Ειδήσεις . Security News
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019 | 11:20

Το κινητό μας ακούει τα πάντα: Μύθος η Αλήθεια?

Μπορεί και να έχετε ακούσει τις φήμες για την παρακολούθηση των κινητών που γίνεται από τις τεχνολογικές εταιρείες κολοσσούς, όπως η Google, η Apple, η Facebook και άλλες..

Μπορεί και να έχετε ακούσει τις φήμες για την παρακολούθηση των κινητών που γίνεται από τις τεχνολογικές εταιρείες κολοσσούς, όπως η Google, η Apple, η Facebook και άλλες. Στην αρχή, το πρόβλημα ήταν με τις μηχανές αναζήτησης, καθώς ότι αναζητούσατε, έπειτα σας εμφανιζόταν σχετική διαφήμιση, πράγμα το οποίο είναι αρκετά τρομακτικό.

Τώρα όμως, δεν αναφερόμαστε μονάχα στην παρακολούθηση αναζήτησης αλλά στην παρακολούθηση συνομιλιών που έχετε εκτός του κινητού σας. Μερικές περιπτώσεις είναι εύκολες και μπορούν να εξηγηθούν όπως αυτή που μία γυναίκα σκεφτόταν να παντρευτεί αλλά δεν είχε ψάξει καθόλου για νυφικά στην μηχανή αναζήτησης της Google, πάρα μόνο για εκκλησίες και παρόλα αυτά όμως η Google της πέταγε διαφημίσεις σχετικά με είδη γάμου κλπ. 2-3 μήνες αργότερα, η Google της πέταξε διαφήμιση σχετικά με είδη νεογέννητων.

Εντάξει, δεν θέλει και αρκετή λογική για να κάνουμε την σύνδεση εκεί. Αλλά κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ πιο ύποπτες και μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανησυχία, π.χ. Να μην έχεις ψάξει ποτέ σου για το Τένις και μία φορά να μιλήσεις με έναν φίλο σου από κοντά αυτό και ξαφνικά να σου εμφανιστεί διαφήμιση στην Google.

Πείραμα: Πείτε κάτι στο κινητό σας που δεν θα λέγατε συνήθως

Μαζευτείτε με κάποιος φίλους σας και αφήστε το κινητό στο τραπέζι και κάντε μία κανονική συζήτηση για ένα θέμα το οποίο δεν έχετε συζητήσει ποτέ. Παραδείγματος χάριν, πείτε: “Μία ασύρματη κάμερα? Πάντα ήθελα να αγοράσω μία ασύρματη κάμερα. Θα ήταν υπέροχο να έβρισκα μία φθηνή ασύρματη κάμερα να αγοράσω!”.

Μην βάλετε το κινητό σας στην διαδικασία να σας βρει ένα προϊόν που ήδη θέλετε ή έχετε ψάξει. Κάντε το πείραμα με ένα προϊόν που πραγματικά δεν θα το ψάχνατε ποτέ.

Προκειμένου να πετύχει το πείραμα, υπάρχει μονάχα ένας όρος: Σε καμία περίπτωση, μην αναζητήσετε τις λέξεις που είπατε, αλλιώς το πείραμα θα αποτύχει. Αυτό, συμπεριλαμβάνει την Siri, Alexa, Cortana και την Google Assistant.

Συνεχίστε να λέτε για την λέξη κλειδί που έχετε επιλέξει για ακόμη μία εβδομάδα και δείτε τι θα γίνει.

Διαφημίσεις: Δεν είναι απλά σύμπτωση

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το πως οι κολοσσοί σας διαφημίζουν ακριβώς αυτό που ψάχνετε,  χωρίς να περιλαμβάνετε η θεωρία με την παρακολούθηση κινητού.

Εξήγηση 1: Φτιάχνοντας τον Κλώνο σας

Το κινητό σας δεν κατασκοπεύει τις συζητήσεις, αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο τρομακτική από το να σας κατασκόπευε.

Ένας πρώην εργαζόμενος της Google, ισχυρίζεται πως η Google και η Facebook, φτιάχνει για κάθε χρήστη της ένα Avatar κλώνο σας, το οποίο με βάση τις αναζητήσεις σας, προσπαθεί να αντιγράψει την συμπεριφορά σας χρησιμοποιώντας πολύπλοκους αλγορίθμους.

Μετά από ένα σημείο και πέρα, ο κλώνο σας σας έχει μάθει τόσο καλά που μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές σας αγορές.

Εξήγηση 2: Καταλάθος ενεργοποίηση του voice assistant

Μία άλλη εξήγηση, είναι όταν μιλάτε με κάποιον ή κάπου και ο voice assistant νομίζει ότι λέτε την λέξη κλειδί που τον ενεργοποιεί.

Παραδείγματος χάριν, μπορεί να πείτε “μπανάνα” και αυτό να ακούσει “Cortana”.φ

Δεν είναι απαραίτητο να προφέρετε τις λέξεις καθαρά , αρκεί να μοιάζουν αρκετά με την λέξη κλειδί.

Εξήγηση 3: Η διαφήμιση προορίζεται για άλλον, αλλά πάει και σε εσάς

Ας θεωρήσουμε ότι συνομιλείτε με έναν φίλο σας και βρίσκεστε στο σπίτι του.  Έχετε ανοίξει θέμα για τις οδοντόκρεμες και μετά που φεύγετε, πάτε σπίτι σας και σας πετάγεται διαφήμιση για τις οδοντόκρεμες.

Αυτό είναι απόλυτα λογικό να συμβεί.

Αν ο φίλος σας έχει αναζητήσει μέσω του δικτύου το Wi-Fi οδοντόκρεμές και εσείς μετά συνδεθείτε στο ίδιο δίκτυο, είναι λογικό να σας έρχονται κάποιες διαφημίσεις που έχει ψάξει αυτός.  

 

bitdefender.gr

 

 

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 98

Τεύχος 98

19-12-2019

Security Report, Τεύχος 98

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. SICUREZZA 2019. Η SICUREZZA 2019 άνοιξε τις πύλες της από τις 13 μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Rho Fiera Milano, φιλοξενώντας 619 εταιρίες από 37 διαφορετικές χώρες και χιλιάδες επισκέπτες. Το Security Report ταξίδεψε για ακόμα μία φορά στο Μιλάνο και σας μεταφέρει τις νέες τάσεις του κλάδου της ασφάλειας, αλλά και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από το CCTV, το συναγερμό, τον έλεγχο πρόσβασης και την πυρασφάλεια. Ειδικό Σύσ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.