Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
9 Σεπτεμβρίου 2020 10:39

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

e8d0f3ca29d69aa7c61a1992eb1bc1c9 XL a914ad95

Η πανδημία του COVID-19 έχει απορροφήσει, όπως είναι αναμενόμενο, την έντονη προσοχή της ΕΕ. σε τεχνολογικό επίπεδο. Η συζήτηση, που κατά κύριο λόγο μονοπωλεί το ενδιαφέρον – και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – αφορά τις εφαρμογές ιχνηλάτησης και παρακολούθησης επαφών, και το θέμα της προστασίας των δεδομένων, που ανακύπτει εύλογα.

Η πανδημία του COVID-19 έχει απορροφήσει, όπως είναι αναμενόμενο, την έντονη προσοχή της ΕΕ. σε τεχνολογικό επίπεδο. Η συζήτηση, που κατά κύριο λόγο μονοπωλεί το ενδιαφέρον – και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – αφορά τις εφαρμογές ιχνηλάτησης και παρακολούθησης επαφών, και το θέμα της προστασίας των δεδομένων, που ανακύπτει εύλογα.

Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence -AI ) κατέχει προνομιακή θέση ανάμεσα στα “καυτά” θέματα, που σχετίζονται με την προστασία των δεδομένων το 2020.

Αν και το AI δεν είναι κάτι νέο, έχει γίνει πρόσφατα “mainstream”, καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος για την ενσωμάτωση στοιχείων της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, που είναι διαθέσιμα για το ευρύ κοινό. “Οι προσδοκίες για την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τα οικονομικά της πλεονεκτήματα, έχουν προκαλέσει έντονο ανταγωνισμό σχετικά με την τεχνολογική ηγεσία στον τομέα του ΑΙ. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό, η ΕΕ. προσπαθεί να γίνει πρωτοπόρος, παραμένοντας πιστή στις αξίες της για την προστασία των δεδομένων”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικό report.

Προσωπικά δεδομένα
“Τεχνητή νοημοσύνη: ναι, αλλά με τον ευρωπαϊκό τρόπο” είναι η απάντηση της ΕΕ. όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα και την προστασία τους στην εποχή του ΑΙ. “Η Ένωση έχει υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που βασίζεται σε αξίες και θεμελιώδη δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων. Είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει μια συνεκτική προσέγγιση σε ολόκληρη την Ένωση. Κάθε νέο κανονιστικό πλαίσιο για το ΑΙ θα πρέπει να είναι το ίδιο τόσο για τα κράτη – μέλη ΕΕ. όσο και για τα θεσμικά όργανα”, αναφέρει η Επιτροπή.

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως και κάθε άλλη τεχνολογία, είναι ένα απλό εργαλείο και πρέπει να σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα. Τα οφέλη, το κόστος και οι κίνδυνοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από οποιονδήποτε υιοθετεί μια τεχνολογία, ειδικά από τις δημόσιες διοικήσεις, που επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων”, είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στρατηγική δεδομένων
Η κρίση του COVID-19 κατέστησε ακόμη πιο σαφή τη σημασία της διαθεσιμότητας δεδομένων. Αποκάλυψε, επίσης, ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης.

“Οι στρατηγικές της Ένωσης σχετικά με τα δεδομένα και την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση παραμένει πιστή στις αξίες μας. Η ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα”, αναφέρει στο σχετικό report της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...