Ειδήσεις . Security News
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 | 12:52

Dash cams και προσωπικά δεδομένα: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων της Κύπρου

Ανακοίνωση Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με τη χρήση dash cams (καμερών-ταμπλό)

Ανακοίνωση Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με τη χρήση dash cams (καμερών-ταμπλό)

Το Γραφείο μου έχει γίνει αποδέκτης ερωτημάτων από πολίτες για τη νομιμότητα της χρήσης dash cams, για σκοπούς όπως είναι η καταγραφή διαδρομών, η καταγραφή πιθανής επικίνδυνης οδήγησης άλλων οδηγών και η προστασία οχήματος σε περίπτωση ατυχήματος, κλοπής, βανδαλισμού κ.λ.π και επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

1. Στην Κύπρο δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, είτε σε ποινική είτε σε ασφαλιστική υπόθεση, για να αποτελέσει το υλικό καταγραφής της dash cam αποδεικτικό στοιχείο. Κάτι τέτοιο εναπόκειται στην κρίση του αρμόδιου Δικαστηρίου.

2. Η νομική βάση επεξεργασίας (η οποία περιλαμβάνει τη συλλογή, χρήση, αποθήκευση και κοινοποίηση) εικόνων και/ή ήχου από dash cams είναι η εκ των προτέρων συγκατάθεση των επηρεαζόμενων προσώπων και εάν πρόκειται για ανήλικες, η εκ των προτέρων συγκατάθεση των γονέων ή των νόμιμων κηδεμόνων τους.

3. Σε αντίθετη περίπτωση, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του Κανονισμού 679/2016, η επεξεργασία εικόνων και/ή ήχου τρίτων προσώπων, ενήλικων και ανήλικων, χωρίς τη συγκατάθεση τους, παραβιάζει τις αρχές της νομιμότητας, του περιορισμού του σκοπού και της ελαχιστοποίησης, αφού:

(α) η εν λόγω επεξεργασία στερείται νομικής βάσης,

(β) το βιντεογραφημένο/οπτικό υλικό δεν συλλέγεται για καθορισμένο, ρητό και νόμιμο σκοπό και

(γ) συλλέγονται/καταγράφονται υπερβολικές, μη συναφείς και μη αναγκαίες εικόνες τρίτων προσώπων

Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου

Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Πηγή: lawspot.gr

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 94

Τεύχος 94

28-08-2019

Security Report, Τεύχος 94

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Σεπτεμβρίου , πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Συνέντευξη με τον Jacek Węglarz, Technology Training Manager και Evangelist της Dahua Technology. Το Security Report μίλησε με τον κ. Jacek Węglarz Technology Training Manager της Dahua Technology για τα νέα σχέδια της εταιρίας, το μέλλον του CCTV, το ελληνικό κοινό, την απόλυτη εμμονή με το τοπικό φαγητό της χώρας μας και φυσικά το τζατζίκι! Διαβάστε στο κεντρικό αφιέρωμα του περιοδικού μας την πολλή ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο κ. Węglarz. Tyco...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.