Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
13 Απριλίου 2020 10:35

Η Ελλάδα και φέτος στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F9edd60a4c27354f22811a6d7f4601e25 XL

Με την παγκόσμια κοινότητα να έχει εισέλθει βίαια σε μια περίοδο λειτουργίας δομών και ανθρώπινης δραστηριότητας με online εργαλεία, η ασφάλεια των ηλεκτρονικών συνεργασιών έχει έρθει σε πρώτο πλάνο.

Με την παγκόσμια κοινότητα να έχει εισέλθει βίαια σε μια περίοδο λειτουργίας δομών και ανθρώπινης δραστηριότητας με online εργαλεία, η ασφάλεια των ηλεκτρονικών συνεργασιών έχει έρθει σε πρώτο πλάνο.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο απαιτεί και εξειδικευμένο προσωπικό, με τα ταλέντα να αναζητούνται κάθε χρόνο μέσω μεγάλου ευρωπαϊκού διαγωνισμού, όπου για άλλη μια φορά η Ελλάδα δίνει και φέτος το «παρών».

«Η Ελλάδα συμμετέχει για 5η συνεχή χρονιά στον μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας “European Cyber Security Challenge 2020″(ECSC20), που φέτος θα διεξαχθεί από 3 μέχρι 7 Νοεμβρίου 2020 στη Βιένη της Αυστρίας. Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας ENISA (European Union Agency for Cybersecurity),ενώ υποστηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Ξενάκης, επικεφαλής της ελληνικής συμμετοχής, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Όπως αναφέρει ο κ. Ξενάκης, σκοπός του διαγωνισμού είναι «η ανεύρεση, η προσέλκυση και η ανάδειξη νέων ταλέντων στον χώρο της προστασίας και ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων».

Τις επόμενες ημέρες οι προκριματικοί

Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στη διαδικασία της οργάνωσης των προκριματικών αγώνων, που θα διεξαχθούν online στις 25 και 26 Απριλίου, μέσω της πλατφόρμας cybertraining HackTheBox, προκριματικούς στους οποίους οι συμμετέχοντες «θα κληθούν να επιλύσουν ασκήσεις (challenges) σε διάφορες θεματικές περιοχές της ασφάλειας υπολογιστών και δικτύων και όσοι ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους θα αποτελέσουν τα μέλη της φετινής μας ομάδας».

Η ομάδα που θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στον τελικό στην Αυστρία και θα προκύψει από τις επιδόσεις των συμμετεχόντων στους προκριματικούς «θα αποτελείται από 10 άτομα, μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες και μη, hackers, ερευνητές ασφαλείας, αλλά και απλούς φαν της ψηφιακής ασφάλειας». Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στους προκριματικούς είναι το ηλικιακό εύρος μεταξύ 14-25 ετών και η ελληνική υπηκοότητα.

«Ξαφνικά ένας ολόκληρος πλανήτης έγινε cyber»- η απότομη αλλαγή και ο διασυνδεδεμένος γενικός πληθυσμός

Με την Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας να ετοιμάζεται σε συνθήκες πρωτόγνωρες για την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, ο κ. Ξενάκης εστιάζει στην ανάγκη για προστασία των δεδομένων και εξηγεί πως το ότι «στην καθημερινότητά μας πλέον εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και ενημερωνόμαστε σχεδόν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου» αποτελεί πρόκληση για ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια.

«Δεδομένου ότι αυτή η υπερ-διασύνδεση έγινε βίαια και από ανάγκη, θα κληθούμε στο εγγύς μέλλον να αντιμετωπίσουμε και τις αρνητικές της επιπτώσεις σε όλο το κοινωνικό- οικονομικό γίγνεσθαι, όπως π.χ. η αλλαγή των σχέσεων εργασίας, του επιχειρηματικού μοντέλου και των προσωπικών σχέσεων»,τονίζει ο επικεφαλής της ελληνικής συμμετοχής στον ECSC20, που παραδέχεται πως η τρέχουσα κατάσταση φέρνει ειδικούς και υποδομές στα όριά τους.

«Με την πανδημία να είναι σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση της τηλεργασίας καθώς και της διαδικτυακής μάθησης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, έχει αυξήσει τη ζήτηση για διαδικτυακή χωρητικότητα και έχει θέσει τα δίκτυα υπό πίεση, τη στιγμή που απαιτείται να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Πέρα από τη συμφόρηση των δικτύων, τίθενται και θέματα για την ασφάλεια των εταιρικών δεδομένων. Κατά την τηλεργασία, ένα μέρος των δεδομένων που ανταλλάσσονται ενδέχεται να μεταφερθούν χωρίς προστασία και έτσι να αποτελέσουν στόχο υποκλοπών, κάτι για το οποίο πολλές εταιρείες δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες και χρειάζεται χρόνος για να εφαρμοστούν οι απαραίτητες λύσεις», εξηγεί ο κ. Ξενάκης, εκτιμώντας πως ο καθημερινός πολίτης, νέος χρήστης των συστημάτων, πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

«Προβλήματα μπορεί να προκύψουν επίσης και σε επίπεδο χρηστών, μιας και όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στις ηλεκτρονικές αγορές. Οι χρήστες επομένως καλούνται να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή κατά τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών και να προτιμούν αξιόπιστα online καταστήματα», σημειώνει. Παράλληλα, τονίζει πως η αυξημένη χρήση του διαδικτύου δεν έχει μόνο θετική πλευρά, δεδομένου ότι «πίσω από τη διαδικτυακή μας δραστηριότητα ελλοχεύουν συχνά αόρατοι εχθροί».

«Η ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών αποτελεί παγκόσμια επιταγή και έχει εξελιχθεί σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο. Στον τομέα αυτό της κυβερνοασφάλειας, η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, κάθε άλλο παρά υστερεί. Κάθε χρόνο διακρίνονται όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες, το επίπεδο και το ταλέντο των οποίων είναι εφάμιλλο με εκείνο κορυφαίων Ευρωπαίων επιστημόνων», αναφέρει ο κ. Ξενάκης. «Αυτό», προσθέτει, «καταδεικνύεται και μέσα από τον διαγωνισμό ECSC, από όπου αναδεικνύονται ταλέντα που βοηθούν στο να κάνουμε ισχυρότερα τα συστήματα και τις επικοινωνίες μας».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...