Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
9 Νοεμβρίου 2020 11:39

Μια διαδικτυακή επίθεση παρέλυσε ένα κέντρο αναφοράς COVID-19

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F82eeb073637abf7deb47458b04912510 XL

Αυτήν τη στιγμή, πολλές χώρες βρίσκονται σε κατάσταση ανησυχίας και άνθρωποι και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έρχονται μαζί για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα πανδημία του COVID-19. Οι εταιρείες καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για την υιοθέτηση νέων μεθοδολογιών, όπως η τηλεργασία, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων τους.

Αυτήν τη στιγμή, πολλές χώρες βρίσκονται σε κατάσταση ανησυχίας και άνθρωποι και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έρχονται μαζί για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα πανδημία του COVID-19. Οι εταιρείες καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για την υιοθέτηση νέων μεθοδολογιών, όπως η τηλεργασία, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων τους.

Ωστόσο, ισχύει επίσης ότι υπάρχουν εγκληματίες στον κυβερνοχώρο που εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις ransomware που εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για να μολύνουν μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων.

Cyberattack σε Ερευνητικό Κέντρο
Μαζί με τους κυβερνοεγκληματίες που έχουν εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση προς όφελός τους, υπήρξαν επίσης ορισμένες επιθέσεις που είχαν άμεσο αντίκτυπο σε εκείνους που πλήττονται από την πανδημία. Ένα παράδειγμα ήταν το περιστατικό που καταγράφηκε στην Τσεχική Δημοκρατία, όπου ένα κέντρο αναφοράς κορωνοϊού έκλεισε από επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Η επίθεση ήρθε σε μια στιγμή που η χώρα είχε περίπου 140 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και περίπου 4.800 άτομα ήταν σε καραντίνα. Το ερευνητικό κέντρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπρνο είναι ένα από τα 18 εργαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα που πραγματοποιούν δοκιμές για τον νέο ιό. Εκτιμάται ότι από την έναρξη της επιδημίας, το κέντρο έκανε έως και 20 δοκιμές την ημέρα.

Συνήθως χρειάζεται μια μέρα για να πάρει κάποιος τα αποτελέσματα, αλλά λόγω της επίθεσης στον κυβερνοχώρο, τα αποτελέσματα άργησαν μέρες.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του νοσοκομείου στο Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ČTK), οι υπολογιστές του κέντρου άρχισαν να εξασθενούν σταδιακά και τελικά έπρεπε να κλείσουν. Οι εργαζόμενοι έλαβαν οδηγίες από το κέντρο να μην ενεργοποιήσουν τους υπολογιστές τους για να προσπαθήσουν να ελέγξουν την επίθεση. Πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση εξακολουθούν να είναι άγνωστες, αν και η πιο πιθανή αιτία ήταν μια επίθεση ransomware.

Λόγω της διαδικτυακής επίθεσης, όλα τα αποτελέσματα έπρεπε να γίνουν χειρόγραφα, επιβραδύνοντας τη διαδικασία διάγνωσης σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Ευτυχώς, δεν επηρεάστηκαν όλα τα συστήματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από τα τμήματα μικροβιολογίας, βιοχημείας και ακτινολογίας.

Η Τσεχική Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (NÚKIB) εργάζεται τώρα για να προσπαθήσει να προσδιορίσει την αιτία αυτού του περιστατικού. Επειδή η χώρα βρισκόταν ήδη σε κατάσταση ανησυχίας όταν συνέβη το περιστατικό, οι ερευνητές θα την αντιμετωπίσουν ως προτεραιότητα και οι εξαιρετικές περιστάσεις θα ληφθούν υπόψη κατά τη δίωξη των ενόχων.

Κακόβουλο λογισμικό και νοσοκομεία
Ορισμένοι χειριστές κακόβουλου λογισμικού αποφεύγουν να επιτεθούν σε νοσοκομεία. Για παράδειγμα, οι ελεγκτές του ransomware Maze εξήγησαν ότι «δεν επιτίθενται σε νοσοκομεία, κέντρα καρκίνου, νοσοκομεία μητρότητας».

Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλοι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο αυτόν τον ηθικό κώδικα. Στην πραγματικότητα, τα νοσοκομεία είναι ένας δημοφιλής στόχος για κυβερνοεπιθέσεις. Υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορούν να το εξηγήσουν αυτό: πρώτον, τα νοσοκομεία περιέχουν μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, τα οποία μπορούν να πουληθούν από τους εγκληματίες. Δεύτερον, πολλά νοσοκομεία χρησιμοποιούν ξεπερασμένα συστήματα υπολογιστών, άρα είναι πολύ πιο εύκολο να παραβιαστούν.

Προστατεύστε τα συστήματα σας
Σήμερα, τα νοσοκομεία είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ, και η εξασφάλιση ότι μπορούν να εκτελούν τις λειτουργίες τους σε περιόδους κρίσης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Τα συστήματα πληροφορικής αυτών των ιδρυμάτων αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για το καλό ολόκληρης της κοινωνίας.

Προκειμένου να προστατεύονται αυτοί οι υπολογιστές ανά πάσα στιγμή, είναι σημαντικό να μπορείτε να σταματήσετε τυχόν ύποπτες διαδικασίες προτού προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά. Τα antivirus της Bitdefender παρακολουθούν συνεχώς ολόκληρο το σύστημα. Εάν εντοπίσει μια άγνωστη διαδικασία ή εφαρμογή, την σταματά μέχρι να την αναλύσει, προκειμένου να σταματήσει κάθε κακόβουλη δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας προηγμένης λύσης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με ισχυρές δυνατότητες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επίθεση στον κυβερνοχώρο σε νοσοκομείο όχι μόνο επηρεάζει το νοσοκομείο και τη φήμη του, αλλά τελικά, επηρεάζει τους ασθενείς του, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Πηγή: https://bitdefender.gr/blog/diadiktiaki-epithesi-kentro-anaforas-covid19/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...