Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Νοεμβρίου 2020 13:35

Security TOP 50: Οι κορυφαίες εταιρίες του κλάδου της ασφάλειας για το 2019

H λίστα με τις 50 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της ασφάλειας

Γράφει:  Αποστολόπουλος Παναγιώτης
c8c85ec6d4196f665d382aa5ec114f43 XL 471bc486

Τα τελευταία 17 χρόνια, η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τη λίστα με τις 50 κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας ασφάλειας.

Τα τελευταία 17 χρόνια, η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τη λίστα με τις 50 κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας ασφάλειας.

Οι εταιρείες επιλέγονται με βάση τα μεγαλύτερα μερίδια, τα οποία κατέχουν στις διεθνείς αγορές, αλλά και τις υψηλότερες αποστολές προϊόντων τους σε παγκόσμιους διανομείς. Για το 2019, το TOP 50 των εταιριών Security, πραγματοποίησε συνολικά έσοδα 25.84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 9,3 σε σχέση με το 2018. Τα νούμερα αυτά ωστόσο, αφορούν στη προ-κορωνοϊού εποχή, κάτι που όπως φαίνεται θα τερματίσει την σταθερή πορεία ανάπτυξης του τομέα της ασφάλειας.

 

Ο κορωνοϊός φρενάρει τη πορεία ανάπτυξης του κλάδου της ασφάλειας

Η αγορά των συστημάτων ασφάλειας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως θα πλήξει και τον κλάδο της ασφάλειας, φρενάροντας την ανάπτυξη αυτή. Ο οικονομικός αντίκτυπος φάνηκε ήδη από τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου. Τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου σε σύγκριση με τα έσοδα τη προηγούμενης χρονιάς ήταν ίσως το πιο ξεκάθαρο σημάδι, αναφορικά με τη ζημιά που υπέστησαν οι εταιρίες. Από τις 33 εταιρείες του Security TOP 50, που έχουν γνωστοποιήσει έσοδα τους για τους μήνες Ιανουάριο-Ιούνιο, οι 27 ανέφεραν ετήσιες μειώσεις, οι οποίες κυμαίνονταν από 1% έως 39%. Μόνο έξι από αυτές ανέφεραν αύξηση. Αυτό συμβαδίζει και με την έρευνα που πραγματοποίησε το asmag.com. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 283 επαγγελματίες.

Παρόλα αυτά, η ασφάλεια το 2020 αναμένεται να σημειώσει μικρή ανάπτυξη καθώς οι τελικοί χρήστες-πελάτες πληρώνουν για τα έργα που έχουν ήδη υπογραφεί. Αναμφίβολα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την τελευταία δεκαετία, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν κέρδη το 2020 λόγω των εν εξελίξει έργων που αναμένεται να ολοκληρωθούν. Σύμφωνα με ερευνητές, μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, αναμένουμε λιγότερη ζήτηση τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Μπορεί να υπάρχουν εταιρείες που θα βιώσουν ανάπτυξη, αλλά τα έσοδα για τους περισσότερους θα μειωθούν σημαντικά, προσθέτουν οι ειδικοί.  

Από τεχνολογικής άποψη βέβαια, τα νέα δεν είναι και τόσο άσχημα από όσο φαίνονται. Η πανδημία έχει δημιουργήσει ζήτηση για προϊόντα που θα είναι σε θέση να προστατεύσουν το προσωπικό και τους υπαλλήλους από το κορωνοϊό. Μεταξύ αυτών, οι θερμικές κάμερες, ο έλεγχος πρόσβασης χωρίς επαφή, η κρυπτογραφημένη πρόσβαση κ.λπ. Οι «ευκαιρίες» εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες και οι προμηθευτές που παρέχουν τις εν λόγω λύσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν παραγγελίες εν μέσω κρίσης. Συμπερασματικά, η ασφάλεια βιώνει κάτι που όμοιο της δεν έχει ξαναδεί. Μια μείωση, όσο μικρή ή προσωρινή και αν είναι, μπορεί δυστυχώς να είναι αναπόφευκτη. Οι εταιρίες όμως, που εφαρμόζουν λύσεις για την πρόληψη του κορωνοϊου θα επιβιώσουν και από αυτή τη πρωτόγνωρη ύφεση.

2019-Προ κορωνοϊού εποχή

Συνολικά, η παγκόσμια βιομηχανία ασφάλειας είχε ένα καλό «2019», αυτό φυσικά πριν τη πανδημία. Ειδικότερα κατά τη περίοδο αυτή 37 από τις 50 κορυφαίες εταιρείες ασφάλειας σημείωσαν αύξηση. Κατά μέσο όρο, 50 εταιρείες σημείωσαν αύξηση 9,3% σε σχέση με τα προηγούμενο έτος. Οι κορυφαίες εταιρίες του φετινού Security TOP 50, όπως κατατάσσονται στα έσοδα του 2019, είναι: η Hikvision, η Dahua, η ASSA ABLOY, η Bosch Security Systems, η Axis Communications, η Uniview Technologies, η Tiandy Technologies, η Allegion, η Hanwha Techwin και ηTKH Group. Δεν υπήρξαν πολλές σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με την κατάταξη του περασμένου έτους, εκτός από την FLIR Systems, η οποία έπεσε από τη θέση Νο. 6 που ήταν πέρυσι, στη θέση Νο 13 φέτος. Και οι 50 εταιρείες είχαν συνολικά έσοδα 2019 ύψους 25,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 9,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανάμεσα τους φυσικά και νέοι «παίχτες», όπως η BCD International, η Fujian Forecam Optics, η Spica International, η Streamax Technology, η Yutong Optical Technology, η Zenitel και η γνωστή ZKTeco.

Κάτι που αρκετός κόσμος περίμενε, πριν ακόμα δημοσιευθεί η κατάταξη του asmag, είναι το αν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα έχει οικονομικές επιπτώσεις στις κινεζικές εταιρίες. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που δημοσίευσε η εν λόγω εταιρία, η Hikvision και η Dahua φαίνεται πως διατήρησαν σταθερά τις θέσεις 1 και 2 με έσοδα 7,7 δισεκατομμυρίων και 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα. Μια πιο προσεκτική εξέταση των αριθμών διαπιστώνει ότι τα μεγέθη των δύο εταιρειών για την περίοδο 2018-2019, (13,16% και 10,5%), έχουν μειωθεί κάπως και ίσως εν τέλει να επηρεάστηκαν ως ένα σημείο. Ωστόσο, κάθε αρνητικός αντίκτυπος από τον εμπορικό πόλεμο αντισταθμίστηκε από την ισχυρή και σταθερή εσωτερική ζήτηση της εγχώριας αγοράς της Κίνας. Πράγματι, οι κινέζοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι χρησιμοποιούν την εγχώρια ζήτηση ως κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, εν μέσω εξωτερικών αβεβαιοτήτων. Και όπως φαίνεται, αυτή η πολιτική έχει παράγει καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα: Πρόσφατα, η Κίνα ανέφερε αύξηση του ΑΕΠ 4,9% σε ετήσια βάση για το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση στην Κίνα αντικατοπτρίζεται στην φετινή κατάταξη που δημοσιεύει το περιοδικό asmag. Στον κατάλογο του τρέχοντος έτους, υπάρχουν συνολικά 14 κινεζικές εταιρείες, με συνολικά έσοδα 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν περάσουμε στη φετινή κατάταξη, αξίζει να δούμε και από τη σκοπιά των ειδικών, τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος της ασφάλειας θα ανακάμψει.

 

table 1 top

table 2 top

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...