14/07/2020

Οι ΗΠΑ χάνουν το στοίχημα του 5G-Σημαντικό προβάδισμα για τη Huawei

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
O πόλεμος των ΗΠΑ με τους κινεζικούς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κινεζική εταιρεία Huawei πήρε γρήγορα το προβάδισμα

O πόλεμος των ΗΠΑ με τους κινεζικούς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κινεζική εταιρεία Huawei πήρε γρήγορα το προβάδισμα σε ότι αφορά την ανάπτυξη 5G δικτύων παγκοσμίως.

Η ανάπτυξη του 5G θα απαιτήσει την κατασκευή νέων πύργων κυψελοειδούς εκπομπής, καθώς οι πύργοι 4G μπορούν να μεταδώσουν έως και δύο χιλιόμετρα το απαιτούμενο σήμα, σε αντίθεση με τη τεχνολογία 5G που απαιτεί  νέους πύργους ανά 500-800 μέτρα. Το ποσό της επένδυσης για αυτούς τους νέους πύργους κινητής τηλεφωνίας είναι ασφαλώς μεγαλύτερο, καθιστώντας τη νέα τεχνολογία πολύ πιο ακριβή  από ότι τα δίκτυα 4G.

Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τον οποίο η Huawei έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα. Η Huawei έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, ο τεχνολογικός κολοσσός είναι σε θέση να προσφέρει  μία πολύ πιο φθηνή λύση σε ότι αφορά την εγκατάσταση και την εφαρμογή από άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών που προσπαθούν να αναπτύξουν και να πουλήσουν την 5G τεχνολογία τους. Το πλεονέκτημα της Huawei έγκειται στις επιδοτήσεις ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χορηγούνται στην εταιρεία από την κινεζική κυβέρνηση.

Με τις τεράστιες αυτές επιδοτήσεις, η Huawei είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα δίκτυο 5G με κόστος κάτω του μέσου όρου και έτσι να κερδίσει ολοένα και περισσότερα συμβόλαια από τα δυτικά κράτη. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει το έδαφος για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων. Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε ότι κορυφαίες κινεζικές εταιρίες, μεταξύ αυτών, η Huawei Technologies, είναι ιδιοκτησίες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων ή ελέγχονται απ′ αυτές. Από την άλλη, έτοιμη να αποκλείσει τη Huawei από τα δίκτυα 5G είναι και η Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εφαρμόσει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που θα απαγορεύει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της χώρας να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei στην υποδομή των δικτύων 5G, ακολουθώντας τελικά τη γραμμή των ΗΠΑ που έχει ασκήσει κυρώσεις εναντίον της εταιρίας.

Θέση για το εν λόγω ζήτημα πήρε και ο γενικός διευθυντής της γαλλικής εθνικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, Γκιγιόμ Πουπάρ, ο οποίος διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα ότι οι αρχές της χώρας του δεν θα «απαγορεύσουν πλήρως» την αξιοποίηση του εξοπλισμού της κινεζικής κατασκευάστριας Huawei για τη δημιουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς-5G, ωστόσο επισήμανε πως συνιστούν να αποφεύγεται. Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για τον εξοπλισμό της Huawei θεωρείται κρίσιμη για τους δύο από τους τέσσερις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας (Bouygues Telecom και SFR), καθώς περίπου το 50% των δικτύων τους βασίζεται σε μηχανήματα που παράγει ο κινεζικός όμιλος. Σήμερα, μόλις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (Huawei, Nokia και Ericsson) είναι σε θέση να προσφέρουν εξοπλισμό για τη δημιουργία δικτύων 5G, με την κινεζική βιομηχανία να θεωρείται η πιο προχωρημένη στο τομέα αυτό.

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.