Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Ιουνίου 2019 13:14

Οι ΗΠΑ χτύπησαν με κυβερνοεπιθέσεις το Ιράν μετά την ακύρωση των επιδρομών

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fd3fc6c2d1222869245d36facbdabff6a XL

Κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Ιράν εξαπέλυσαν την περασμένη Πέμπτη οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε αεροπορικές επιδρομές που είχε διατάξει, σύμφωνα με διαρροές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την «Washington Post» και το πρακτορείο Associated Press οι κυβερνοεπιθέσεις απενεργοποίησαν συστήματα που ελέγχουν πυραυλικές δυνάμεις των…

Κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Ιράν εξαπέλυσαν την περασμένη Πέμπτη οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε αεροπορικές επιδρομές που είχε διατάξει, σύμφωνα με διαρροές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την «Washington Post» και το πρακτορείο Associated Press οι κυβερνοεπιθέσεις απενεργοποίησαν συστήματα που ελέγχουν πυραυλικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, οι οποίοι νωρίτερα είχαν καταρρίψει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το Yahoo News μετέδωσε πως οι αμερικανοί έπληξαν και μία ιρανική ομάδα που παρακολουθεί την πλεύση πλοίων στον Περσικό Κόλπο.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Τεχεράνης. To κρατικό πρακτορείο Fars εκτίμησε πως οι αμερικανικές διαρροές ενδέχεται να είναι μπλόφα, ώστε να αντισταθμιστεί η «απώλεια υπόληψης» που υπέστη ο Λευκός Οίκος μετά την κατάρριψη του ανιχνευτικού drone.

Η προετοιμασία και οι προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις σχεδιάζονταν επί εβδομάδες, ως πιθανό αντίμετρο σε τυχόν παρεμβάσεις των Φρουρών στα στενά του Ορμούζ – την νευραλγική θαλάσσια ζώνη μέσω της οποίας εξάγονται πετρελαιοειδή από την Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποδώσει στο Ιράν δολιοφθορές ή επιθέσεις σε έξι τάνκερ τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται κάθε ανάμειξη.

Ο κ. Τραμπ είχε αρχικά διατάξει επιδρομές εναντίον τριών ιρανικών θέσεων όμως ακύρωσε την εντολή αφότου πληροφορήθηκε πως θα προκαλούσε τον θάνατο 150 ανθρώπων, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος μέσω Twitter.

Έκτοτε έχει διαμηνύσει πως επιθυμεί διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, όμως έχει καταστήσει σαφές πως η στρατιωτική λύση βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι ενώ έχει προαναγγείλει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν την Δευτέρα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον κάλεσε σήμερα την περσική χώρα να μην εκλάβει την «σύνεση» των ΗΠΑ ως αδυναμία, συμπληρώνοντας με νόημα πως η δυνατότητα επιδρομών μπήκε μόνον προσωρινά στο θηκάρι.

Προσπάθειες και από το Ιράν

Και το Ιράν φέρεται να έχει επιστρατεύσει τον κυβερνοχώρο στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Το AP μεταδίδει πως τις τελευταίες εβδομάδες χάκερ που πιστεύεται πως εργάζονται για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης έχουν στείλει κύματα επικίνδυνων e-mail σε αμερικανικές υπηρεσίες και κλάδους της οικονομίας.

Τα εν λόγω e-mail φαντάζουν κανονικά όμως περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και μπορούν να αποσπάσουν στοιχεία ανύποπτων χρηστών.

Μπόλτον προς Ιράν: Μην νομίζετε πως η σύνεση των ΗΠΑ κρύβει αδυναμία

Την ίδια ώρα, μήνυμα στο Ιράν να μην παρερμηνεύσει την σύνεση και αυτοσυγκράτηση των Ηνωμένων Πολιτειών ως αδυναμία έστειλε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Μιλώντας στο πλευρό του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Μπόλτον τόνισε πως ουδείς εκχώρησε στην Τεχεράνη «άδεια κυνηγιού στην Μέση Ανατολή».

Λίγο πριν τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μπόλτον ο ιρανός αντιστράτηγος Γολαμαλί Ρασίντ προειδοποίησε πως τυχόν σύρραξη μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο ντόμινο εξελίξεων.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει υπεύθυνα για να προστατεύσει τις ζωές των Αμερικανών στρατιωτών αποφεύγοντας τη λάθος συμπεριφορά στην περιοχή», προσέθεσε, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.

Οι Φρουροί υποστηρίζουν ότι πέραν του drone είχαν την δυνατότητα να καταρρίψουν και επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος που μετέφερε περίπου 30 άτομα, όμως επέλεξαν να μην το πράξουν. Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως εκτιμά αυτή την απόφαση.

https://www.euractiv.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...