Ειδήσεις . Security News
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 | 10:50

Τυφλές» οι µισές κάµερες της Τροχαίας στις λεωφορειολωρίδες

Ρεπορτάζ του «Εθνους» για τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν και δεν λειτουργούν οι κάμερες της Τροχαίας.

Τυφλές» παραµένουν οι µισές κάµερες της Τροχαίας στις λεωφορειολωρίδες κεντρικών δρόµων της Αθήνας, οι οποίες µετατρέπονται τις ώρες αιχµής σε προσωρινές θέσεις «πάρκινγκ», προκαλώντας προβλήµατα στο συγκοινωνιακό δίκτυο και..

Τυφλές» παραµένουν οι µισές κάµερες της Τροχαίας στις λεωφορειολωρίδες κεντρικών δρόµων της Αθήνας, οι οποίες µετατρέπονται τις ώρες αιχµής σε προσωρινές θέσεις «πάρκινγκ», προκαλώντας προβλήµατα στο συγκοινωνιακό δίκτυο και τεράστια ταλαιπωρία στους επιβάτες λεωφορείων και τρόλεϊ. Οπως αποκαλύπτουν στοιχεία του «Εθνους», από τις συνολικά 14 κάµερες της Τροχαίας, σε λειτουργία τίθενται κατά µέσο όρο καθηµερινά οι επτά, παρά το γεγονός ότι τόσο τα στελέχη του ΟΑΣΑ όσο και της Τροχαίας έχουν τον εξοπλισµό και την τεχνογνωσία να θέσουν το σύστηµα παρακολούθησης και καταγραφής παραβάσεων µε κάµερες σε πλήρη ανάπτυξη.


Οπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του ΟΑΣΑ, αυτό που λείπει είναι το προσωπικό. «Στην Αθήνα υπάρχουν συνολικά 43 στύλοι, στους οποίους µπορούν να τοποθετηθούν κάµερες. Το θέµα είναι ότι είναι αδύνατο να λειτουργούµε καθηµερινά για πολλές ώρες όλες τις κάµερες που διαθέτουµε, διότι δεν υπάρχει το προσωπικό να επεξεργαστεί και να διεκπεραιώσει τις κλήσεις. Χρειάζονται εκατοντάδες εργατοώρες για τη γραφειοκρατική διαδικασία της ταυτοποίησης στοιχείων και της υπόλοιπης διαδικασίας. Ετσι, οι κάµερες χρησιµοποιούνται µε φειδώ σε δρόµους µε τεράστια προβλήµατα και µόνο τις ώρες κυκλοφοριακής αιχµής» εξηγεί η ίδια πηγή. Η τελική ευθύνη για τη διαχείριση των καµερών στις λεωφορειολωρίδες είναι της Αστυνοµίας, ενώ η συντήρησή τους -που είναι και το κοστοβόρο κοµµάτιανήκει στις αρµοδιότητες του ΟΑΣΑ.
Οι κάµερες δεν βρίσκονται πάντα στα ίδια σηµεία. Τεχνικοί του ΟΑΣΑ τις επανατοποθετούν ανάλογα µε τις υποδείξεις της Τροχαίας, µε γνώµονα το ποιοι δρόµοι αντιµετωπίζουν πιο οξυµµένα προβλήµατα από τις παραβάσεις των οδηγών. Η ελλιπής επιτήρηση λωρίδων, που µετατρέπονται σε «πάρκινγκ», συνήθως από τις εφτά το πρωί µέχρι τις 10.00, από τις 13.00 µέχρι τις 15.00 και από τις 18.00 µέχρι τις 20.00, δηµιουργεί καθυστερήσεις στα δροµολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.


