Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
4 Νοεμβρίου 2020 11:40

Όφελος €12,4 δισ. στο ΑΕΠ και 69.000 θέσεις εργασίας φέρνει το 5G στην Ελλάδα

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F19d642e0ab0242cc738485ea1bdc215d XL

Ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα θα έχει η τεχνολογία 5G στην Ελλάδα τη δεκαετία 2021-2030, με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολίτες, επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα. Στη χώρα αναμένονται επενδύσεις ύψους €1,2 έως €1,5 δισ. σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις €2,7 έως και €5 δισ. για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών, που θα βασίζονται στο 5G.

Ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα θα έχει η τεχνολογία 5G στην Ελλάδα τη δεκαετία 2021-2030, με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολίτες, επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα. Στη χώρα αναμένονται επενδύσεις ύψους €1,2 έως €1,5 δισ. σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις €2,7 έως και €5 δισ. για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών, που θα βασίζονται στο 5G.

Τα οφέλη των επενδύσεων αυτών για την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας, μεταφράζονται σε μία σωρευτική αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ -Gross Value Added, GVA), μεταξύ €7,3 και €12,4 δισ. Επίσης, οι επενδύσεις πέριξ του 5G υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 50.000-69.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη των δικτύων 5G αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών (Τεχνητή Νοημοσύνη, Internet of Things, Mobile Edge Computing, επαυξημένη πραγματικότητα, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ρομποτική).

Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει σχετική έρευνα της EY Ελλάδος, αυτό θα επιτρέψει την εμφάνιση καινοτόμων κλαδικών λύσεων σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για τομείς, όπως τα “έξυπνα” εργοστάσια και logistics, η “έξυπνη μετακίνηση” (Smart Mobility), η γεωργία ακριβείας, αλλά και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, smart cities.

Νέες ευκαιρίες
Η μελέτη της ΕΥ εντοπίζει έξι ευκαιρίες, που δημιουργούνται για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς. Συνοπτικά, το 5G μπορεί να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων και να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου τομέα.

Επίσης, μπορεί να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων, νέων εμπορεύσιμων εφαρμογών και νέων υπηρεσιών τεχνολογίας. Εξάλλου, η 5η γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής.

Πέρα, από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μπορεί να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, για να αποτελέσουν τα δίκτυα 5G καταλύτη και πολλαπλασιαστή του ψηφιακού μετασχηματισμού, υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, προϋπόθεση αποτελεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών για τη βιώσιμη λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.

Επίσης, η δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G για την προώθηση νέων εφαρμογών και καινοτόμων κλαδικών λύσεων, αλλά και η ανάδειξη του δημοσίου τομέα ως ενός εκ των πρώτων χρηστών των υπηρεσιών 5G. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, καθώς και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του οικοσυστήματος 5G.

Η μελέτη
Η ΕΥ Ελλάδος εκπόνησε τη μελέτη σχετικά με τους στόχους και τις στρατηγικές για την εισαγωγή και τη λειτουργία δικτύων 5G στην Ελλάδα για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η μελέτη παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη.

 

Πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...