Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
2 Μαΐου 2019 11:02

Οι μισοί βιομηχανικοί υπολογιστές θύματα ψηφιακών επιθέσεων

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fd4606612b66d3ba7265fbf545e90b06f XL

Θύμα κακόβουλης δραστηριότητας έπεσε, το 2018, σχεδόν ένας στους δύο υπολογιστές Βιομηχανικών Συστημάτων Ελέγχου (ICS). Οι χώρες, που επλήγησαν κατά κύριο λόγο το περασμένο έτος, ήταν το Βιετνάμ (70,09%), Αλγερία (69,91%) και..

Θύμα κακόβουλης δραστηριότητας έπεσε, το 2018, σχεδόν ένας στους δύο υπολογιστές Βιομηχανικών Συστημάτων Ελέγχου (ICS). Οι χώρες, που επλήγησαν κατά κύριο λόγο το περασμένο έτος, ήταν το Βιετνάμ (70,09%), Αλγερία (69,91%) και Τυνησία (64,57%). Οι χώρες με τις λιγότερες επιπτώσεις ήταν η Ιρλανδία (11,7%), η Ελβετία (14,9%) και η Δανία (15,2%). Σύμφωνα με έκθεση της Kaspersky Lab σχετικά με το βιομηχανικό τοπίο απειλών, το 2018, το μερίδιο των υπολογιστών ICS που αντιμετώπισαν τέτοιες δραστηριότητες αυξήθηκε στο 47,2% από 44% το 2017, υποδηλώνοντας ότι η απειλή αυξάνεται.

Οι κακόβουλες ψηφιακές δραστηριότητες σε υπολογιστές ICS θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνη απειλή, δεδομένου ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν υλικές απώλειες και αδράνεια παραγωγής στη λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων. “Παρά τον κοινό μύθο, η κύρια πηγή απειλής για τους βιομηχανικούς υπολογιστές δεν είναι μια στοχευμένη επίθεση, αλλά το μαζικά κατανεμημένο κακόβουλο λογισμικό που διεισδύει σε βιομηχανικά συστήματα τυχαία, μέσω του Διαδικτύου, μέσω αφαιρούμενων μέσων, όπως USB sticks ή email. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι επιθέσεις είναι επιτυχείς λόγω της υποτιμητικής στάσης των εργαζομένων απέναντι στην ψηφιακή υγιεινή σημαίνει ότι μπορούν να αποφευχθούν με την κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση του προσωπικού – είναι πολύ πιο εύκολο από το να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τους αποφασισμένους απειλητικούς φορείς”, αναφέρει η Kaspersky Lab.

Συστάσεις
Η Kaspersky Lab ICS CERT συνιστά την εφαρμογή των ακόλουθων τεχνικών μέτρων για την προστασία των βιομηχανικών υπολογιστών από την κακόβουλη ψηφιακή δραστηριότητα:

“- Τακτική ενημέρωση λειτουργικών συστημάτων, λογισμικού εφαρμογών σε συστήματα που αποτελούν μέρος του βιομηχανικού δικτύου της επιχείρησης.

– Εφαρμογή διορθώσεων ασφάλειας σε PLC,RTU και εξοπλισμό δικτύου που χρησιμοποιούνται σε δίκτυα ICS, όπου αυτό είναι εφικτό.

– Περιορισμός της κυκλοφορίας δικτύου σε θύρες και πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται σε routers και στο εσωτερικό δικτύων OT του οργανισμού.

– Έλεγχος συστημάτων ελέγχου πρόσβασης για στοιχεία ICS στο βιομηχανικό δίκτυο της επιχείρησης και στα όριά της.

– Ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων προστασίας τερματικού σημείου σε serversICS, σταθμούς εργασίας και HMI.

– Βεβαιωθείτε ότι οι λύσεις ασφάλειας είναι ενημερωμένες και ότι όλες οι τεχνολογίες που συνιστώνται από τον προμηθευτή λύσεων ασφάλειας για την προστασία από στοχευμένες επιθέσεις είναι ενεργοποιημένες.

– Παρέχετε ειδική εκπαίδευση και υποστήριξη στους εργαζόμενους, καθώς και στους συνεργάτες και προμηθευτές που έχουν πρόσβαση στο δίκτυό σας.

– Χρησιμοποιήστε λύσεις παρακολούθησης, ανάλυσης και ανίχνευσης κυκλοφορίας δικτύου ICS για καλύτερη προστασία από επιθέσεις που ενδέχεται να απειλήσουν τις τεχνολογικές διαδικασίες και τα κύρια στοιχεία του ενεργητικού της επιχείρησης”.

sepe.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...