diagonismos
Ειδήσεις . Security News
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 | 10:50

Κροατία: Ένα στα τρία παιδιά εκτίθεται σε ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο

Ένα στα τρία παιδιά εκτίθεται σε ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνάντησης εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ.

Ένα στα τρία παιδιά εκτίθεται σε ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνάντησης εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ.

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες -δικαστές, ψυχολόγοι, αστυνομικοί, εισαγγελείς, καθηγητές και εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων- μίλησαν για την "απαράδεκτη συμπεριφορά των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", καθώς αυτή "μεταφέρεται" σε κάθε τους δραστηριότητα και σε όλα τα περιβάλλοντα στα οποία αλληλεπιδρούν, επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων "Hina".

Η δικαστής Λάνα Πέτο Κουγιούντζιτς (Lana Peto Kujundzic) δήλωσε ότι η ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορικής είναι μία νέα πρόκληση εξαιτίας των νέων μορφών των εγκλημάτων πληροφορικής και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω "θωράκισης" των νέων και εκπαίδευσής τους για την επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικής τους προστασίας.

Η δικαστική λειτουργός Ντιγιάνα Ρίζβιτς (Dijana Rizvic) επισήμανε ότι η σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο έχει πιο σκληρές συνέπειες στα θύματα απ' ό,τι τα άμεσα εγκλήματα, διότι τα θύματα είναι εκτεθειμένα στο κοινό. Τόνισε επίσης ότι η νεολαία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τεχνολογικές εξελίξεις, που καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την ανίχνευση απάτης και κυβερνοεγκλημάτων. Γι' αυτόν τον λόγο -σημείωσε- είναι απαραίτητο, ιδίως οι νέοι να μην είναι ηλεκτρονικά "αναλφάβητοι" και σ' αυτό το πλαίσιο κρίνεται αναγκαία η εκπαίδευσή τους.

Ωστόσο, το παράδοξο είναι, τόνισε η κ. Ρίζβιτς, ότι "η άνοδος των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις ηλεκτρονικές δεξιότητες των νέων, που πολλές φορές επειδή νιώθουν παραμελημένα, ή αντιδρούν στην πραγματικότητα προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες".

Το 95% των παιδιών στην Κροατία έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ένα στα τρία παιδιά εκτίθεται σε ακατάλληλο περιεχόμενο, είπε ο Τόμισλαβ Ράμλιακ (Tomislav Ramljak), ψηφιακός εγκληματολόγος και πρόεδρος του Κέντρου για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ίβο Γιάκιτς (Ivo Jakic) ανέφερε ότι "το διαδίκτυο είναι υπεύθυνο για την άνοδο της εγκληματικότητας", καθώς όπως είπε, "είναι ένα μέσο με το οποίο τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο, αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, στέλνουν ακατάλληλες φωτογραφίες και όλα αυτά διότι δεν γνωρίζουν τις συνέπειες της χρήσης του ίντερνετ ή είναι ελλιπώς ενημερωμένα". Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης και είπε ότι το 25% των παιδιών στην Κροατία υπήρξαν θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Οι ψυχίατροι Ιρένα Ρόγνιτς Παλαρα (Irena Rojnic Palavra) και Άνα Ράκιτς (Ana Rakic), που εργάζονται στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ για τη θεραπεία του εθισμού στο διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια, δήλωσαν ότι η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούσε να έχει κοινωνικές, ψυχολογικές, ψυχιατρικές ακόμα και φυσικές συνέπειες.

Σημείωσαν, επίσης, ότι τα βιντεοπαιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πορνογραφικό περιεχόμενο είναι τρία "σημεία" με τις μεγαλύτερες πιθανότητες δημιουργίας εθισμού. Επίσης, τόνισαν ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ατόμων και δη των νέων που αποφάσισαν να υποβληθούν σε θεραπεία και αυτό - σύμφωνα με τις ίδιες 0 οφείλεται στην ανεπαρκή πληροφόρηση, το φόβο στιγματισμού και την κοινωνική αποδοχή μίας τέτοιας συμπεριφοράς.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 101

Τεύχος 101

17-03-2020

Security Report, Τεύχος 101

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Jamming σε ασύρματα συστήματα συναγερμού. Τα ασύρματα οικιακά συστήματα ασφαλείας, αρχίζουν και γίνονται όλο και δημοφιλέστερα, ακόμα και για τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Δυστυχώς όμως, όσο αυξάνεται η τεχνολογία, άλλο τόσο αυξάνονται και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να εισέλθουν σε μία κατοικία. Οι επιθέσεις παρεμβολών ή παρακώλυσης επικοινωνιών, γνωστές και ως jamming, είναι οι επιθέσεις που σκόπιμα ή μη προκαλούνται στο σήμα του πομπού, το...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.