Ειδήσεις . Security News
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 | 10:43

Ηρθε η ώρα των ελληνικών drones

Με δύο ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned aerial vehicle, UAV)) ενισχύεται η Πολεμική Αεροπορία, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε και για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Με δύο ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned aerial vehicle, UAV)) ενισχύεται η Πολεμική Αεροπορία, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Οπως εξήγησε στον Πρωθυπουργό αλλά και στους υπουργούς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτογραφία), τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τα αποκτήσουμε με leasing, ενώ παράλληλα με το ίδιο σύστημα προμήθειας θα αποκτήσουμε και άλλα δύο UAV αμερικανικής κατασκευής. Η είδηση όμως για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είναι εδώ, αλλά στην κατασκευή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ενα πρόγραμμα που ξεκινά πολύ γρήγορα, όπως βεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός.

«Εχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε την εμπειρία, θα αρχίσουμε να τα κατασκευάζουμε στην Ελλάδα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αρχίζει αμέσως επαφές με τα ερευνητικά τμήματα των πανεπιστημίων που ήδη κατασκεύασαν τέτοιου είδους αεροπλάνα ή τα έχουν σχεδιάσει. Αλλωστε η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων αφού, όπως εξήγησε, τα αεροπλάνα αυτά είναι «εποπτικά του χώρου». Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο:


Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία υπήρξαν από τις πρώτες παγκοσμίως που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ενός, εγχώριας κατασκευής, UAV. Oι πρώτες προσπάθειες και εισηγήσεις έλαβαν χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από αξιωματικούς του ΚΕΤΑ. Μετά τη θετική έκβαση της εισηγήσεώς τους φθάσαμε στην κατασκευή των αεροσκαφών «Πήγασος Ι». Κατόπιν και λόγω ορισμένων ατυχημάτων το πρόγραμμα πάγωσε και επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως «Πήγασος ΙΙ».


Το σημαντικότερο όμως εξοπλιστικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο Υπουργικό Συμβούλιο (κόστους 1,5 δισ. ευρώ) ήταν η σύμβαση για την αναβάθμιση των 84 F-16 μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια: «Θα είναι το πιο προηγμένο F-16 στον κόσμο» διαβεβαίωσε τους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τονίζοντας ότι η σύμβαση αυτή τροποποιεί την αρχική. Αλλά το κυριότερο όφελος από την αναβάθμιση των F-16 θα είναι ότι η ΕΑΒ θα αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο αξίας 260 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών για τα Μιράζ-2000 ώστε όλα σε λίγο χρόνο να είναι ετοιμοπόλεμα. Να σημειωθεί εδώ πως η τελευταία παραγγελία για ανταλλακτικά των αεροσκαφών αυτών έγινε το 2012!

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 103

Τεύχος 103

21-05-2020

Security Report, Τεύχος 103

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουνίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Ανίχνευση πυρετού με θερμικές κάμερες και βιομετρικά συστήματα ελέγχου πρόσβασης. Το έτος 2020 αναμένεται να είναι ιδιαίτερο μετά το ξέσπασμα του νέου ιού COVID-19. Διαβάστε στο νέο αφιέρωμα του περιοδικού μας το υλικό που διαθέτει η ελληνική αγορά από το χώρο των θερμικών καμερών και των συσκευών ελέγχου πρόσβασης για την ανίχνευση πυρετού. Thermal Body Temperature Monitoring. Την Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου ο παρουσιαστής της Dahua Jacek Weglarz παρουσίασε για...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.