diagonismos
Ειδήσεις . Security News
Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020 | 16:28

Η ESET εντόπισε επιθέσεις σε πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ από την ομάδα κυβερνοεγκληματίων Winnti, εν μέσω φοιτητικών διαδηλώσεων

Οι ερευνητές της ESET ανακάλυψαν πρόσφατα μια νέα κακόβουλη εκστρατεία από την ομάδα Winnti. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών βρέθηκαν τα πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ. Η τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης της ESET ανίχνευσε ένα μοναδικό, κακόβουλο

Οι ερευνητές της ESET ανακάλυψαν πρόσφατα μια νέα κακόβουλη εκστρατεία από την ομάδα Winnti. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών βρέθηκαν τα πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ. Η τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης της ESET ανίχνευσε ένα μοναδικό, κακόβουλο δείγμα σε πολλούς υπολογιστές σε δύο πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ. Εκτός από τις δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πανεπιστημίων που παραβιάστηκε η ασφάλειά τους, η ESET έχει ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί τουλάχιστον ακόμη τρία πανεπιστήμια. Στόχος των κυβερνοεγκληματιών ήταν η υποκλοπή πληροφοριών από τους υπολογιστές των θυμάτων. Χρονικά, η συγκεκριμένη εκστρατεία της ομάδας Winnti συνέπεσε με τις πολυπληθείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών που σάρωσαν το Χονγκ Κονγκ, καθώς και τα πανεπιστήμια της περιοχής. 

Οι πρόσφατες έρευνες  σχετικά με την ομάδα Winnti, στην οποία καταλογίζονται οι υψηλού προφίλ επιθέσεις «supply-chain» ενάντια στη βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών και λογισμικού κατά το παρελθόν, καθώς και επιθέσεις στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης, επιβεβαιώνουν ότι οι κυβερνοεγκληματίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το backdoor ShadowPad, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του οπλοστασίου τους. Ωστόσο, στην εκστρατεία εναντίον των πανεπιστημίων του Χονγκ Κονγκ, το launcher του ShadowPad αντικαταστάθηκε από μια νέα και απλούστερη έκδοση, η οποία εντοπίζεται ως Win32/Shadowpad.C από τις λύσεις της ESET.

«Τα δείγματα τόσο του ShadowPad όσο και του Winnti, που βρέθηκαν στα πανεπιστήμια τον Νοέμβριο του 2019, περιέχουν αναγνωριστικά εκστρατείας και διευθύνσεις URL των command & control που ταιριάζουν με το όνομα των πανεπιστημίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για στοχευμένη επίθεση», λέει ο ερευνητής της ESET, Mathieu Tartare, επικεφαλής στις έρευνες για την ομάδα Winnti.

«Το ShadowPad είναι ένα πολυμορφικό backdoor και, από προεπιλογή, κάθε πληκτρολόγηση καταγράφεται μέσω του module Keylogger. Η by-default χρήση αυτού του module υποδηλώνει ότι οι εισβολείς ενδιαφέρονται να κλέψουν πληροφορίες από τους υπολογιστές των θυμάτων. Αντίθετα, στις παραλλαγές που είχαμε περιγράψει σε προηγούμενο whitepaper, δεν υπήρχε καν αυτό το module» εξηγεί ο Tartare.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσφατη ανακάλυψη που αφορά τη δράση της ομάδας Winnti βρίσκονται στο άρθρο «Winnti Group targeting universities in Hong Kong» στο WeLiveSecurity.com. Οι ερευνητές της ESET δημοσίευσαν πρόσφατα ένα whitepaper με επικαιροποιημένες πληροφορίες για το οπλοστάσιο της ομάδας Winnti. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις βρίσκονται στο λογαριασμό της ομάδας ερευνητών της ESET στο Twitter.

Κατηγορία Security News

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Τεύχος 101

Τεύχος 101

17-03-2020

Security Report, Τεύχος 101

Κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση και το νέο περιοδικό «NOW». Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή επαγγελματία της αγοράς, στους υπεύθυνους ασφαλείας και εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας και πλέον και σε ιδιώτες. Παράλληλα, κάθε μήνα μέσα από την ιστοσελίδα www.securityreport.gr, μπορείτε να διαβάζετε εντελώς δωρεάν όλο το περιοδικό ηλεκτρονικά. Jamming σε ασύρματα συστήματα συναγερμού. Τα ασύρματα οικιακά συστήματα ασφαλείας, αρχίζουν και γίνονται όλο και δημοφιλέστερα, ακόμα και για τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Δυστυχώς όμως, όσο αυξάνεται η τεχνολογία, άλλο τόσο αυξάνονται και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να εισέλθουν σε μία κατοικία. Οι επιθέσεις παρεμβολών ή παρακώλυσης επικοινωνιών, γνωστές και ως jamming, είναι οι επιθέσεις που σκόπιμα ή μη προκαλούνται στο σήμα του πομπού, το...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.