Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
4 Αυγούστου 2020 09:35

Κακόβουλο λογισμικό στοχεύει τα παιδιά

21e17a48d25eb6da465b6c4386f4c906 XL 01ee60c6

Το Google Play βγήκε ξανά στα πρωτοσέλιδα μετά την κατάργηση 50 εφαρμογών Android πριν κάποιες εβδομάδες, επειδή παραβιάστηκαν από το κακόβουλο πρόγραμμα αυτόματου κλικ – Tekya. Αυτές, οι εφαρμογές είχαν πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις μεταξύ τους. Ακόμη χειρότερα, περισσότερες από τις μισές από τις επηρεαζόμενες εφαρμογές απευθύνονταν σε παιδιάΤο Google Play βγήκε ξανά στα πρωτοσέλιδα μετά την κατάργηση 50 εφαρμογών Android πριν κάποιες εβδομάδες, επειδή παραβιάστηκαν από το κακόβουλο πρόγραμμα αυτόματου κλικ – Tekya. Αυτές, οι εφαρμογές είχαν πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις μεταξύ τους. Ακόμη χειρότερα, περισσότερες από τις μισές από τις επηρεαζόμενες εφαρμογές απευθύνονταν σε παιδιά.

Τι είναι το Tekya;
Το Tekya είναι ένας ειδικός τύπος κακόβουλου λογισμικού που ονομάζεται «auto-clicker». Είναι μέρος ενός εξελιγμένου προγράμματος απάτης διαφημίσεων που δημιουργεί χιλιάδες δολάρια για τους εγκληματίες πίσω από αυτό.

Όταν ανοίγει ένα μολυσμένο παιχνίδι, το Tekya «κάνει κλικ» στις διαφημίσεις που εμφανίζονται στην εφαρμογή. Κάθε κλικ στη διαφήμιση οδηγεί σε πληρωμή για τον κάτοχο της εφαρμογής. Όσες περισσότερες φορές γίνεται κλικ στη διαφήμιση, τόσο περισσότερα χρήματα λαμβάνει ο διαφημιζόμενος. Και επειδή οι εγκληματίες είναι οι «ιδιοκτήτες» της εφαρμογής και προβάλλουν τις διαφημίσεις, αυτοί παίρνουν όλα τα χρήματα.

Από τη θετική πλευρά, το Tekya είναι σχετικά ακίνδυνο για εσάς, τον χρήστη. Δεν κλέβουν προσωπικά στοιχεία, διαγράφουν δεδομένα ή συνδέονται με botnets για παράδειγμα.

Οι εγκληματίες δε νοιάζονται ποιους στοχεύουν
Από τις απάτες των διαφημίσεων χάνονται δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι απατεώνες ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια προσπαθώντας να εισάγουν εφαρμογές που έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό στο κατάστημα Google Play. Όσο περισσότερες λήψεις γίνονται, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι απατεώνες.

Οι χάκερ δεν ενδιαφέρονται για το ποιος στοχεύουν – και τα παιδιά είναι ακόμη πιο εύκολο να ξεγελαστούν από τους ενήλικες. Τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι ύποπτα για τις εφαρμογές – και εάν οι φίλοι τους παίζουν ήδη ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, δεν θα μπορούν να αντισταθούν στη λήψη τους.

Διατηρώντας τα παιδιά σας ασφαλή

Η Google υποτίθεται ότι δοκιμάζει κάθε εφαρμογή για κακόβουλο λογισμικό προτού προστεθεί στο Play Store, αλλά μερικές φορές οι απατεώνες καταφέρνουν να περάσουντις εφαρμογές τους. Το Tekya χρησιμοποιεί κάποια πολύ έξυπνη κωδικοποίηση για να ξεπεράσει αυτές τις δοκιμές – οπότε είναι πιθανό ότι υπάρχουν αρκετές μολυσμένες εφαρμογές που κρύβονται σε απλή θέα.

Εάν δεν μπορείτε να είστε 100% σίγουροι ότι οι εφαρμογές σε επίσημα καταστήματα είναι ασφαλείς, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε ένα εργαλείο κατά του κακόβουλου λογισμικού. Το Bitdefender Mobile Security για Android και το Bitdefender Mobile Security για iOS μπορεί να εντοπίζει αυτόματα τη δραστηριότητα κακόβουλου λογισμικού και να σας ειδοποιεί όταν εντοπίζεται ύποπτη δραστηριότητα. Στη συνέχεια, μπορείτε να διαγράψετε την εφαρμογή από τη συσκευή σας.

Το Bitdefender Mobile Security όχι μόνο σταματά την απάτη διαφημίσεων, αλλά και προστατεύει το smartphone σας από άλλες παρενέργειες κακόβουλου λογισμικού. Θα βοηθήσει επίσης στην προστασία των παιδιών σας από το καταστροφικό ή επιθετικό κακόβουλο λογισμικό που θα μπορούσε να εγκατασταθεί κατά λάθος.

Πηγή: https://bitdefender.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...