29/05/2019

Ο “πόλεμος” ΗΠΑ - Κίνας μπορεί να καθυστερήσει το λανσάρισμα του 5G

Βαθύτερες απ’ ό,τι αρχικά είχε διαφανεί, μπορεί να είναι οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας.

Βαθύτερες απ’ ό,τι αρχικά είχε διαφανεί, μπορεί να είναι οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας. Οι συνέπειες της σινο-αμερικανικής σύγκρουσης στον ψηφιακό τομέα, η οποία κλιμακώθηκε με τον αποκλεισμό - έστω και με τρίμηνη παράταση - της Huawei από την πρόσβαση των μελλοντικών συσκευών της σε βασικές Android υπηρεσίες της Google, ενδεχόμενα να είναι πολύ ευρύτερες. Αυτό, τουλάχιστον, διαπιστώνει σχετική έκθεση της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS. Σύμφωνα με την έκθεση, οι περιορισμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις πωλήσεις και τη μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei, ενδέχεται να καθυστερήσουν την έναρξη εμπορικής λειτουργίας των δικτύων επόμενης, πέμπτης, γενιάς 5G.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της UBS, οι περιορισμοί δεν αποκλείεται να έχουν σημαντικές συνέπειες ακόμη και στα κέρδη των τεχνολογικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. “Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Huawei για μεγάλο διάστημα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την υλοποίηση των δικτύων 5G, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν την πιθανότητα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ανά τον κόσμο, να κρατήσουν στάση αναμονής, πριν προχωρήσουν σε προμήθειες για τα δίκτυα 5G επόμενης γενιάς”, αναφέρει η έκθεση που δημοσιοποίησε η επενδυτική τράπεζα.

Επίπτωση στην κερδοφορία
Η UBS σημειώνει ότι, εάν οι σημερινοί περιορισμοί διατηρηθούν, τα κέρδη του κλάδου δεν αποκλείεται να μειωθούν γενικά, αν και κατά μικρά μονοψήφια ποσοστά τουλάχιστον για τους τεχνολογικούς παρόχους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις της Ασίας θα υπάρξουν μεγαλύτερες απώλειες, που θα κυμανθούν σε μεσαία μονοψήφια ποσοστά. Πάντως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της UBS, ακόμη κι εάν οι σημερινοί περιορισμοί παραμείνουν, οι επιπτώσεις θα είναι μάλλον ουδέτερες για τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό και τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

“Οι αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με τις ισχύουσες απαγορεύσεις, είναι αναγκασμένες, πλέον, να παίρνουν άδειες για τη μεταφορά τεχνολογίας στη Huawei, κάτι που πρακτικά τις περιορίζει από την πώληση νέων εξαρτημάτων, μικροκυκλωμάτων ή λογισμικού στην κινεζική εταιρεία και τις 70 θυγατρικές της χωρίς προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ”, αναφέρει η UBS στην έκθεση προς τους πελάτες της.

To προβάδισμα της Ασίας
Η περιοχή της Ασίας έχει σημαντική παρουσία στην ανάπτυξη της τεχνολογίας επόμενης γενιάς 5G. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η δραματική κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας με αιχμή το 5G και την τεχνολογία ευρύτερα δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ως ήταν “σκωτσέζικο ντους” για όσους επενδύουν στα δίκτυα επόμενης γενιάς, γεγονός που αποδυναμώνει τις προοπτική της νέας εποχής, που υπόσχεται το 5G. Μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, η Huawei είχε κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G στην περιοχή της Ασίας, γεγονός που, πλέον, τίθεται υπό αμφισβήτηση.

sepe.gr

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.