Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
3 Ιανουαρίου 2020 11:45

Σύστημα «anti drone» στις Φυλακές

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fe42aead837475e1b3adbaf895e343709 XL

Την αγορά συστήματος «anti drone» για τις Κεντρικές Φυλακές μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο περιέλαβε σχετική πρόνοια για δαπάνη στον προϋπολογισμό του για το έτος 2020.

Την αγορά συστήματος «anti drone» για τις Κεντρικές Φυλακές μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο περιέλαβε σχετική πρόνοια για δαπάνη στον προϋπολογισμό του για το έτος 2020. Με τη χρήση του εν λόγω συστήματος, θα αποτρέπεται η ρίψη ναρκωτικών, όπλων, κινητών τηλεφώνων και άλλων αντικειμένων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε χώρους των Κεντρικών Φυλακών. Ήδη, η Ελληνική Αστυνομία δρομολογεί την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στα σωφρονιστικά της ιδρύματα μετά και το τελευταίο κρούσμα που σημειώθηκε, τον περασμένο Ιούνιο, στις φυλακές των Τρικάλων όπου drone προσέγγισε το προαύλιο πτέρυγας βαρυποινιτών και έριξε ένα κινητό τηλέφωνο, ρολόι με μπαταρίες και άλλα αντικείμενα.

Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση των συγκεκριμένων συστημάτων «anti drone» δεν περιορίζεται μόνο σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εγκατέστησαν ή προτίθενται να εγκαταστήσουν αυτά τα συστήματα σε κυβερνητικά κτήρια, πρεσβείες και σε κρίσιμες υποδομές, καθώς με μεγάλη ευκολία και με ελάχιστο κόστος αγοράς μπορεί οποιοσδήποτε να προκαλέσει καταστροφικό πλήγμα με drone που φέρει εκρηκτικές ύλες.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco δέχθηκαν επίθεση από drones που έφεραν εκρηκτικά. Με τον ίδιο τρόπο κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση, τον Αύγουστο του 2018, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, την ώρα που μιλούσε δημόσια σε στρατιωτικούς. Ο στρατός της χώρας κατέρριψε τα δυο drones προτού πλησιάσουν τον Μαδούρο. Αποκαλύψεις για το σχέδιο δολοφονίας του Μαδούρο με τη χρήση drones έκανε το CNN, τον περασμένο Μάρτιο, παρουσιάζοντας βίντεο από την προετοιμασία των δραστών σε αγρόκτημα της Κολομβίας.

Στην Ολλανδία η Αστυνομία κατεβάζει τα drones που πετούν πάνω από απαγορευμένες ζώνες, όπως είναι για παράδειγμα τα αεροδρόμια της χώρας, επιστρατεύοντας αετούς που εκπαιδεύει για τον σκοπό αυτό. Στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν όπλα με δίχτυ για την ακινητοποίησή τους. 
Ο διαγωνισμός για τα αεροδρόμια.
Σύστημα «anti drone» αποφάσισε να αγοράσει και η Κυπριακή Δημοκρατία για προστασία των αεροδρομίων της. Ωστόσο, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω λανθασμένων χειρισμών και έλλειψης κονδυλίων.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2018, η Αστυνομία προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια του εν λόγω συστήματος με εκτίμηση δαπάνης ποσό ύψους €600.000 συν ΦΠΑ. Παρόλο ότι τα έγγραφα του διαγωνισμού έλαβαν 15 οικονομικοί φορείς και συμμετείχαν στην επιτόπια επίσκεψη επτά κατασκευαστές, εντούτοις, προσφορά υπέβαλαν μόνο δυο οικονομικοί φορείς.

 Τον Οκτώβριο του 2018 υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Προσφορών του υπουργείου Δικαιοσύνης η έκθεση αξιολόγησης του τεχνικού μέρους του διαγωνισμού, σύμφωνα με την οποία είχαν υποβληθεί δυο προσφορές και η Επιτροπή Αξιολόγησης εισηγείτο όπως ανοιχθούν οι οικονομικοί φάκελοι και των δύο αφού είχαν κριθεί ότι ικανοποιούσαν τους όρους και τις προδιαγραφές του διαγωνισμού. Κατά την εξέταση του θέματος από το Συμβούλιο Προσφορών, επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι δεν είχαν περιληφθεί στην έκθεση αξιολόγησης όλες οι πληροφορίες σχετικά με τους επιτόπιους ελέγχους που έγιναν και ότι ενώ με βάση τα έγγραφα του διαγωνισμού οι έλεγχοι των προσφερόμενων συστημάτων θα έπρεπε να γίνουν στους χώρους εγκατάστασής τους, δηλαδή στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τελικά από την έκθεση αξιολόγησης φάνηκε ότι έγιναν στο εξωτερικό και ότι δεν είχαν ζητηθεί οι απόψεις της Πολιτικής Αεροπορίας και του ΓΕΕΦ/υπουργείου Άμυνας.

 Το Συμβούλιο Προσφορών συμφώνησε με τις θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αποφάσισε να ζητήσει από την Επιτροπή Αξιολόγησης όπως συντάξει συμπληρωματική έκθεση αξιολόγησης. Τον Νοέμβριο του 2018 εξετάστηκε η συμπληρωματική έκθεση αξιολόγησης του διαγωνισμού. Το Συμβούλιο Προσφορών αποφάσισε ομόφωνα να δώσει εκ νέου οδηγίες στην Επιτροπή Αξιολόγησης/Αστυνομία να υποβάλει συμπληρωματική έκθεση αξιολόγησης καθώς δεν απαντήθηκαν όλες οι παρατηρήσεις/επισημάνσεις που έγιναν.

 Η Αστυνομία, που ήταν η αναθέτουσα Αρχή, δεν κατόρθωσε να υποβάλει ολοκληρωμένη έκθεση αξιολόγησης με βάση την οποία θα μπορούσε να ληφθεί τελική απόφαση επί του θέματος εντός του 2018, παρά το γεγονός ότι της είχαν επισημανθεί οι ελλείψεις από το Συμβούλιο Προσφορών. Αποτέλεσμα τούτου ήταν το Συμβούλιο Προσφορών να αποφασίσει τον Ιούλιο του 2019 την ακύρωση του διαγωνισμού καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις για το έτος 2019 για την υλοποίηση του έργου.

 

Πηγή: http://www.philenews.com/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...