26/08/2020

Ο κλάδος της πυρανίχνευσης αλλάζει, κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι εξελίξεις στον κλάδο της πυρανίχνευσης παρέμεναν στάσιμες ή κατά κάποιο τρόπο δεν ήταν ανάλογες με αυτών της παρακολούθησης βίντεο και των συστημάτων συναγερμού. Οι λόγοι, αρκετοί. Από πελάτες που είναι ικανοποιημένοι με τα προϊόντα που έχουν ήδη στη διάθεση τους, μέχρι και το σχετικά χαμηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο κομμάτι αυτό.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι εξελίξεις στον κλάδο της πυρανίχνευσης παρέμεναν στάσιμες ή κατά κάποιο τρόπο δεν ήταν ανάλογες με αυτών της παρακολούθησης βίντεο και των συστημάτων συναγερμού. Οι λόγοι, αρκετοί. Από πελάτες που είναι ικανοποιημένοι με τα προϊόντα που έχουν ήδη στη διάθεση τους, μέχρι και το σχετικά χαμηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο κομμάτι αυτό. Ωστόσο, σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται τώρα στο τομέα της πυρασφάλειας μετά και τη νέα ψηφιακή επανάσταση. Οι νέες τεχνολογίες καθιστούν τα συστήματα πυρασφάλειας πιο έξυπνα και αναμφίβολα πιο αποδοτικά!

Την τελευταία δεκαετία, μετά και την έλευση των IP διευθυνσιοδοτούμενων συστημάτων πυρανίχνευσης, ο τομέας της πυρασφάλειας σημείωσε θετική πρόοδο. Η νέα αρχιτεκτονική των ψηφιακών συστημάτων συναγερμού πυρκαγιάς έχει ξεκλειδώσει ένα νέο επίπεδο στη πυρασφάλεια. Οι νέοι διευθυνσιοδοτούμενοι πίνακες για παράδειγμα, πέραν του ότι επισημαίνουν την ακριβή θέση ενός (ενεργοποιημένου) ανιχνευτή καπνού, έχουν φτάσει σε νέα επίπεδα απόδοσης - συμπεριλαμβανομένων των αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων, του αυτόματου διαγνωστικού ελέγχου και των λιγότερων ψευδών συναγερμών. Αυτό προσφέρει στον επαγγελματία εγκαταστάτη μία άνευ προηγουμένου εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Τώρα, όλα τα νέα στοιχεία δείχνουν πως ο κλάδος της πυρανίχνευσης είναι έτοιμος για μία ακόμη πιο θεμελιώδη αλλαγή. Σύντομα, ένα μεγάλο ποσοστό συστημάτων συναγερμού πυρκαγιάς θα συνδεθεί με το διαδίκτυο των πραγμάτων-IoT. Αυτό φυσικά αποτελεί μέρος μιας φυσικής εξέλιξης για πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων σπιτιών, των συστημάτων συναγερμού, των έξυπνων κτιρίων κ.λπ. Η όλη αυτοματοποίηση πραγματοποιείται όπως γνωρίζουμε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και των τεράστιο αριθμό συνδεδεμένων αισθητήρων-συσκευών. Ο αριθμός των εν λόγω συσκευών αναμένεται να υπερβεί τα 14 δισεκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2022. Η επικοινωνία είναι εξίσου κρίσιμη για την πυρασφάλεια. Μια σημαντική αλλαγή που βλέπει η εν λόγω βιομηχανία αυτή τη στιγμή, είναι ότι η χρήση τηλεφωνικών γραμμών για την απομακρυσμένη παρακολούθηση απομακρύνεται σιγά - σιγά, καθώς η συμβατική τηλεφωνία (POTS -Plain Old Telephone Service) καταργείται. Η κυψελοειδής και η IP επικοινωνία, είναι οι τεχνολογίες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και χρησιμοποιούνται περισσότερο αυτή τη χρονική στιγμή.

Τέλος, οι λύσεις που βασίζονται σε cloud έχουν αναμφίβολα εισέλθει σε κάθε τμήμα του κλάδου της ασφάλειας, με τη βιομηχανία της πυρασφάλειας να μην αποτελεί εξαίρεση. Όταν ένα κτίριο προστατεύεται από πυρκαγιές, το απόλυτο επίπεδο προστασίας είναι η επικοινωνία μεταξύ του συστήματος πυροπροστασίας (πάνελ πυρανίχνευσης) και των «διεπαφών» που συλλέγουν δεδομένα, γρήγορα και αξιόπιστα. Όταν λοιπόν όλα αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο cloud, τότε το σύστημα μπορεί να παρακολουθείται και να διαχειρίζεται από απομακρυσμένο σημείο με τη χρήση ενός υπολογιστή ή ενός smartphone κινητού τηλεφώνου. Το IoT μπορεί να μεταμορφώσει τη βιομηχανία πυρασφάλειας. Οι νέες εξελίξεις που έρχονται στον τομέα της πυρανίχνευσης θα επικεντρώνονται στις πραγματικές ανάγκες και τις απαιτήσεις των σύγχρονων οικιών και των ανθρώπων.

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.