Ειδήσεις . Security News
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 | 10:59

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την κυβερνο-ασφάλεια

Σε ισχύ τίθεται, από σήμερα, το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη. Με την “Πράξη για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο”

Σε ισχύ τίθεται, από σήμερα, το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη. Με την “Πράξη για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο”, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, η Ένωση δημιουργεί, για πρώτη φορά, ένα πανευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας. Το σύστημα θα διασφαλίζει ότι τα πιστοποιημένα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες, που αποτελούν αντικείμενα εμπορικής συναλλαγής στην Ε.Ε., πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ασφάλειας του κυβερνοχώρου. Πρόκειται για πρωτοποριακή εξέλιξη, καθώς είναι ο πρώτος νόμος της Ε.Ε., που ανταποκρίνεται στην πρόκληση για ασφάλεια των συνδεδεμένων προϊόντων, των συσκευών Internet of Things (ΙοΤ) και των υποδομών ζωτικής σημασίας μέσω τέτοιων πιστοποιητικών.

Η δημιουργία του πλαισίου πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας ενσωματώνει χαρακτηριστικά ασφαλείας στα αρχικά στάδια του τεχνικού σχεδιασμού και ανάπτυξης (ασφάλεια βάσει σχεδιασμού). Επιτρέπει, επίσης, στους χρήστες να βεβαιώνουν το επίπεδο διασφάλισης της ασφάλειας και εξασφαλίζει την ανεξάρτητη επαλήθευση των εν λόγω χαρακτηριστικών ασφαλείας. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης των πολιτών στις συσκευές που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, καθώς θα μπορούν να επιλέγουν μεταξύ προϊόντων, όπως συσκευές του ΙοΤ, που είναι ασφαλή στον κυβερνοχώρο.

Το πλαίσιο πιστοποίησης θα αποτελεί υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης για τη χορήγηση πιστοποιητικών κυβερνοασφάλειας. Αυτό θα εξασφαλίσει σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις και κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση διαφόρων πιστοποιητικών σε διάφορες χώρες.

Ο ρόλος του ENISA
Ο νέος Κανονισμός, που ισχύει από χθες εντός της Ε.Ε., περιλαμβάνει, επίσης, μια μόνιμη εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) προς αντικατάσταση της περιορισμένης εντολής, που θα έληγε το 2020. Πρακτικά, ο οργανισμός αναβαθμίζεται σε μόνιμο όργανο της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια, λαμβάνοντας, επίσης, περισσότερους πόρους για την εκπλήρωση των στόχων του. Επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο αποδίδει μια ισχυρότερη βάση για τον ENISA στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας, προκειμένου να συνδράμει τα κράτη-μέλη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.

Ο ENISA θα αποτελεί ανεξάρτητο κέντρο, το οποίο θα συμβάλει στην προώθηση υψηλού επιπέδου ευαισθητοποίησης των πολιτών και των επιχειρήσεων και θα στηρίξει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα κράτη- μέλη στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής.

Παράλληλα, η Ένωση δημιουργεί μια νέα, συμπληρωματική δομή του υφιστάμενου (ENISA). Το Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό, Τεχνολογικό και Ερευνητικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας. Θα αποτελέσει δε το βασικό εργαλείο συγκέντρωσης επενδύσεων, που προορίζονται για την ερευνητική, τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της κυβερνοασφάλειας.

 

πηγή: sepe.gr

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 93

Τεύχος 93

22-07-2019

Security Report, Τεύχος 93

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Αυγούστου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Κεντρικό θέμα αυτού του μήνα, η διεθνής έκθεση του Λονδίνου «IFSEC INTERNATIONAL 2019». Η δημοσιογραφική ομάδα του Security Report έδωσε δυναμικά το παρόν για ακόμη μία χρονιά στον εκθεσιακό χώρο του ExCeL με αφορμή τη μεγαλύτερη έκθεση συστημάτων ασφαλείας. Η διεθνής έκθεση του Λονδίνου άνοιξε τις πύλες της στις 18 Ιουνίου και κάλυψε με απόλυτη επιτυχία όλες τις πτυχές του κλάδου της ασφάλειας, όπως την βιντεοεπιτήρηση, την περιμετρική ασφάλεια, τον συναγε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.