Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
9 Σεπτεμβρίου 2019 11:20

Το κινητό μας ακούει τα πάντα: Μύθος η Αλήθεια?

a6fe0e439a9ff4e304e0b6ff30992141 XL 5a16e4cd

Μπορεί και να έχετε ακούσει τις φήμες για την παρακολούθηση των κινητών που γίνεται από τις τεχνολογικές εταιρείες κολοσσούς, όπως η Google, η Apple, η Facebook και άλλες..

Μπορεί και να έχετε ακούσει τις φήμες για την παρακολούθηση των κινητών που γίνεται από τις τεχνολογικές εταιρείες κολοσσούς, όπως η Google, η Apple, η Facebook και άλλες. Στην αρχή, το πρόβλημα ήταν με τις μηχανές αναζήτησης, καθώς ότι αναζητούσατε, έπειτα σας εμφανιζόταν σχετική διαφήμιση, πράγμα το οποίο είναι αρκετά τρομακτικό.

Τώρα όμως, δεν αναφερόμαστε μονάχα στην παρακολούθηση αναζήτησης αλλά στην παρακολούθηση συνομιλιών που έχετε εκτός του κινητού σας. Μερικές περιπτώσεις είναι εύκολες και μπορούν να εξηγηθούν όπως αυτή που μία γυναίκα σκεφτόταν να παντρευτεί αλλά δεν είχε ψάξει καθόλου για νυφικά στην μηχανή αναζήτησης της Google, πάρα μόνο για εκκλησίες και παρόλα αυτά όμως η Google της πέταγε διαφημίσεις σχετικά με είδη γάμου κλπ. 2-3 μήνες αργότερα, η Google της πέταξε διαφήμιση σχετικά με είδη νεογέννητων.

Εντάξει, δεν θέλει και αρκετή λογική για να κάνουμε την σύνδεση εκεί. Αλλά κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ πιο ύποπτες και μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανησυχία, π.χ. Να μην έχεις ψάξει ποτέ σου για το Τένις και μία φορά να μιλήσεις με έναν φίλο σου από κοντά αυτό και ξαφνικά να σου εμφανιστεί διαφήμιση στην Google.

Πείραμα: Πείτε κάτι στο κινητό σας που δεν θα λέγατε συνήθως

Μαζευτείτε με κάποιος φίλους σας και αφήστε το κινητό στο τραπέζι και κάντε μία κανονική συζήτηση για ένα θέμα το οποίο δεν έχετε συζητήσει ποτέ. Παραδείγματος χάριν, πείτε: “Μία ασύρματη κάμερα? Πάντα ήθελα να αγοράσω μία ασύρματη κάμερα. Θα ήταν υπέροχο να έβρισκα μία φθηνή ασύρματη κάμερα να αγοράσω!”.

Μην βάλετε το κινητό σας στην διαδικασία να σας βρει ένα προϊόν που ήδη θέλετε ή έχετε ψάξει. Κάντε το πείραμα με ένα προϊόν που πραγματικά δεν θα το ψάχνατε ποτέ.

Προκειμένου να πετύχει το πείραμα, υπάρχει μονάχα ένας όρος: Σε καμία περίπτωση, μην αναζητήσετε τις λέξεις που είπατε, αλλιώς το πείραμα θα αποτύχει. Αυτό, συμπεριλαμβάνει την Siri, Alexa, Cortana και την Google Assistant.

Συνεχίστε να λέτε για την λέξη κλειδί που έχετε επιλέξει για ακόμη μία εβδομάδα και δείτε τι θα γίνει.

Διαφημίσεις: Δεν είναι απλά σύμπτωση

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το πως οι κολοσσοί σας διαφημίζουν ακριβώς αυτό που ψάχνετε,  χωρίς να περιλαμβάνετε η θεωρία με την παρακολούθηση κινητού.

Εξήγηση 1: Φτιάχνοντας τον Κλώνο σας

Το κινητό σας δεν κατασκοπεύει τις συζητήσεις, αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο τρομακτική από το να σας κατασκόπευε.

Ένας πρώην εργαζόμενος της Google, ισχυρίζεται πως η Google και η Facebook, φτιάχνει για κάθε χρήστη της ένα Avatar κλώνο σας, το οποίο με βάση τις αναζητήσεις σας, προσπαθεί να αντιγράψει την συμπεριφορά σας χρησιμοποιώντας πολύπλοκους αλγορίθμους.

Μετά από ένα σημείο και πέρα, ο κλώνο σας σας έχει μάθει τόσο καλά που μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές σας αγορές.

Εξήγηση 2: Καταλάθος ενεργοποίηση του voice assistant

Μία άλλη εξήγηση, είναι όταν μιλάτε με κάποιον ή κάπου και ο voice assistant νομίζει ότι λέτε την λέξη κλειδί που τον ενεργοποιεί.

Παραδείγματος χάριν, μπορεί να πείτε “μπανάνα” και αυτό να ακούσει “Cortana”.φ

Δεν είναι απαραίτητο να προφέρετε τις λέξεις καθαρά , αρκεί να μοιάζουν αρκετά με την λέξη κλειδί.

Εξήγηση 3: Η διαφήμιση προορίζεται για άλλον, αλλά πάει και σε εσάς

Ας θεωρήσουμε ότι συνομιλείτε με έναν φίλο σας και βρίσκεστε στο σπίτι του.  Έχετε ανοίξει θέμα για τις οδοντόκρεμες και μετά που φεύγετε, πάτε σπίτι σας και σας πετάγεται διαφήμιση για τις οδοντόκρεμες.

Αυτό είναι απόλυτα λογικό να συμβεί.

Αν ο φίλος σας έχει αναζητήσει μέσω του δικτύου το Wi-Fi οδοντόκρεμές και εσείς μετά συνδεθείτε στο ίδιο δίκτυο, είναι λογικό να σας έρχονται κάποιες διαφημίσεις που έχει ψάξει αυτός.  

 

bitdefender.gr

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...