diagonismos
Ειδήσεις . Security News
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 | 13:26

Πρόταση μέχρι τον Ιούλιο για κοινό φορτιστή όλων των κινητών, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για όλα τα smartphones, αλλά και για όλες τις φορητές συσκευές, ασκεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για όλα τα smartphones, αλλά και για όλες τις φορητές συσκευές, ασκεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Ευρωβουλευτές, με απόφαση τους, καλούν την Επιτροπή να καταθέσει μέχρι τον Ιούλιο πρόταση για τη φόρτιση όλων των φορητών συσκευών, για παράδειγμα κινητά τηλέφωνα, tablets, ηλεκτρονικά βιβλία, με έναν κοινό φορτιστή.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου, τα μέλη της οποίας τάχθηκαν υπέρ της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για smartphones, tablets, e-books “έξυπνες” κάμερες και wearable συσκευές. “Η Επιτροπή πρέπει να δείξει ηγετική θέση και να σταματήσει να αφήνει στους τεχνολογικούς γίγαντες να μας υπαγορεύουν πρότυπα. Εάν η ψηφιακή κυριαρχία σημαίνει κάτι για τη νέα Επιτροπή, αναμένουμε μια πρόταση για την καθιέρωση ενός προτύπου κοινού φορτιστή μέσα στους επόμενους έξι μήνες”, σχολίασε η Αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, κυρία Róża Thun und Hohenstein.

Το θέμα της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για όλα τις mobile συσκευές κάθε άλλο παρά καινούριο είναι, αφού η Ε.Ε. κατήρτισε, ήδη από το 2014, την Οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό. Μέσω της Οδηγίας, Κοινοβούλιο και Συμβούλιο ζητούσαν τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή για όλα τα τηλέφωνα και εξουσιοδοτούσαν την Επιτροπή να αναλάβει δράση σχετικά με αυτό το θέμα. 

Ηλεκτρονικά απόβλητα
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθούν οι καταναλωτές.

Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει ακολουθήσει μια εθελοντική προσέγγιση για να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να συνεργάζονται. “Η εθελοντική προσέγγιση ήταν ο καλύτερος τρόπος επίτευξης των επιτευγμάτων της πολιτικής μας χωρίς να παρεμποδίζουμε την καινοτομία”, σχολίασε ο Επίτροπος Maroš Šefčovič, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ρεύματα αποβλήτων στην Ε.Ε., τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε πάνω από 12 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2020. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παλιοί φορτιστές παράγουν περισσότερους από 51.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.

Η εισαγωγή ενός κοινού φορτιστή θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, θα μειώσει το κόστος και θα βελτιώσει την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των φορτιστών. Μελέτη του 2014 έδειξε μείωση του αριθμού των διαφορετικών φορτιστών για smartphones από 30 το 2009 σε τρεις το 2014.

Θυμίζουμε ότι, όταν ψηφίστηκε η Οδηγία, είχε προβλεφθεί περιθώριο δύο ετών προκειμένου τα κράτη-μέλη να μεταφέρουν την αναθεωρημένη Οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία, ενώ οι κατασκευαστές είχαν έναν επιπλέον χρόνο για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Πηγή:sepe.gr

 
Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 100

Τεύχος 100

18-02-2020

Security Report, Τεύχος 100

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. 100 Τεύχη Security Report! Με την έλευση του νέου έτους το περιοδικό Security Report συμπληρώνει εκατό τεύχη! Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας είναι επετειακό και οι μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου της ασφάλειας προσφέρουν πολλά και πλούσια δώρα στους αναγνώστες μας. Η λίστα των δώρων είναι πολύ μεγάλη και η ποικιλία των προϊόντων καλύπτει μεγάλη γκάμα! Τα ταξινομήσαμε σε κατηγορίες και σας τα παρουσιάζουμε. Όπως θα διαπιστώσετε, μέσα σε αυτά θα βρείτ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.