Οι οδοί Ιπποκράτους, Ακαδηµίας, Πατησίων, Χαριλάου Τρικούπη και οι λεωφόροι Αλεξάνδρας, Βασιλέως Γεωργίου, Κηφισίας, Μεσογείων χαρακτηρίζονται ως τα πιο κραυγαλέα παραδείγµατα δρόµων όπου οι λεωφορειολωρίδες αρκετές ώρες της ηµέρας παύουν να υπάρχουν. «Η έλλειψη προσωπικού έχει δηµιουργήσει κενά στην επιτήρηση. Πολύ σηµαντικό παράδειγµα αποτελούν και οι γερανοί του ΟΑΣΑ. Παλιά όταν ένας οδηγός ανέφερε ότι όχηµα κλείνει τον δρόµο, υπήρχε δυνατότητα να φτάσει άµεσα στο σηµείο γερανός του ΟΑΣΑ, µε συνοδηγό αστυνοµικό της Τροχαίας, και να σηκώσει το αυτοκίνητο.

Σήµερα υπάρχουν µόνο 15 γερανοί για να καλύψουν τις ανάγκες όλης της Αττικής. Καταλαβαίνετε ότι ο γερανός θα αργήσει τόσο πολύ να φτάσει στο σηµείο, που ο οδηγός στο µεταξύ θα έχει βρει κάποια άλλη λύση για να προσπεράσει το εµπόδιο. Συχνά περιµένουν για πολλή ώρα, µε τους επιβάτες να διαµαρτύρονται, έως ότου να γυρίσει ο οδηγός που έχει µπλοκάρει την κυκλοφορία» λέει ο Κώστας Σιορίκης, πρόεδρος του συνδικάτου εργαζοµένων του ΟΑΣΑ. Σε περίπτωση που Τροχαία και ΟΑΣΑ έθεταν το σύστηµα επιτήρησης σε πλήρη λειτουργία, εκτιµάται ότι θα µπορούσαν να βεβαιωθούν καθηµερινά περίπου 1.000 κλήσεις.

Οι συνολικά 43 στύλοι που υποστηρίζουν την τοποθέτηση κάµερας διαθέτουν σύστηµα φλας, που ενεργοποιείται κάθε φορά που ένα όχηµα παραβιάζει τη λωρίδα. Ετσι, λειτουργεί και αποτρεπτικά, καθώς οι οδηγοί βλέπουν τη λάµψη και καταλαβαίνουν ότι ο δρόµος επιτηρείται. Η Τροχαία είναι αυτή που επεξεργάζεται το υλικό και στέλνει στους παραβάτες οδηγούς τις κλήσεις, µαζί µε τη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί και αποδεικνύει τις παραβάσεις. Η έλλειψη επιτήρησης, πάντως, φαίνεται ότι έχει δηµιουργήσει πολλαπλασιασµό των παραβάσεων, µε την Τροχαία να προσπαθεί να αντιµετωπίσει το πρόβληµα µε µπλόκα από κλιµάκια που προχωρούν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Για να καταφέρουν να πιάσουν «επ’ αυτοφώρω» τους οδηγούς, οι αστυνοµικοί επιλέγουν σηµεία στα οποία δεν είναι ορατοί από µεγάλη απόσταση. Οι συχνότερες δικαιολογίες που ακούν, όπως λένε αστυνοµικές πηγές, από τους παραβάτες είναι «βιαζόµουν να πάω στη δουλειά», «τι να κάνω; ∆εν βλέπετε τι γίνεται στις υπόλοιπες λωρίδες;» και «δεν κατάλαβα ότι απαγορεύεται».

ethnos.gr

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, τεύχος 90

Τεύχος 90

22-04-2019

Security Report, τεύχος 90

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Κεντρικό θέμα αυτού του μήνα το κλαδικό συνέδριο Salonica Electronix 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Ιωάννης Βελλίδης το Σάββατο και την Κυρικιακή 6&7 Απριλίου. Για άλλη μια χρονιά η ανταπόκριση του τεχνικού κοινού ήταν θετική. Επαγγελματίες του κλάδου, από την Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, αλλά και από την Αθήνα, την Κρήτη, τον Έβρο, τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα, επισκέφτηκαν το Salonica Electronix και είδαν ό,τι πιο σύγχρονο διακινείται...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.