Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
5 Δεκεμβρίου 2019 12:06

Έρχονται πιο εξελιγμένες επιθέσεις με στόχο την κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F91cc87c451d87495f799dbd0a5e1edff XL

Οι απειλές το 2020 θα αναπτυχθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, θα είναι περισσότερο στοχευμένες και θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Οι απειλές το 2020 θα αναπτυχθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, θα είναι περισσότερο στοχευμένες και θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Συγκεκριμένα, αναμένεται να επικεντρωθούν σε τομείς, όπως η διάδοση της μηχανικής μάθησης, η ανάπτυξη τεχνολογιών για deepfakes ή οι εντάσεις γύρω από τις εμπορικές οδούς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Αυτό διαπιστώνουν οι ερευνητές της Kaspersky στις προβλέψεις τους για τις απειλές τύπου APT (Advanced Persistent Threats) το 2020, εξηγώντας πώς θα αλλάξει το τοπίο των στοχευμένων επιθέσεων τους επόμενους μήνες.

Η πρώτη τάση, που εντοπίζουν οι αναλυτές είναι για το 2020, είναι η κατάχρηση των προσωπικών πληροφοριών. Μετά από αρκετές διαρροές προσωπικών δεδομένων τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των διαθέσιμων προσωπικών στοιχείων διευκόλυνε τους επιτιθέμενους να υλοποιήσουν στοχευμένες επιθέσεις, βασισμένες στις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει. “Ο πήχης έχει ανέβει και το 2020 οι απειλητικοί φορείς θα εμβαθύνουν, κυνηγώντας για πιο ευαίσθητες διαρροές, όπως βιομετρικά δεδομένα”, επισημαίνουν οι ερευνητές. Οι ίδιοι σχολιάζουν ότι ορισμένες βασικές τεχνολογίες θα μπορούσαν να δελεάσουν τα θύματα, ώστε να πέσουν στις παγίδες των επιτιθέμενων, μεταξύ των οποίων δημόσια διαθέσιμα βίντεο και ηχητικά Deepfakes που μπορούν να αυτοματοποιηθούν και να υποστηρίξουν την αναγνώριση προφίλ και τη δημιουργία συστημάτων εξαπάτησης και κοινωνικής μηχανικής. 

Στοχευμένες απειλές
Μεταξύ των στοχευμένων απειλών για το 2020 περιλαμβάνονται:

– Οι false flag επιθέσεις αγγίζουν ένα εντελώς νέο επίπεδο. Θα αναπτυχθούν περαιτέρω, με τους απειλητικούς φορείς να επιδιώκουν όχι μόνο να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών εις βάρος τους, αλλά και να κατηγορήσουν ενεργά κάποιον άλλο. Κακόβουλο λογισμικό προς πώληση, δημόσια διαθέσιμα εργαλεία ασφαλείας ή λογισμικό διαχειριστή, σε συνδυασμό με false flags, περιπτώσεις που οι ερευνητές ασφάλειας “διψούν” για οποιοδήποτε μικρό στοιχείο, μπορεί να είναι αρκετά για να στρέψουν την προσοχή σε κάποιον άλλο.

– Από τα προγράμματα ransomware στις στοχευμένες απειλές. Μια πιθανή ανατροπή μπορεί να είναι ότι, αντί να καταστήσουν τα αρχεία μη ανακτήσιμα, οι απειλητικοί φορείς θα απειλήσουν να δημοσιεύσουν δεδομένα που έχουν κλέψει από την εταιρεία του θύματος.

– Νέοι τραπεζικοί κανονισμοί στην ΕΕ. ανοίγουν νέους φορείς επίθεσης. Καθώς οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ανοίγουν την υποδομή και τα δεδομένα τους σε τρίτα μέρη που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες σε τραπεζικούς πελάτες, είναι πιθανό οι επιτιθέμενοι να επιδιώξουν την κατάχρηση αυτών των νέων μηχανισμών με νέα δόλια συστήματα.

– Περισσότερες επιθέσεις σε υποδομές και εναντίον non-PC στόχων. Αποφασισμένοι απειλητικοί φορείς έχουν, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, επεκτείνει τα εργαλεία τους πέρα από τα Windows, τα PC, τα VPNFilter και Slingshot, για παράδειγμα, στοχεύοντας hardware δικτύωσης. 

Εμπορικός πόλεμος
Στο μεταξύ οι ψηφιακές επιθέσεις δείχνουν να επικεντρώνονται πλέον στις εμπορικές οδούς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει αυτό. Περιλαμβάνουν αύξηση της πολιτικής κατασκοπείας, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Είναι πιθανό να επεκταθεί και στην τεχνολογική κατασκοπεία σε καταστάσεις δυνητικής ή πραγματικής οικονομικής κρίσης και αστάθειας.

– Οι mobile APTs αναπτύσσονται ταχύτερα. Δεν υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό θα σταματήσει σύντομα. Ωστόσο, λόγω της αυξημένης προσοχής που δίνεται σε αυτό το θέμα από την κοινότητα ασφάλειας, πιστεύουμε ότι ο αριθμός των επιθέσεων που εντοπίζονται και αναλύονται λεπτομερώς θα αυξηθεί επίσης.

– Η κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών μεγαλώνει, οπλισμένη με τεχνητή νοημοσύνη. Είναι παρόμοιο με ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατανομή των εκλογικών διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη ευρέως και είναι απλά θέμα χρόνου οι επιτιθέμενοι να επωφεληθούν από αυτήν.

 

Πηγή: sepe.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...