Ειδήσεις . Security News
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 | 11:09

Διαγράφονται ολοκληρωτικά τα δεδομένα που αφαιρούμε από κάθε συσκευή;

Είναι γεγονός πως διανύουμε την εποχή της πληροφορίας και καθημερινά συλλέγουμε και δεχόμαστε τεράστιο όγκο πληροφορίας σε διάφορες μορφές: εικόνες, ήχο, έγγραφα κ.τ.λ.

Είναι γεγονός πως διανύουμε την εποχή της πληροφορίας και καθημερινά συλλέγουμε και δεχόμαστε τεράστιο όγκο πληροφορίας σε διάφορες μορφές: εικόνες, ήχο, έγγραφα κ.τ.λ. Πολλά από τα εν λόγω δεδομένα συλλέγονται στις συσκευές μας με τη θέλησή μας ή μη. Συνεπώς, ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα κάθε χρήστης είναι λογικό να αφαιρέσει ορισμένο αριθμό αρχείων από τον υπολογιστή ή την κινητή του συσκευή. Οι λόγοι για την εκκαθάριση αυτή μπορεί να είναι πολλαπλοί:

-Γεμάτη μνήμη συσκευής

-Ευαίσθητες πληροφορίες

-Παλιά αρχεία

-Μεταφορά σε ασφαλέστερο μέρος (πχ. σκληρός δίσκος)

Η πλειονότητα των χρηστών προκειμένου να διαγράψουν δεδομένα προβαίνουν στη μεταφορά τους στον κάδο ανακύκλωσης ή απλά πατούν το κουμπί Delete και διατηρούν την πεποίθηση ότι αφαιρέθηκαν ολοκληρωτικά από το σύστημα. Απλό σωστά? Η πραγματικότητα τείνει όμως να διαφέρει.

Μπορούμε να δηλώσουμε με σιγουριά πλέον πως τίποτα δε διαγράφεται πλήρως με τον προαναφερόμενο αυτόν τρόπο. Αν και ακούγεται θετικό για όσους πιθανώς αναζητήσουν αρχεία που έχουν διαγράψει κατά λάθος, η πραγματικότητα είναι ότι όσοι επιθυμούν να επαναφέρουν αρχεία που μπορεί να μη θέλετε να εντοπισθούν υπάρχει τρόπος.

Τι συμβαίνει όταν διαγράφετε ένα αρχείο;

Μόλις σύρετε ένα αρχείο στον κάδο ανακύκλωσης το μόνο που κάνετε είναι να διαγράφετε το «μονοπάτι» που ακολουθεί το σύστημα για να εντοπίσει το αρχείο. Το έγγραφο ακόμα υπάρχει στο σκληρό δίσκο και μπορεί εύκολα να ανακτηθεί με το κατάλληλο λογισμικό. Συνεπώς, επειδή δεν το βλέπετε να υπάρχει στον υπολογιστή σας δεν σημαίνει ότι διεγράφη ολοκληρωτικά.

Πότε η απλή διαγραφή είναι αρκετή;

Η απλή διαγραφή ενός αρχείου μπορεί να είναι αρκετή μόνο σε περιπτώσεις όπου το εν λόγω έγγραφο δεν περιέχει ευαίσθητες ή προσωπικές πληροφορίες και δεν κατέχει αξία για όποιον τύχει να το ανακτήσει.

Πότε η απλή διαγραφή δεν είναι αρκετή;

Αρχεία που εμπεριέχουν προσωπικές πληροφορίες, επαγγελματικά έγγραφα και οικονομικές αναφορές δεν είναι ασφαλή εάν δε διαγραφούν ενδελεχώς. Για τα συγκεκριμένα είδη αρχείων οφείλετε να προβείτε σε περαιτέρω βήματα για να διασφαλίσετε ότι είναι αδύνατο να ανακτηθούν και ότι οι κυβερνο εγκληματίες δεν μπορούν να τα εντοπίσουν στο σκληρό σας δίσκο.

Πώς να διαγράψω ολοκληρωτικά τα δεδομένα μου;

Η διενέργεια format (επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις) σε μία κινητή συσκευή δεν είναι συνώνυμο με τον ολοκληρωτικό καθαρισμό του. Προκειμένου, να εξαφανίσετε πλήρως όλα τα μη επιθυμητά δεδομένα είναι ανάγκη να τα αντικαταστήσετε με νέα (overwrite) με χρήση ειδικού λογισμικού. Θυμηθείτε: πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε ενέργεια εκκαθάρισης συστήνεται να έχετε κάνει back up σε όσα αρχεία δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να χάσετε.

Οι περιπτώσεις στις οποίες είναι αναγκαίο να προβείτε σε πλήρη εκκαθάριση του σκληρού σας δίσκου είναι οι ακόλουθες:

-Πώληση του υπολογιστή ή της κινητής σας συσκευής

-Ολοκληρωτική εκκαθάριση των αρχείων

-Μεταφορά δεδομένων σε νέα συσκευή

Bitdefender 

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, τεύχος 90

Τεύχος 90

22-04-2019

Security Report, τεύχος 90

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Κεντρικό θέμα αυτού του μήνα το κλαδικό συνέδριο Salonica Electronix 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Ιωάννης Βελλίδης το Σάββατο και την Κυρικιακή 6&7 Απριλίου. Για άλλη μια χρονιά η ανταπόκριση του τεχνικού κοινού ήταν θετική. Επαγγελματίες του κλάδου, από την Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, αλλά και από την Αθήνα, την Κρήτη, τον Έβρο, τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα, επισκέφτηκαν το Salonica Electronix και είδαν ό,τι πιο σύγχρονο διακινείται...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.