26/10/2020

Η Ε.Ε. επενδύει επιπλέον €144,5 εκατ. σε υπερυπολογιστές

Επιπλέον €144,5 εκατ. επενδύει η Ευρώπη σε υπερυπολογιστικές υποδομές επόμενης γενιάς. Η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, η οποία συγκεντρώνει ευρωπαϊκούς πόρους για την αγορά και εγκατάσταση υπερυπολογιστών και τεχνολογιών παγκόσμιας κλάσης, συνυπέγραψε σύμβαση ύψους €144,5 εκατ. για την αγορά του υπερυπολογιστή LUMI.

Επιπλέον €144,5 εκατ. επενδύει η Ευρώπη σε υπερυπολογιστικές υποδομές επόμενης γενιάς. Η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, η οποία συγκεντρώνει ευρωπαϊκούς πόρους για την αγορά και εγκατάσταση υπερυπολογιστών και τεχνολογιών παγκόσμιας κλάσης, συνυπέγραψε σύμβαση ύψους €144,5 εκατ. για την αγορά του υπερυπολογιστή LUMI.Ο υπερυπολογιστής LUMI θα βρίσκεται στη Φινλανδία και θα τον διαχειρίζεται η κοινοπραξία LUMI, στην οποία συμμετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο “LUMI” αποτελεί την τελευταία προσθήκη στην οικογένεια υπερυπολογιστών της Κοινής Επιχείρησης για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων.

Είχε προηγηθεί, στα μέσα Οκτωβρίου, η ανακοίνωση ότι ο υπερυπολογιστής LEONARDO θα εγκατασταθεί στην Ιταλία, ενώ από τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν άλλοι τρεις υπερυπολογιστές για την Τσεχία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβενία.

Ως το τέλος του 2020, η Κοινή Επιχείρηση σχεδιάζει να αποκτήσει και άλλους υπερυπολογιστές στη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Ευρώπη πρωτοστατεί στις επενδύσεις σε υπερυπολογιστικές υποδομές επόμενης γενιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι στιγμής, έχει επενδύσει σχεδόν €327 εκατ. σε υπερυπολογιστικά συστήματα. Η πρόταση, που κατέθεσε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο, θα επιτρέψει πρόσθετες επενδύσεις ύψους €8 δισ. στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών.

Στόχος είναι οι υπερυπολογιστικές υποδομές επόμενης γενιάς να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ερευνητές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει την υλοποίηση εκατοντάδων νέων εφαρμογών στην τεχνητή νοημοσύνη, την εξατομικευμένη ιατρική, τον σχεδιασμό φαρμάκων και υλικών, τη γονιδιωματική, τις μετεωρολογικές προβλέψεις, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Θετικές επιπτώσεις
Οι θετικές επιπτώσεις των υπερυπολογιστών στην κοινωνία είναι ήδη ορατές σε διάφορους τομείς, π.χ. στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο κορωνοϊός και άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Επίσης, είναι εμφανείς σε τομείς, όπως η στήριξη της πράσινης μετάβασης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και στην υποβοήθηση του αστικού και αγροτικού σχεδιασμού, στη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων και στον έλεγχο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, χάρη στην χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. κοινοπραξία Exscalate4CoV, υπερυπολογιστές βοηθούν τους επιστήμονες να βρουν αποτελεσματική θεραπεία για νοσούντες από COVID-19. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία της Ε.Ε. “Προορισμός: Γη” που έχει στόχο την ανάπτυξη ενός υψηλής ακριβείας ψηφιακού μοντέλου της Γης, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τη διαχείριση των υδάτων και την περιβαλλοντική μοντελοποίηση.

“Η υπερυπολογιστική εξασφαλίζει καινοτόμες λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινής μας ζωής. Με την αγορά του υπερυπολογιστή LUMI στη Φινλανδία, ανοίγουμε το δρόμο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων, την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και την προαγωγή της επιστήμης. Όλα αυτά είναι σημαντικά για το ψηφιακό μας μέλλον”, τόνισε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

 

Πηγή: http://www.sepe.gr/

Κατηγορία Security News

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.