Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
31 Ιανουαρίου 2019 12:09

Διαγράφονται ολοκληρωτικά τα δεδομένα που αφαιρούμε από κάθε συσκευή;

5fcc53eec4cc6af36b80744e0238b0d1 XL 86da7bca

Είναι γεγονός πως διανύουμε την εποχή της πληροφορίας και καθημερινά συλλέγουμε και δεχόμαστε τεράστιο όγκο πληροφορίας σε διάφορες μορφές: εικόνες, ήχο, έγγραφα κ.τ.λ.

Είναι γεγονός πως διανύουμε την εποχή της πληροφορίας και καθημερινά συλλέγουμε και δεχόμαστε τεράστιο όγκο πληροφορίας σε διάφορες μορφές: εικόνες, ήχο, έγγραφα κ.τ.λ. Πολλά από τα εν λόγω δεδομένα συλλέγονται στις συσκευές μας με τη θέλησή μας ή μη. Συνεπώς, ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα κάθε χρήστης είναι λογικό να αφαιρέσει ορισμένο αριθμό αρχείων από τον υπολογιστή ή την κινητή του συσκευή. Οι λόγοι για την εκκαθάριση αυτή μπορεί να είναι πολλαπλοί:

-Γεμάτη μνήμη συσκευής

-Ευαίσθητες πληροφορίες

-Παλιά αρχεία

-Μεταφορά σε ασφαλέστερο μέρος (πχ. σκληρός δίσκος)

Η πλειονότητα των χρηστών προκειμένου να διαγράψουν δεδομένα προβαίνουν στη μεταφορά τους στον κάδο ανακύκλωσης ή απλά πατούν το κουμπί Delete και διατηρούν την πεποίθηση ότι αφαιρέθηκαν ολοκληρωτικά από το σύστημα. Απλό σωστά? Η πραγματικότητα τείνει όμως να διαφέρει.

Μπορούμε να δηλώσουμε με σιγουριά πλέον πως τίποτα δε διαγράφεται πλήρως με τον προαναφερόμενο αυτόν τρόπο. Αν και ακούγεται θετικό για όσους πιθανώς αναζητήσουν αρχεία που έχουν διαγράψει κατά λάθος, η πραγματικότητα είναι ότι όσοι επιθυμούν να επαναφέρουν αρχεία που μπορεί να μη θέλετε να εντοπισθούν υπάρχει τρόπος.

Τι συμβαίνει όταν διαγράφετε ένα αρχείο;

Μόλις σύρετε ένα αρχείο στον κάδο ανακύκλωσης το μόνο που κάνετε είναι να διαγράφετε το «μονοπάτι» που ακολουθεί το σύστημα για να εντοπίσει το αρχείο. Το έγγραφο ακόμα υπάρχει στο σκληρό δίσκο και μπορεί εύκολα να ανακτηθεί με το κατάλληλο λογισμικό. Συνεπώς, επειδή δεν το βλέπετε να υπάρχει στον υπολογιστή σας δεν σημαίνει ότι διεγράφη ολοκληρωτικά.

Πότε η απλή διαγραφή είναι αρκετή;

Η απλή διαγραφή ενός αρχείου μπορεί να είναι αρκετή μόνο σε περιπτώσεις όπου το εν λόγω έγγραφο δεν περιέχει ευαίσθητες ή προσωπικές πληροφορίες και δεν κατέχει αξία για όποιον τύχει να το ανακτήσει.

Πότε η απλή διαγραφή δεν είναι αρκετή;

Αρχεία που εμπεριέχουν προσωπικές πληροφορίες, επαγγελματικά έγγραφα και οικονομικές αναφορές δεν είναι ασφαλή εάν δε διαγραφούν ενδελεχώς. Για τα συγκεκριμένα είδη αρχείων οφείλετε να προβείτε σε περαιτέρω βήματα για να διασφαλίσετε ότι είναι αδύνατο να ανακτηθούν και ότι οι κυβερνο εγκληματίες δεν μπορούν να τα εντοπίσουν στο σκληρό σας δίσκο.

Πώς να διαγράψω ολοκληρωτικά τα δεδομένα μου;

Η διενέργεια format (επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις) σε μία κινητή συσκευή δεν είναι συνώνυμο με τον ολοκληρωτικό καθαρισμό του. Προκειμένου, να εξαφανίσετε πλήρως όλα τα μη επιθυμητά δεδομένα είναι ανάγκη να τα αντικαταστήσετε με νέα (overwrite) με χρήση ειδικού λογισμικού. Θυμηθείτε: πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε ενέργεια εκκαθάρισης συστήνεται να έχετε κάνει back up σε όσα αρχεία δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να χάσετε.

Οι περιπτώσεις στις οποίες είναι αναγκαίο να προβείτε σε πλήρη εκκαθάριση του σκληρού σας δίσκου είναι οι ακόλουθες:

-Πώληση του υπολογιστή ή της κινητής σας συσκευής

-Ολοκληρωτική εκκαθάριση των αρχείων

-Μεταφορά δεδομένων σε νέα συσκευή

Bitdefender 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...