Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
1 Οκτωβρίου 2020 10:45

35 εφαρμογές ΑΙ έχουν αναπτύξει οι ελληνικές εταιρείες την τελευταία 5ετία

c699aef1802a298fc3b7ca3c8d33090e XL 895007ec

Στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης – Artificial Intelligence, AI – εισέρχονται σταδιακά την τελευταία πενταετία οι ελληνικές επιχειρήσεις, με την κινητικότητα πέριξ του ΑΙ να είναι αυξανόμενη. Οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει περισσότερες από 35 εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης – Artificial Intelligence, AI – εισέρχονται σταδιακά την τελευταία πενταετία οι ελληνικές επιχειρήσεις, με την κινητικότητα πέριξ του ΑΙ να είναι αυξανόμενη. Οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει περισσότερες από 35 εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μάλιστα, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι η πρακτική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα έχει θετική επίπτωση στα πεδία εφαρμογής, ήδη, από τους πρώτους μήνες. Πάντως, οι περισσότεροι οργανισμοί στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που υποδηλώνει τις μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει μελέτη, που εκπόνησε η Boston Consulting Group (BCG), σε συνεργασία με τη Microsoft, με στόχο να χαρτογραφήσουν την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και να αναδείξουν τους πρωτοπόρους οργανισμούς.

Όπως διαπιστώνει η μελέτη (Harnessing the Power of AI in Greece. Embarking on the path to value/Αξιοποιώντας την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα), η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων σε περιόδους αναταραχής, όπως αυτή που διανύει ο πλανήτης σήμερα. Και αυτό διότι δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να προβλέπουν, να προλαμβάνουν και να μετριάζουν κινδύνους, αξιοποιώντας την δύναμη των δεδομένων.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη παράγει όλο και περισσότερες εφαρμογές στον επιχειρηματικό κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της International Data Corporation, οι επενδύσεις στο ΑΙ παγκοσμίως θα πλησιάσουν τα $100 δισ. το 2023.

Machine learning
Tα παραδείγματα εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό επιχειρείν προέρχονται από σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας. Ενδεικτικά τον ενεργειακό κλάδο, όπου τα Ελληνικά Πετρέλαια χρησιμοποιούν αλγορίθμους machine learning, για να βελτιστοποιήσουν το μίγμα αργού στα διυλιστήριά τους. Επίσης στη ναυτιλία, όπου η Signal Maritime πετυχαίνει αύξηση εσόδων κατά €1 εκατ. ανά καράβι ετησίως.

Πάντως, όπως διαπιστώνει η μελέτη των δύο εταιρειών, για την επιτυχία των εφαρμογών AI, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, σε τρεις κύριους άξονες: την κατάρτιση ενός χαρτοφυλακίου εφαρμογών σε ενιαίο σχέδιο, τη συστηματική προετοιμασία και εκτέλεση των εφαρμογών AI και τη δημιουργία των αναγκαίων υποστηρικτικών υποδομών.

Κρίσιμες υποδομές για το ΑΙ αποτελούν οι πλατφόρμες cloud – βασικό εργαλείο αποτελεσματικής εφαρμογής του ΑΙ – η σωστή δομή και διαχείριση των διαθέσιμων δεδομένων, αλλά και οι τεχνικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Συνταγή επιτυχίας
Η μελέτη επισημαίνει και τους βασικούς παράγοντες για την επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Ενδεικτικά η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να συνοδεύεται πάντα από business case. Επίσης, δεν είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση των υποστηρικτικών δομών πριν την υλοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Χρειάζεται επιχειρηματική διάθεση για δοκιμασία καινοτόμων προσεγγίσεων, εφαρμογής use cases και εμπειρική βελτίωση των εφαρμογών (agile test & learn).

Στο μεταξύ, υποστηρικτικές υποδομές, όπως η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό, θα πρέπει να αναπτυχθούν σταδιακά και να αποφευχθούν εμπροσθοβαρείς επενδύσεις, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση αυτών των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα.

Η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες τεχνικές δεξιότητες και η συμμετοχή του σε πολυσυλλεκτικές ομάδες στελεχών ποικίλων επιχειρηματικών και τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων, δημιουργεί τεράστιες συνέργειες και μεγάλη προστιθέμενη αξία για την επιχείρηση

Οι innovators
Σύμφωνα με την μελέτη, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε κατηγορία, είναι διαφορετικές και οι λύσεις, που μπορεί να προσφέρει το ΑΙ, ποικίλες. Οι innovators εκμεταλλεύονται πιο άμεσα την αξία του ΑΙ, καθώς οι οργανισμοί αυτοί διαθέτουν από τη φύση τους τους περισσότερους παράγοντες επιτυχίας.

Ωστόσο, σημαντική πρόοδο σημειώνουν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι start-ups, όπως η Intelligencia, που πέτυχαν την απαραίτητη δικτύωση μέσω συμμετοχής σε VC funds. Αλλά και μεγάλοι οργανισμοί, όπως η τσιμεντοβιομηχανία Titan, που ανέπτυξαν δικά τους data science academies για να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στις συγκεκριμένες δεξιότητες.

Πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...