Ειδήσεις . Security News
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 | 10:48

Κυβερνοασφάλεια: Μήπως πρέπει να πούμε αντίο στους κωδικούς πρόσβασης;

Από την αρχή των υπολογιστικών συστημάτων οι κωδικοί μας ακολουθούν παντού, προστατεύοντας μας από κακόβουλους χρήστες και άλλων ειδών εισβολέων.

Από την αρχή των υπολογιστικών συστημάτων οι κωδικοί μας ακολουθούν παντού, προστατεύοντας μας από κακόβουλους χρήστες και άλλων ειδών εισβολέων.

Δυστυχώς, οι κωδικοί που χρησιμοποιούμε δεν είναι πάντα δυνατοί με αποτέλεσμα κάποιος να τους βρίσκει και να εισβάλει στα προσωπικά μας στοιχεία, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη όπως ο ιδρυτής της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και κολοσσοί όπως η Sony έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπίθεσης.

Πολλά χρόνια τώρα, οι ειδικοί των υπολογιστών και του προγραμματισμού συζητούν την πιθανότητα αντικατάστασης των κωδικών πρόσβασης με κάποια μέθοδο πιο εύχρηστη και με την μέγιστη ασφάλεια, αλλά όπως φαίνεται συνεχώς βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Γιατί δεν μπορεί να βρεθεί μία μέθοδος αντικατάστασης των κωδικών πρόσβασης;
Για να δημιουργηθεί μία επαναστατική που αλλάζει τα δεδομένα μέθοδος, πρώτα πρέπει να αναλογιστούν ποικίλοι παράγοντες της υλοποίησης του.

Πρωταρχικά θα πρέπει να σχεδιαστεί η μέθοδος, η οποία θα αποτελείται από διάφορους κώδικες με σκοπό να την κάνουν πιο εύχρηστη, καθώς δεν θα έχει νόημα αν παλεύει ο χρήστης αρκετή ώρα για να συνδεθεί στο προφίλ του. Έπειτα το κρισιμότερο κομμάτι που θα πρέπει να σκεφτούν οι δημιουργοί του είναι η ασφάλεια. Πώς από την στιγμή που οι κωδικοί πρόσβασης που περιλαμβάνουν σύμβολα, αριθμούς και γράμματα, θα φτιαχτεί κάτι το οποίο δεν θα περιέχει αυτά αλλά ταυτόχρονα θα είναι αδιαπέραστο; Εν συνεχεία, αφού την δημιουργήσουν θα πρέπει να αναλογιστούν την διαθεσιμότητα της, δηλαδή πως θα εφαρμοστεί στις συσκευές, εάν θα εγκατασταθεί στους περιηγητές κλπ.

Τέλος, όλα σχετίζονται με το κόστος παραγωγής και διανομής του.

Θα πρέπει οι επιστήμονες της τεχνολογίας να δημιουργήσουν αν όχι μία δωρεάν μέθοδο, μία πάρα πολύ οικονομική, καθώς και να εντοπίσουν χορηγούς για το κόστος της έρευνας και υλοποίησης της μεθόδου. Γενικότερα, ο στόχος είναι να βρεθεί κάτι πολύ οικονομικό με την ύψιστη ασφάλεια, πράγμα το οποίο δυστυχώς ο τεχνολογικός κλάδος δεν το έχει βρει ακόμα.Πότε υπολογίζει ο τεχνολογικός κλάδος ότι θα καταργηθούν οι κωδικοί πρόσβασης;


Παρόλο που το θέμα της αντικατάστασης των κωδικών πρόσβασης ερευνάται από το 2012, οι επαγγελματίες προγραμματιστές κολοσσών όπως της Google κ.α., δηλώνουν πως η κατάργηση των κωδικών πρόσβασης δεν θα γίνει σε ένα βράδυ και πως υπάρχουν πολλά σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με την κυβερνοασφάλεια των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες απαιτούν μεγαλύτερη ασφάλεια από αυτή του καθημερινού χρήστη.

Άλλοι ειδικοί θεωρούν πως η σώφρον λύση στο θέμα της κυβερνοασφαλείας είναι να ενδυναμώσουν τους ήδη υπάρχοντες κωδικούς πρόσβασης και απλά να τους κάνουν πιο εύχρηστους για την καλύτερη εμπειρία του χρήστη.

Το σίγουρο είναι πως η κυβερνοασφάλεια συνεχώς εξελίσσεται και ότι στα επόμενα 5 χρόνια θα δούμε ραγδαίες αλλαγές στον κλάδο της τεχνολογίας. 

bitdefender.gr

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 93

Τεύχος 93

22-07-2019

Security Report, Τεύχος 93

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Αυγούστου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Κεντρικό θέμα αυτού του μήνα, η διεθνής έκθεση του Λονδίνου «IFSEC INTERNATIONAL 2019». Η δημοσιογραφική ομάδα του Security Report έδωσε δυναμικά το παρόν για ακόμη μία χρονιά στον εκθεσιακό χώρο του ExCeL με αφορμή τη μεγαλύτερη έκθεση συστημάτων ασφαλείας. Η διεθνής έκθεση του Λονδίνου άνοιξε τις πύλες της στις 18 Ιουνίου και κάλυψε με απόλυτη επιτυχία όλες τις πτυχές του κλάδου της ασφάλειας, όπως την βιντεοεπιτήρηση, την περιμετρική ασφάλεια, τον συναγε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.