diagonismos
Ειδήσεις . Security News
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 | 10:39

Οι απάτες μέσω push notifications τριπλασιάστηκαν το 9μηνο του 2019

Όλο και πιο “δημιουργικούς” τρόπους, ώστε να προσαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να ξεγελάσουν τους χρήστες, εφευρίσκει το ψηφιακό έγκλημα.

Όλο και πιο “δημιουργικούς” τρόπους, ώστε να προσαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να ξεγελάσουν τους χρήστες, εφευρίσκει το ψηφιακό έγκλημα. Ένας από αυτούς είναι τα “push notifications” στα προγράμματα περιήγησης ως μέσο phishing και διαφήμισης. Τα push notifications κερδίζουν διαρκώς σε δημοτικότητα, με το μερίδιο των χρηστών, που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα, να έχει αυξηθεί δραματικά μέσα στο έτος.

Όπως φαίνεται από την πρόσφατη έρευνα της Kaspersky, ο μηνιαίος αριθμός των χρηστών που επηρεάζονται, έχει αυξηθεί από 1.722.545 τον Ιανουάριο σε 5.544.530 το Σεπτέμβριο του 2019. Συνολικά, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, τα προϊόντα της Kaspersky προστάτευσαν περισσότερους από 14.000.000 χρήστες από απόπειρες παραβίασης μέσο ανεπιθύμητων ειδοποιήσεων. “Με κάθε χρήστη του Διαδικτύου να αποτελεί ουσιαστικά ένα πιθανό θύμα, αυτή η απειλή, αν και καθόλου εξελιγμένη, απαιτεί επιπλέον προσοχή”, αναφέρουν οι ειδικοί της εταιρείας.

Τα push notifications του προγράμματος περιήγησης παρουσιάστηκαν πριν από αρκετά χρόνια, ως ένα χρήσιμο εργαλείο που διατηρούσε τους αναγνώστες ενήμερους με τακτικές ενημερώσεις, αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται συχνά για να “βομβαρδίσουν” τους επισκέπτες του εκάστοτε ιστότοπου με αυτόκλητες διαφημίσεις ή ακόμη και να τους ενθαρρύνουν να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό. Χρήσιμες λειτουργίες φιλικές προς τον χρήστη, όπως τα push notifications, είναι εύχρηστα εργαλεία για απάτες με βάση τεχνικές κοινωνικής μηχανικής και επομένως, η αυξανόμενη δημοτικότητά τους δεν είναι εντελώς απροσδόκητη. 

Συγκατάθεση
εξηγούν οι ειδικοί, δεδομένου ότι απαιτείται η συγκατάθεση του χρήστη για την έναρξη της αποστολής ειδοποιήσεων, οι επιτιθέμενοι έχουν καταλήξει σε πολλαπλούς, συχνά “out of the box”, τρόπους για να ξεγελάσουν και να αναγκάσουν τους ανθρώπους να αποδεχτούν τέτοιου είδους συνδρομές. Οι επιλογές που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν: τη λήψη συγκατάθεσης με το πρόσχημα άλλης ενέργειας, όπως το CAPTCHA, την εναλλαγή των κουμπιών “αποδοχής” και “απόρριψης” στις προειδοποιήσεις εγγραφής, την εμφάνιση ειδοποιήσεων από phishing αντίγραφα δημοφιλών ιστότοπων, την εμφάνιση παραπλανητικών αναδυόμενων παραθύρων σε ιστότοπους.

Μετά από τη λήψη της συγκατάθεσης του χρήστη, οι επιτιθέμενοι αρχίζουν να τον “βομβαρδίζουν” με μηνύματα. Οι λιγότερο επιβλαβείς (και όμως οι πιο δημοφιλείς) επιλογές είναι οι clickbait για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, ενώ άλλες περιλαμβάνουν ειδοποιήσεις εξαπάτησης - όπως νίκη σε λαχειοφόρους, προσφορές χρημάτων σε αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση μιας έρευνας ή κάτι παρόμοιο. Τα πιο εξελιγμένα συστήματα στοχεύουν στην απόσπαση χρήματων από χρήστες μέσω τεχνικών phishing.

“Έχουμε δει να γίνεται κατάχρηση των push notifications, καθώς οι επιτιθέμενοι συνεχίζουν να προσαρμόζουν δημιουργικά τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να ξεγελάσουν τους χρήστες. Επειδή αυτό το χαρακτηριστικό είναι τόσο διαδεδομένο και εύκολο να αξιοποιηθεί από τα συστήματα κοινωνικής μηχανικής, έχουμε δει μια ταχεία ανάπτυξη του αριθμού των επηρεαζόμενων χρηστών”, αναφέρει η εταιρεία.

 

Πηγή: sepe.gr

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 100

Τεύχος 100

18-02-2020

Security Report, Τεύχος 100

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. 100 Τεύχη Security Report! Με την έλευση του νέου έτους το περιοδικό Security Report συμπληρώνει εκατό τεύχη! Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας είναι επετειακό και οι μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου της ασφάλειας προσφέρουν πολλά και πλούσια δώρα στους αναγνώστες μας. Η λίστα των δώρων είναι πολύ μεγάλη και η ποικιλία των προϊόντων καλύπτει μεγάλη γκάμα! Τα ταξινομήσαμε σε κατηγορίες και σας τα παρουσιάζουμε. Όπως θα διαπιστώσετε, μέσα σε αυτά θα βρείτ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.