Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Νοεμβρίου 2020 11:45

Οικονομικά οφέλη €2,6 δισ. έως το 2025 μπορεί να φέρει το 5G στην Ελλάδα

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F7e7426b369e858674a3ef4221eb83e4b XL

Οικονομικά οφέλη της τάξης των €2,6 δισ. έως το 2025 μπορεί να αποφέρει η πλήρης αξιοποίηση του 5G στην Ελλάδα. Το δε προβλεπόμενο καθαρό όφελος (όφελος μείον κόστος) για τη χώρα μας εκτιμάται σε €1,6 δισ. έως το 2025 και προϋποθέτει μια επένδυση της τάξης των €0,9 δισ.

Οικονομικά οφέλη της τάξης των €2,6 δισ. έως το 2025 μπορεί να αποφέρει η πλήρης αξιοποίηση του 5G στην Ελλάδα. Το δε προβλεπόμενο καθαρό όφελος (όφελος μείον κόστος) για τη χώρα μας εκτιμάται σε €1,6 δισ. έως το 2025 και προϋποθέτει μια επένδυση της τάξης των €0,9 δισ.

Το 5G ως μια “ανοικτή πλατφόρμα καινοτομίας”, που καθιστά δυνατό τον ψηφιακό μετασχηματισμό πολλαπλών κλάδων, θα μπορούσε να προσθέσει συνολικά οφέλη ύψους €210 δισ. στην Ευρώπη, έως το 2025. Η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο προβλεπόμενο καθαρό όφελος (όφελος μείον κόστος) ύψους €38,5 δισ., με μια επένδυση ύψους €6 δισ., κάτι το οποίο δίνει μια αναλογία κόστους – οφέλους (cost-benefit-ratio, CBR) της τάξης του 7,5.

Η Ελβετία, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να έχει την υψηλότερη αναλογία κόστους – οφέλους (CBR) στην Ευρώπη, 14,7, με ένα καθαρό κέρδος €10 δισ. έναντι μιας επένδυσης μόλις €700 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στη μελέτη “5G action plan review for Europe”.

Η μελέτη διενεργήθηκε από την Analysys Mason με τη συνεισφορά της Qualcomm Technologies και της Ericsson. Παρέχει δε μια ανάλυση κόστους – οφέλους ανά χώρα και ανά τομέα της αγοράς.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τα “ευφυή” εργοστάσια, η γεωργία και οι ημιαστικές και αγροτικές περιοχές υπολογίζεται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση επί του AEΠ στην Ευρώπη. Περισσότερα από €50 δισ. επιπρόσθετων ωφελειών, που σχετίζονται με το 5G, μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα δημόσιας χρηματοδότησης μικρότερης των €20 δισ.

“Έξυπνη” παραγωγή
Σε επίπεδο περιπτώσεων χρήσης, τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη σε όρους Ευρωπαϊκού ΑΕΠ προέρχονται από τα “έξυπνα” εργοστάσια, τη γεωργία και τη Σταθερή Ασύρματη Πρόσβαση (σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές). Τα καθαρά οφέλη υπολογίζονται σε €58 δισ., €37 δισ. και €18 δισ. αντίστοιχα.

Η μελέτη ομαδοποιεί την αγορά σε τέσσερις τομείς – κλειδιά: “Έξυπνη” Παραγωγή & Logistics, “Έξυπνες” Αγροτικές Περιοχές, “Έξυπνες” Αστικές Περιοχές και “Έξυπνες” Δημόσιες Υπηρεσίες. Οι τομείς της “Έξυπνης” Παραγωγής και των “Έξυπνων” Αγροτικών Περιοχών έχουν το μεγαλύτερο καθαρό όφελος, €70 δισ. και €55 δισ. αντιστοίχως. Ωστόσο, οι αναλογίες κόστους – οφέλους τους, είναι χαμηλότερες από εκείνες των τομέων των “Έξυπνων” Αστικών Περιοχών και των “Έξυπνων” Δημόσιων Υπηρεσιών.

Και στην Ελλάδα, οι τομείς των “Έξυπνων” Αγροτικών Περιοχών και της “Έξυπνης” Παραγωγής & Logistics αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο καθαρό όφελος ύψους €1,1 δισ. και €0,4 δισ. αντιστοίχως. Ο τομέας των Έξυπνων Αγροτικών Περιοχών έχει επίσης και την υψηλότερη αναλογία κόστους – οφέλους, CBR (3,8).

“Το 5G μπορεί να παρέχει το οικονομικό ερέθισμα, που χρειάζεται η Ευρώπη. Η συνδεσιμότητα 5G εκτείνεται πολύ πέραν του smartphone και έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει ολόκληρους κλάδους και βιομηχανίες στο μακροσκοπικό επίπεδο”, τονίζει η Qualcomm. “Ως μια ανοικτή πλατφόρμα καινοτομίας, το 5G παρέχει την υποδομή κρίσιμης σημασίας που χρειάζεται, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει μια βιώσιμη και ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη, η οποία να συμπεριλαμβάνει όλους”, τονίζει η Ericsson.

Δημόσια χρηματοδότηση
Η μελέτη προσδιορίζει, επίσης, τους τομείς – κλειδιά, που θα απαιτούσαν μερική ή ολική δημόσια χρηματοδότηση, προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα οφέλη. Αυτοί οι τομείς είναι η υγειονομική περίθαλψη και τα νοσοκομεία, τα δημοτικά κτίρια, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η γεωργία και τα αστικά σημεία πρόσβασης στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συγκοινωνιών.

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, που μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια επένδυση, η μελέτη σκιαγραφεί πολλά από τα βασικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, που παρέχει η συνδεσιμότητα 5G. Η ασφάλεια των εργαζομένων, το αναβαθμισμένο εργατικό δυναμικό, οι μειωμένες εκπομπές άνθρακα και η μειωμένη χρήση ενέργειας, η μείωση της έντονης χρήσης φυσικών πόρων, η κοινωνική ενσωμάτωση και η ασφάλεια εισαγωγών/εξαγωγών, αναδεικνύονται ως συμπληρωματικά οφέλη.

 

Πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...