Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
10 Απριλίου 2020 10:57

Συστάσεις της Ε.Ε. για τα apps χαρτογράφησης των κρουσμάτων COVID-19

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Ff226ad990f3bca1f509b1012a125c28b XL

Συστάσεις προς τα κράτη-μέλη για τις ψηφιακές εφαρμογές (applications) χαρτογράφησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συστάσεις προς τα κράτη-μέλη για τις ψηφιακές εφαρμογές (applications) χαρτογράφησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς αρχίζουν να αναπτύσσονται – και – στην ευρωπαϊκή αγορά εφαρμογές για φορητές συσκευές, που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε, χθες, σειρά μέτρων για κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη χρήση εφαρμογών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ένωση επιδιώκει να πετύχει μια συντονισμένη στρατηγική στη χρήση ψηφιακών εργαλείων στη μάχη κατά του COVID-19 με σεβασμό, ωστόσο, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. “Τα ψηφιακά εργαλεία, εφόσον είναι συντονισμένα και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ., μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σταδιακή άρση των μέτρων ανάσχεσης, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”, είναι η θέση της Επιτροπής.

Τα μέλη της Επιτροπής ζητούν μια συντονισμένη, πανευρωπαϊκή προσέγγιση ως προς τη χρήση των applications, που θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποτελεσματικά και πιο στοχευμένα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και θα επιτρέπει την προειδοποίηση, την πρόληψη και την ιχνηλάτηση επαφών. Επίσης, η Επιτροπή συστήνει μια κοινή προσέγγιση για την ανάπτυξη μοντέλων και την πρόβλεψη της εξέλιξης του ιού μέσω ανωνυμοποιημένων και συγκεντρωτικών δεδομένων θέσης φορητών συσκευών.

Ιδιωτική ζωή
Κεντρικό στοιχείο της χθεσινής σύστασης είναι η πρόταση κοινής εργαλειοθήκης για μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση, όσον αφορά τη χρήση εφαρμογών για “έξυπνα” τηλέφωνα, οι οποίες να τηρούν πλήρως τα Κοινοτικά πρότυπα προστασίας των δεδομένων.

Η προσέγγιση αυτή θα περιλαμβάνει τα εξής:

– Προδιαγραφές για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών για σκοπούς πληροφόρησης, προειδοποίησης και ιχνηλάτησης από ιατρική και τεχνική άποψη.

– Μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης εφαρμογών που δεν είναι συμβατές με το Κοινοτικό δίκαιο, για τη στήριξη των απαιτήσεων διαλειτουργικότητας και την προώθηση κοινών λύσεων.

– Προσδιορισμό ορθών πρακτικών και μηχανισμών για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία των εφαρμογών.

“Οι ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν τεράστιες δυνατότητες και βοηθούν στην κατανόηση της διασποράς του ιού και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Με τη σύσταση αυτή, δρομολογούμε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη χρήση εφαρμογών και δεδομένων, χωρίς να θίγονται οι κανόνες της ΕΕ. για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων, ενώ παράλληλα αποφεύγεται ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς”, τόνισε σχετικά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν.

Χρονοδιάγραμμα
Έως τις 15 Απριλίου 2020, τα κράτη-μέλη, από κοινού με την Επιτροπή, θα αναπτύξουν μια εργαλειοθήκη για μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση ως προς τις εφαρμογές φορητών συσκευών, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων. Για να στηρίξει τα κράτη-μέλη, η Επιτροπή θα παρέχει καθοδήγηση, μεταξύ άλλων όσον αφορά την προστασία των δεδομένων και τις επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τις δράσεις, που έχουν αναλάβει έως τις 31 Μαΐου 2020 και να καταστήσουν τα μέτρα προσβάσιμα στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή με σκοπό την αξιολόγησή τους. Η Επιτροπή θα αξιολογεί την πρόοδο που επιτελείται και θα δημοσιεύει, από τον Ιούνιο 2020 και καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, περιοδικές εκθέσεις συνιστώντας την ανάληψη δράσης και τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων, που δεν είναι πλέον απαραίτητα.

 

Πηγή: sepe.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...