Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Αυγούστου 2019 12:36

Μια κλήση στο WhatsApp είναι αρκετή για να σου κλέψουν τα δεδομένα

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F55d4c3cf874886dcf726ba6ea5bfe756 XL

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μία zero-day ‘τρύπα’, στην παγκοσμίως γνωστή εφαρμογή WhatsApp.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μία zero-day ‘τρύπα’, στην παγκοσμίως γνωστή εφαρμογή WhatsApp.

Η τρύπα αυτή επέτρεπε στους κακόβουλους χρήστες να παρακολουθούν τις κλήσεις των χρηστών της εφαρμογής, να διαβάζουν τις κρυπτογραφημένες συζητήσεις μηνυμάτων, να ενεργοποιούν το μικρόφωνο και την κάμερα αλλά και να εγκαθιστούν spyware που τους επιτρέπει περαιτέρω παρακολούθηση όπως να έχουν πρόσβαση στις εικόνες και τα βίντεο σας, να έχουν πρόσβαση στις επαφές του κινητού σας και πολλά ακόμη.

Το χειρότερο κομμάτι σε όλη αυτήν την ιστορία, είναι πως το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνει ο χάκερ για να γίνουν όλα αυτά, είναι μία κλήση.

Τι γνωρίζουμε για την ‘τρύπα’ του WhatsApp

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μια ειδικά σχεδιασμένη κλήση μπορεί να ενεργοποιήσει μια  στο διαδικασία που ονομάζεται buffer overflow στο WhatsApp, επιτρέποντας στους hackers να πάρουν τον έλεγχο της εφαρμογής και να εγκαταστήσουν ότι κώδικα θέλουν.

Φαίνεται ότι οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο όχι μόνο για να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες και τις κλήσεις των χρηστών, αλλά και να εκμεταλλευτούν προηγουμένως άγνωστες ‘τρύπες’ στο λειτουργικό σύστημα, οι οποίες τους επέτρεψαν να εγκαταστήσουν τις κακόβουλες εφαρμογές στη συσκευή.

Σύμφωνα με την Facebook, η οποία είναι η μητρική εταιρεία του WhatsApp, το τρωτό σημείο είναι τώρα διορθωμένο.

Η ενημέρωση με το ‘μπάλωμα’ της τρύπας δεν επηρεάζει:

– το WhatsApp για τα Android πριν από την έκδοση v2.19.134

– το WhatsApp Business για Android πριν από την έκδοση v2.19.44

– το WhatsApp για iOS πριν από την έκδοση v2.19.51

– το WhatsApp Business για iOS πριν από την έκδοση v2.19.51

– το WhatsApp για Windows Phone πριν από την έκδοση v2.18.348

– το WhatsApp για το Tizen πριν από το v2.18.15.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι τελευταίες εκδόσεις της εφαρμογής είναι προς το παρόν ασφαλείς στη χρήση, καθώς η ‘τρύπα’ διορθώθηκε πριν από λίγο διάστημα.

Προσπάθειες εκμετάλλευσης αυτής της ευπάθειας έχουν ήδη εντοπιστεί, καθώς  η ομάδα ασφαλείας της εταιρείας WhatsApp έχει εφαρμόσει κάποιες αλλαγές στον κώδικα, οι οποίες που τους επέτρεπαν να μπορούν να εισβάλουν χωρίς την άδεια του νόμιμου χρήστη της εφαρμογής.

Επιπλέον, η WhatsApp προσπαθεί να εντοπίσει το κακόβουλο λογισμικό spyware, το οποία οι χάκερς εγκατέστησαν κρυφά από τους χρήστες, ώστε να το διαγράψουν και να προστατέψουν τα δεδομένα των χρηστών από τους κακόβουλους κυβερνο-εγκληματίες.

 

Είναι το spyware, ο λεγόμενος Pegasus ?

Δεν είναι τελείως σίγουρο, αλλά αρκετοί πιστεύουν πως ο λόγος που δεν μπορούν να εντοπίσουν το spyware είναι λόγω του ότι είναι τόσο καλό, που απαιτούνται παγκόσμιας κλάσης ειδικοί για να το εντοπίσουν και αυτήν την στιγμή μόνο ένα spyware έχει αυτή την φήμη, ο Πήγασος (Pegasus).

Ο Πήγασος είναι ένα spyware, το οποίο αποτελείται από 3 zero-day και αφορούσε τις συσκευές iOS.

Ουσιαστικά έκανε jailbreak την συσκευή και εγκαθιστούσε το spyware σε κάποιο αρχείο που δεν εντοπιζόταν.

Φυσικά, ο αντίλογος στις φήμες του Πήγασου, είναι πως ένα τέτοιο spyware, θα κόστιζε πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργηθεί ή να αγοραστεί, καθώς εταιρείες όπως η  Zerodium, προτίθεται να πληρώσει 1 εκατομμύριο ευρώ σε όποιον μπορέσει και βρει zero-day στο iOS.

 

Πως να προστατευτείτε από τις επιθέσεις στο WhatsApp

Προς το παρόν, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πάρα μόνο να ελέγξετε εάν η εφαρμογή WhatsApp που χρησιμοποιείτε είναι ενημερωμένη με την τελευταία έκδοση.

 

bitdefender.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...