Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
8 Οκτωβρίου 2020 11:22

1 στις 4 εταιρείες στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένη για περιστατικά ψηφιακής ασφαλείας

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F92ef7c8b9069f9c8b0896015a300fc09 XL

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Ελλάδα (25%) είναι ασφαλισμένη για περιστατικά ασφάλειας ΤΠΕ. Μάλιστα, η επίδοση της χώρας μας βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, όπου η αντίστοιχη αναλογία είναι μία στις πέντε εταιρείες (21%).

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Ελλάδα (25%) είναι ασφαλισμένη για περιστατικά ασφάλειας ΤΠΕ. Μάλιστα, η επίδοση της χώρας μας βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, όπου η αντίστοιχη αναλογία είναι μία στις πέντε εταιρείες (21%).

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε η Eurostat και σύμφωνα με αυτά, το 2019, το 21% των επιχειρήσεων της ΕΕ. με 10 ή περισσότερα άτομα ανέφερε ότι έχει κάποιου είδους ασφάλιση έναντι περιστατικών ασφάλειας ΤΠΕ. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20% στις μικρές επιχειρήσεις, 28% στις μεσαίες και 35% στις μεγάλες εταιρείες.

Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά των επιχειρήσεων, που έχουν προχωρήσει σε κάποιου είδους ασφάλιση έναντι των περιστατικών ασφαλείας στο ICT είναι 24% για τις μικρές εταιρείες, 37% για τις μεσαίες και 39% για τις μεγάλες. Οι καλύτερες επιδόσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στο θέμα της ασφάλισης έναντι περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας εξηγούνται – εν μέρει – από το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από προβλήματα, που προκύπτουν από περιστατικά ασφάλειας ΤΠΕ.

Το κράτος – μέλος με το υψηλότερο μερίδιο επιχειρήσεων με ασφάλιση έναντι συμβάντων ασφάλειας ΤΠΕ ήταν, το 2019, η Δανία (56% όλων των επιχειρήσεων), ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Σουηδία (με 39% έκαστη), με την Ισπανία να έπεται με 33%.

Οι χειρότερες επιδόσεις

Στον αντίποδα, τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Βουλγαρία, όπου ποσοστό μικρότερο του 5% των εταιρειών είναι ασφαλισμένες έναντι περιστατικών ασφάλειας ΤΠΕ. Ειδικότερα, στη Βουλγαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 3%, ενώ στη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία μόνο 4%.

Συχνότητα κρουσμάτων

Όσον αφορά τα περιστατικά ψηφιακών επιθέσεων, συνολικά, η Eurostat διαπιστώνει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω συμβάντων, που σχετίζονται με την ασφάλεια των ΤΠΕ. Το ένα τέταρτο (23%) αντιμετώπισε προβλήματα από τέτοια περιστατικά το 2019, έναντι 17% στις μεσαίες επιχειρήσεις και 11% στις μικρές.

Μέτρα αντιμετώπισης

Το 2019, το πιο συνηθισμένο μέτρο ψηφιακής ασφάλειας, που χρησιμοποιούσαν οι επιχειρήσεις στην ΕΕ., σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της Eurostat, ήταν η ενημέρωση του λογισμικού ή των λειτουργικών συστημάτων (87%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο έλεγχος ταυτότητας με κωδικό πρόσβασης (77%), η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε ξεχωριστή τοποθεσία ή στο cloud (76%) και ο έλεγχος πρόσβασης στο δίκτυο (64%).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά τεχνικές κρυπτογράφησης δεδομένων, εγγράφων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (38%), δοκιμές ασφαλείας ΤΠΕ (36%), αξιολόγηση κινδύνου ΤΠΕ (34%) και ταυτοποίηση χρήστη και πιστοποίηση μέσω βιομετρικών μεθόδων (10%).

Πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...