Ειδήσεις . Security News
Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019 | 11:44

Έξυπνη συσκευή παρακολούθησης των παιδιών ανακλήθηκε από την ΕΕ λόγω ανησυχιών περί ιδιωτικότητας

Η έξυπνη συσκευή παρακολούθησης των παιδιών που φέρει την ονομασία Enox Safe Kid One και ουσιαστικά επρόκειτο για ένα Smartwatch, ανακλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή υπήρξαν σοβαρές για την ιδιωτική ζωή...

Η έξυπνη συσκευή παρακολούθησης των παιδιών που φέρει την ονομασία Enox Safe Kid One και ουσιαστικά επρόκειτο για ένα Smartwatch, ανακλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή υπήρξαν σοβαρές για την ιδιωτική ζωή των ανηλίκων ατόμων που το φορούν, αφού τα δεδομένα που αποστέλλονται προς τους γονείς ενδέχεται να πέσουν στα χέρια των κυβερνοεγκληματιών.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ό,τι το έξυπνο ρολόι, το οποίο είναι εξοπλισμένο με GPS, μικρόφωνο και ηχείο, όπου έχει την δυνατότητα να προβαίνει σε αυτόματες τηλεφωνικές κλήσεις και να στέλνει μηνύματα sms προς τον γονέα, θα μπορούσε εύκολα να χακαριστεί από τρίτους.

Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους έξυπνες συσκευές που προορίζονται για παιδιά βρέθηκαν να έχουν κενά ασφαλείας, εν τούτοις αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ανάκληση ενός τέτοιου ηλεκτρονικού προϊόντος σε αυτό το επίπεδο, αφού συνήθως το πράττουν οι χώρες σε συνεννόηση μεταξύ τους μέσω των αρμόδιων οργανισμών.

Τα θέματα ασφαλείας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο Smartwatch και εξανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε τούτη την ενέργεια οφείλεται σε μία έκθεση που διενεργήθηκε από την RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products), η οποία προειδοποίησε ότι η εφαρμογή Android του ρολογιού παρείχε «μη κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ διακομιστή και συσκευής, επιπλέον διαπιστώθηκε πως θα μπορούσε ένας πεπειραμένος χάκερ να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα του χρήστη, όπως το ιστορικό τοποθεσίας, τους αριθμούς τηλεφώνου πού είναι αποθηκευμένα στη συσκευή, να παρακολουθήσει και να καταγράψει τυχόν συνομιλίες και άλλα πολλά.

Επιπρόσθετα, εκτιμάται πως από τη στιγμή που θα χακαριστεί η συσκευή ενδεχομένως ο επιτιθέμενος να χρησιμοποιήσει το ρολόι για να κάνει κλήσεις στο παιδί που φοράει το Smartwatch, να βρει την τοποθεσία του ή να αποκρύψει την πραγματική τους θέση από τους γονείς τους.

Τα Smartwatches για παιδιά έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία από το 2017, όταν ο αρμόδιος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της χώρας που φέρει την ονομασία Bundesnetzagentur ταξινόμησε αυτές τις συσκευές ως «εξαιρετικά ευάλωτες» σε πιθανές επιθέσεις από τους κακοπροαίρετους εισβολείς.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτώ (BEUC) δημοσίευσε και εκείνη με τη σειρά της μία έκθεση το 2017 σχετικά με τις ανησυχίες περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών που φοράνε Smartwatch.

Επομένως, όσοι είσαστε γονείς καλό θα είναι να μην αγοράζετε στα ανήλικα παιδιά σας Smartwatch, διότι κατά κύριο λόγο δεν το χρειάζονται, και κατά δεύτερο λόγο εάν θέλετε πραγματικά να τους κάνετε κάποιο καλό δώρο, τότε προσφέρετε τους ένα βιβλίο ή κάτι αντίστοιχο που θα εμπλουτίσει τον ψυχικό τους κόσμο.

Πηγή texnologia.net

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 93

Τεύχος 93

22-07-2019

Security Report, Τεύχος 93

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Αυγούστου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Κεντρικό θέμα αυτού του μήνα, η διεθνής έκθεση του Λονδίνου «IFSEC INTERNATIONAL 2019». Η δημοσιογραφική ομάδα του Security Report έδωσε δυναμικά το παρόν για ακόμη μία χρονιά στον εκθεσιακό χώρο του ExCeL με αφορμή τη μεγαλύτερη έκθεση συστημάτων ασφαλείας. Η διεθνής έκθεση του Λονδίνου άνοιξε τις πύλες της στις 18 Ιουνίου και κάλυψε με απόλυτη επιτυχία όλες τις πτυχές του κλάδου της ασφάλειας, όπως την βιντεοεπιτήρηση, την περιμετρική ασφάλεια, τον συναγε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.