Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
2 Σεπτεμβρίου 2019 10:53

Τι είναι το BlueKeep

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F4b53fb89d1f7d16ff200999d54c80c6b XL

Κάθε λίγο και λιγάκι στον κυβερνοχώρο, εμφανίζεται κάτι μεγάλο, όπως το WannaCry, το Bad Rabbit ή το RobbinHood. Το τελευταίο διάστημα ένα νέο όνομα ακούγεται στον χώρο, που όπως φαίνεται, επηρεάζει..

Κάθε λίγο και λιγάκι στον κυβερνοχώρο, εμφανίζεται κάτι μεγάλο, όπως το WannaCry, το Bad Rabbit ή το RobbinHood. Το τελευταίο διάστημα ένα νέο όνομα ακούγεται στον χώρο, που όπως φαίνεται, επηρεάζει πάρα πολλούς ανθρώπους και ονομάζεται BlueKeep.

Τι είναι το BlueKeep?

Το BlueKeep είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που έχει βρει τις ‘τρύπες’ των παλαιότερων εκδόσεων των Windows και τις εκμεταλλεύεται.

Ο κίνδυνος της επίθεσης είναι τόσο μεγάλος, που χτυπάει κατευθείαν το RDP   ή αλλιώς Remote Desktop Protocol, το οποίο επιτρέπει στους υπολογιστές μας να συνδέονται σε ένα δίκτυο.

Με αυτόν τον τρόπο, το κακόβουλο πρόγραμμα μπορεί και μεταδίδεται από δίκτυο σε δίκτυο και από συσκευή σε συσκευή, πάρα πολύ γρήγορα.

Το BlueKeep εντοπίστηκε πρώτη φορά από το Βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφαλείας και από τότε η Microsoft έχει ξεκινήσει την διαδικασία του ‘μπαλώματος’ της ‘τρύπας’ που υπήρχε στις παλαιότερες εκδόσεις της.

Γιατί είναι επικίνδυνο το BlueKeep?

Η Microsoft έχει προειδοποιήσει τους χρήστες των desktop, πως το BlueKeep είναι ένα worm το οποίο μοιάζει αρκετά με το WannaCry, το οποίο διαδόθηκε στον πλανήτη το 2017.

Με άλλα λόγια, μόλις ο ιός εμφανίστηκε, δεν χρειάστηκε καμία ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς μεταδιδόταν από μόνο του.

Γι’ αυτό το λόγο, η Microsoft ανέφερε πως λαμβάνει ασυνήθιστα σκληρά μέτρα απέναντι προς την ασφάλεια των χρηστών της, με σκοπό να προστατέψει τα Windows OS και τους εκατομμύρια χρήστες της.

Μέτα την προειδοποίηση της Microsoft, πήρε σειρά η NSA, η οποία σήμανε πολύ δυνατότερα τον κίνδυνο του ιού.

Σας επηρεάζει το BlueKeep?

Θα μπορούσε να σας επηρεάσει, αν δεν έχετε κάνει τις απαραίτητες ενημερώσεις του λειτουργικού σας συστήματος για κάποιο διάστημα τώρα.

Ο ιός επηρεάζει τις εκδόσεις Windows 7, Windows Server 2008 R2 και Windows Server 2008.

Οι εκδόσεις που δεν είναι πλέον υποστηριζόμενες από την Microsoft, όπως Windows 2003, Windows XP και οι νεότερες εκδόσεις Windows 8 και Windows 10 δεν επηρεάζονται από το BlueKeep.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε

 Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να εγκαταστήσετε όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις του υπολογιστή σας. Ακόμη και άμα έχετε μία έκδοση που δεν επηρεάζετε από τον ιό, καλό είναι να είναι πάντα ενημερωμένο το λειτουργικό σας σύστημα, για να έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατευτείτε από μελλοντικούς ιούς.

Έπειτα θα πρέπει να έχετε μία αξιόπιστή λύση κυβερνοασφαλείας, με σκοπό να σας προφυλάσσει από τέτοιο είδους επιθέσεις.

 

bitdefender.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...