07/07/2020

Ban στη Huawei και από το Ηνωμένο Βασίλειο

Ενδιαφέρον για το τι θα ισχύσει στην Ελλάδα

Γράφτηκε από: Χάρης Ματθαίου
Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εφαρμόσει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που θα απαγορεύει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της χώρας να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εφαρμόσει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που θα απαγορεύει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της χώρας να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei στην υποδομή των δικτύων 5G, ακολουθώντας  τελικά τη γραμμή των ΗΠΑ που έχει ασκήσει κυρώσεις εναντίον της εταιρίας.

Θυμίζουμε ότι ο κινέζικος κολοσσός της τεχνολογίας έχει σταθερή παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο δεκαετίες και η σύναψη σύμβασης με την BT το 2005 επιτάχυνε τη διεθνή επέκταση της εταιρείας. Από τότε, η Huawei έχει γίνει βασικός προμηθευτής και για τους τέσσερις παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, επειδή οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Huawei συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση και ο εξοπλισμός της αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, η Ουάσιγκτον την έχει τοποθετήσει σε μαύρη λίστα και ασκεί πιέσεις στους συμμάχους της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, παρά το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιεί στοιχεία που να αποδεικνύουν τις κατηγορίες της, κάτι που έχει ζητήσει επανειλημμένα η κινέζικη εταιρία.

Η αρχική απόφαση που έλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Ιανουάριο και απαγόρευε τη χρήση του kit της Huawei στο βασικό στρώμα των δικτύων, αλλά επέτρεπε τη χρήση του ραδιοεξοπλισμού της με ανώτατο όριο 35%, ήταν κάτι που δεν ικανοποίησε πλήρως στις ΗΠΑ. Έτσι, με αφορμή την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων που περιορίζουν σοβαρά την ικανότητα της Huawei να προμηθεύει εξαρτήματα, το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο (NCSC) αλλάζει τη στάση του και ορίζει νέους κανονισμούς. Σύμφωνα με αυτούς, θα απαγορευθεί η αγορά του 5G kit της Huawei έως το 2027, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη αφαίρεση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Αρκετά μάλιστα μέλη της κυβέρνησης επιθυμούν να συμβεί αυτό έως το 2023, όμως οι αρμόδιοι υπουργοί αναγνωρίζουν ότι η πλήρης απαγόρευση είναι αδύνατη, καθώς θα προκαλέσει σοβαρή αναταραχή στην επικοινωνιακή υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι κάτι που επίσης δεν αρέσει καθόλου στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, καθώς υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε απαγόρευση θα αποδιοργάνωνε τη λειτουργία τους και θα προκαλούσε καθυστέρηση στην ανάπτυξη του 5G, αύξηση του κόστους και μειωμένη διάθεση της καινοτόμου τεχνολογίας του, ενώ θα έβλαπτε συνολικά τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την ήδη επιβαρυμένη από τον  κορωνοϊό και το Brexit οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Huawei από την πλευρά της ξεκίνησε καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης όπου αναφέρεται σε μύθους που θέλει να διαλύσει, αρνούμενη για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς ότι ο εξοπλισμός της ενέχει κινδύνους ασφαλείας.

Το θέμα της Huawei έχει διπλωματικές προεκτάσεις με σημαντικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G εκτιμάται ότι θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, με την προϋπόθεση φυσικά ότι η δημοπρασία του σχετικού φάσματος θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. Με μια απόφαση που είναι βολική για την Ελλάδα, η COSMOTE (μέλος της γερμανικής Deutsche Telekom) προχώρησε το Μάρτιο σε συμφωνία με την Ericson για την ανάπτυξη των δικών της δικτύων 5G. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή καλωσορίστηκε θερμά από τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μια τέτοια συνεργασία διασφαλίζει την ιδιωτικότητα και την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας! Με ακόμα μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον αναμένονται οι αντίστοιχες συμφωνίες των Vodafone και Wind, καθώς οι δυο εταιρείες συνεργάζονται ήδη με τη Huawei στα δίκτυα 4ης γενιάς (4G) και οι διπλωματικές πιέσεις που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ είναι δεδομένες.

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.