Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
10 Δεκεμβρίου 2019 11:48

Τι είναι το Online Scam;

89c5cd1cedd4a96c5d7ba82f5a019257 XL 99eb96a8

Τα διαδικτυακά Scam είναι διάφορες μεθοδολογίες απάτης που πραγματοποιούν οι χάκερς σε ολόκληρο το ΊντερνετΤα διαδικτυακά Scam είναι διάφορες μεθοδολογίες απάτης που πραγματοποιούν οι χάκερς σε ολόκληρο το Ίντερνετ. Τα scam μπορούν να γίνουν με πάρα πολλούς τρόπους, όπως μέσω:

  1. Phishing
  2. Smishing
  3. Social Media
  4. Ψεύτικων τηλεφώνων υποστήριξης
  5. Anti-Virus

Το αποτέλεσμα από το scam είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς ο scammer μπορεί να σας υποκλέψει τα τραπεζικά σας στοιχεία, το ψηφιακό σας αποτύπωμα και πολλά ακόμη!

Ποιοι είναι οι τύποι του Scamming;
Phishing

Το νούμερο 1 scam αυτήν την στιγμή είναι το phishing. Οι διαδικτυακοί κλέφτες ελπίζουν πως θα πετύχουν κάποιον αφελή χρήστη στέλνοντας του phishing emails. Μέσα σε αυτά τα e-mail θα υπάρχει κάποιος σύνδεσμος ο οποίος θα οδηγεί σε μία μολυσμένη ιστοσελίδα, κάποιο spyware ή θα έχει ένα rootkit έτοιμο να σας κάνει μεγάλη ζημιά. Μέσω το phishing, ο χάκερ να κλειδώσει τον λογαριασμό σας, αλλά επίσης μπορεί να σας κλέψει:

Τα προσωπικά σας δεδομένα
Τα προσωπικά σας τραπεζικά στοιχεία
Σημαντικά αρχεία του υπολογιστή σας
Κωδικούς πρόσβασης στα Social Media, κ.α.

 

Ψεύτικο Antivirus

Πάρα πολλοί scammers θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν ψεύτικα Antivirus, γνωστά και ως scareware. Αυτό θα γίνει με τον απλό τρόπο να εμφανιστεί ένα banner σε μία ιστοσελίδα που έχετε επισκεφθεί η οποία θα λέει πως έχετε κολλήσει κάποιον ιό στον υπολογιστή σας και πως πρέπει να κατεβάσετε κάποιο antivirus για να το εξαφανίσετε. Να θυμάστε πάντα πως δεν μπορεί να σας πει οτιδήποτε άλλο εκτός του δικού σας antivirus αν έχετε ιό στην συσκευή σας.

 

Social Media Scam

Έχετε στο νου σας πως μερικές σελίδες των Social Media μπορεί σε κάποιο post τους να έχουν κάποιον σύνδεσμο, ο οποίος μπορεί να οδηγεί κάπου…επικίνδυνα!

Scam Κοινωνικής Μηχανικής

Κοινωνική Μηχανική είναι ο τρόπος κατά τον οποίο οι κυβερνοεγκληματίες έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο, με σκοπό να του εξαγάγουν πληροφορίες για να βρουν κάποιον κωδικό τους ή κάποια πληροφορία.

 

Πως να αποφύγετε τα Scam Sites
Στις μέρες μας, τα scam site έχουν δημιουργήσει αρκετή ένταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές, οι ιστοσελίδες αυτές μοιάζουν αισθητικά με τα αληθινά, όμως έχουν κάποιες πολύ βασικές διαφορές, όπου αυτές είναι:

Προέλευση του συνδέσμου
Από κάπου βρήκατε το ψεύτικο site, τώρα είτε είναι από ένα phishing email, είτε σε μήνυμα τηλεφώνου, να προσέξετε τι λέει καλά το μήνυμα αυτό και από που είναι. Αν λάβετε κάποιο e-mail το οποίο θα σας λέει να αλλάξετε τον κωδικό του e-banking σας, ή του λογαριασμού στο PayPal ή στο Netflix, να θυμηθείτε αν το έχετε ζητήσει εσείς! Μην κλικάρετε στον σύνδεσμο.

URL
Ελέγξτε το URL της ιστοσελίδας που πάτε να μπείτε, καθώς αν το παρατηρήσετε καλά, θα είναι λίγο διαφορετικό από το αληθινό. Μπορεί να έχει ένα γράμμα επιπλέον, ή να αλλάζει το top-level domain του.

SSL
Δώστε βάση στην ιστοσελίδα να έχει το σύμβολο του ασφαλούς πιστοποιητικού που βρίσκεται αριστερά από το URL σας. Αυτό θα σας δείξει πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι ασφαλής και πως δεν θα υποκλαπούν τα προσωπικά σας δεδομένα.

Παρουσιαστικό
Η ψεύτικη ιστοσελίδα σε σχέση με την αληθινή μπορεί να μην έχει σχεδόν καμία διαφορά αισθητικά, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε στο νου σας να προσέχετε καλά τις λεπτομέρειες και να μην τις προσπερνάτε γρήγορα. Οι διαφορές μπορεί να είναι μικρές, τύπου η γραμματοσειρά ή αν σας ζητάει έναν κωδικό σε μία άλλη σελίδα από αυτήν που θα έπρεπε να είναι το Sign-In.

Συμπέρασμα
Το scam είναι κάτι πολύ συχνό στις μέρες μας, αλλά επικίνδυνο για όλους. Μερικές φορές όμως, που γυρνάμε κουρασμένοι από την δουλειά ή την ασχολία μας μπορεί να μην προσέξουμε που θα πατήσουμε και έτσι να χάσουμε τα αρχεία μας, ή να μας κλέψει ένας εγκληματίας τα τραπεζικά μας στοιχεία.

Ή και όχι.

Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε το Bitdefender Total Security 2020 και να μην μας κλέψει κανείς, όπως και να έχει, είναι στο χέρι μας!

 

πηγή: bitdefender.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...