμβουλές στην αγαπημένη σας cloud εφαρμογή ή υπηρεσία αποθήκευσης. Μείνετε ασφαλείς εκεί έξω!

bitdefender.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...