23/09/2020

€8 δισ. επενδύει η Ε.Ε. στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών

Παγκόσμιο προβάδισμα στον τομέα της υπερυπολογιστικής και της κβαντικής υπολογιστικής, φιλοδοξεί να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επενδύοντας €8 δισ. στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών. Μέσα από τις αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές υπερυπολογιστικής, η Ευρώπη ευελπιστεί να αποκτήσει διεθνές πλεονέκτημα σε αυτήν την επαναστατική τεχνολογία.

Παγκόσμιο προβάδισμα στον τομέα της υπερυπολογιστικής και της κβαντικής υπολογιστικής, φιλοδοξεί να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επενδύοντας €8 δισ. στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών. Μέσα από τις αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές υπερυπολογιστικής, η Ευρώπη ευελπιστεί να αποκτήσει διεθνές πλεονέκτημα σε αυτήν την επαναστατική τεχνολογία.

Συγκεκριμένα, στόχος της Ένωσης είναι υποδομές υπερυπολογιστικής όπως:

- υπερυπολογιστές εξακλίμακας, που θα εκτελούν πάνω από ένα πεντάκις εκατομμύριο (1018) πράξεις ανά δευτερόλεπτο,

- κβαντικοί υπολογιστές και υβριδικοί υπολογιστές, που συνδυάζουν στοιχεία κβαντικής και κλασικής υπολογιστικής, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εκτελούν λειτουργίες τις οποίες δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να εκτελεί κανένας υπερυπολογιστής. Αυτή η υποδομή υπερυπολογιστικής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 800 ευρωπαϊκές επιστημονικές, βιομηχανικές και δημόσιες εφαρμογές.

“Αξιοποιώντας την επιτυχία της Ευρώπης στην υπολογιστική πολύ υψηλών επιδόσεων επόμενης γενιάς, η υπερυπολογιστική θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην πορεία προς την ανάκαμψη. Έχει ταυτοποιηθεί ως στρατηγική προτεραιότητα και θα στηρίξει την ψηφιακή στρατηγική, από την ανάλυση μαζικών δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη έως τις τεχνολογίες cloud και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε έναν νέο Κανονισμό σχετικά με την κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων. Ο νέος Κανονισμός αποσκοπεί στην επικαιροποίηση του προηγούμενου του 2018 για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης ευρωπαϊκής υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (Κοινή Επιχείρηση EuroHPC).

Χρηματοδότηση
Η Κοινή Επιχείρηση EuroHPC θα καταστήσει προσβάσιμους τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς πόρους υπερυπολογιστικής και κβαντικής υπολογιστικής σε όλους τους χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο δημόσιος τομέας και οι βιομηχανικοί χρήστες, ιδίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης τους.

Ο νέος προϋπολογισμός είναι επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση, αλλά θα υποστηριχθεί από το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”, το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” και τον μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη”. Ο νέος κανονισμός για την κοινή επιχείρηση ευρωπαϊκής υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (Κοινή Επιχείρηση EuroHPC) προτείνεται προς έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προετοιμασίες για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της Κοινής Επιχείρησης από το 2021 και μετά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη: Για παράδειγμα, έχουν επιλεγεί 20 έργα για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών HPC.

Χρήσεις
Οι χρήσεις της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και των υπερυπολογιστών καλύπτουν μια τεράστια γκάμα. Στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι υπερυπολογιστές συμβάλλουν ήδη στην αναζήτηση θεραπειών, στην πρόβλεψη της διασποράς και στην υποστήριξη της λήψης αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα ανάσχεσης.


Τον Ιούνιο, η χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. κοινοπραξία Exscalate4CoV ανακοίνωσε ότι η ραλοξιφαίνη, ένα ήδη καταχωρισμένο γενόσημο φάρμακο, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στη θεραπεία ασθενών της νόσου COVID-19 με ήπια συμπτωματική λοίμωξη. Το φάρμακο αυτό είναι, πλέον, έτοιμο για τη φάση των κλινικών δοκιμών και οι εργασίες συνεχίζονται σε άλλα ελπιδοφόρα μόρια.

Οι υπερυπολογιστές θα βοηθήσουν, επίσης, τους Ευρωπαίους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Θα οδηγήσουν, έτσι, σε ουσιαστική πρόοδο σε τομείς, όπως η γονιδιωματική, ο σχεδιασμός και η δοκιμή νέων φαρμάκων και θα συμβάλλουν, επίσης, στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου και των ιογενών λοιμώξεων.

Επιπλέον, αυτή η υποδομή υπερυπολογιστών θα συμβάλει στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. “Προορισμός Γη”. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στις μετεωρολογικές προγνώσεις, στον πολεοδομικό και αγροτικό χωροταξικό σχεδιασμό, στη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων και στη μοντελοποίηση του περιβάλλοντος των ωκεανών, των θαλασσών και των περιοχών που καλύπτονται από πάγους.

 

Πηγή: http://www.sepe.gr/

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.