Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
15 Δεκεμβρίου 2020 11:25

Κύπρος: Σε έξι μήνες κάμερες στους δρόμους

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fc769dc508f2b0cbd843bb258163bb511 XL

Μετά από 13 χρόνια διεργασιών, διαβουλεύσεων, προκηρύξεων και ακυρώσεων, έπεσαν χθες οι υπογραφές για την έλευση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, τις γνωστές κάμερες της Τροχαίας. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του συμβουλαίου, έξι μήνες από σήμερα πρέπει να λειτουργήσει η πρώτη και πιλοτική φάση που προβλέπει τέσσερις σταθερές και τέσσερις κινητές κάμερες.

Μετά από 13 χρόνια διεργασιών, διαβουλεύσεων, προκηρύξεων και ακυρώσεων, έπεσαν χθες οι υπογραφές για την έλευση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, τις γνωστές κάμερες της Τροχαίας.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του συμβουλαίου, έξι μήνες από σήμερα πρέπει να λειτουργήσει η πρώτη και πιλοτική φάση που προβλέπει τέσσερις σταθερές και τέσσερις κινητές κάμερες. Εκτιμάται ότι είναι μια σοβαρή προσπάθεια για μείωση του τροχαίου προβλήματος στη χώρα μας, παρόλο που δεν έχουν τελειώσει όλα τα προβλήματα αφού: Υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών όπου οι τέσσερις άλλοι ενδιαφερόμενοι που δεν κέρδισαν την προσφορά, έχουν προσφύγει ζητώντας ακύρωση της απόφασης για κατακύρωση. Επίσης, ο Γενικός Ελεγκτής διεξάγει έρευνα κατά πόσον το σύστημα όντως συμβάλλει στη μείωση των θανάτων στους δρόμους, κι αυτό λόγω μελέτης που του διαβιβάστηκε.

 

Πάντως, γεγονός είναι πως χθες υπεγράφησαν τα συμβόλαια και μπαίνουμε σε νέα εποχή, όπου χωρίς απρόοπτα σε έξι συν τρεις μήνες, θα δούμε τις πρώτες κάμερες στους δρόμους. Από πλευράς υπουργείου Μεταφορών το συμβόλαιο για τη μελέτη, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης υπέγραψε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Μάρκος Μάρκου ως Αναθέτουσα Αρχή και από την εταιρεία Conduent State & Local Solutions, Inc., ως αναδόχου εταιρείας, οι δικηγόροι της στην Κύπρο. Η ανάδοχος εταιρεία είναι κολοσσός στην Αμερική για τέτοια συστήματα. 

 

Το έργο αφορά την εγκατάσταση του συστήματος Φωτοεπισήμανσης σε παγκύπρια βάση και περιλαμβάνει 90 σταθερές κάμερες σε 30 τοποθεσίες και 20 κινητές κάμερες.  Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα φωτοεπισήμανσης, πέραν από την καταγραφή της υπέρβασης στο όριο ταχύτητας θα επεξεργάζεται και θα καταγράφει επιπρόσθετες παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, μεταξύ των οποίων, τη μη χρήση της ζώνης ασφάλειας, τη μη χρήση κράνους από μοτοσυκλετιστές, τη χρήση κινητού τηλεφώνου, τη μη συμμόρφωση με τον φωτεινό σηματοδότη όταν το χρώμα είναι κόκκινο και την παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, ως εξής:

•  Η πιλοτική φάση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, περιλαμβάνει τη λειτουργία τεσσάρων κινητών καμερών και την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων σταθερών καμερών σε μία τοποθεσία. Επιπλέον θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει το κέντρο περισυλλογής και επεξεργασίας των παραβάσεων όπου θα αρχίσουν να εκδίδονται ειδοποιήσεις / κλήσεις οι οποίες θα αποστέλλονται στους παραβάτες. Η φάση αυτή θα λειτουργήσει πιλοτικά για 3 μήνες.

•  Η πρώτη φάση που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης, δηλαδή σε 15 μήνες από σήμερα, θα περιλαμβάνει τη λειτουργία ακόμη 16 κινητών καμερών και εγκατάσταση και λειτουργία ακόμη είκοσι 20 σταθερών καμερών σε ακόμα έξι τοποθεσίες.

•  Η δεύτερη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης περιλαμβάνει την εγκατάσταση επιπρόσθετων 66 σταθερών καμερών (90 στο σύνολο) σε ακόμα 23 τοποθεσίες. Το κέντρο περισυλλογής και επεξεργασίας παραβάσεων θα έχει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα που απαιτείται για την ικανοποιητική παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών.

Το ποσό του Συμβολαίου εκτιμάται στα €34.076.970 συν ΦΠΑ. Τα €8 εκατομμύρια περίπου αφορούν στην προμήθεια, και εγκατάσταση του εξοπλισμού ενώ τα υπόλοιπα €26 εκατομμύρια περίπου αφορούν τη συντήρηση και λειτουργία του εξοπλισμού περιλαμβανομένης και της παράδοσης των κλήσεων από τον ανάδοχο.

Καρούσος: Το σύστημα μειώνει τις οδικές συγκρούσεις

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Συμβολαίου ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, είπε ότι είναι πολλές οι μελέτες που δείχνουν ότι τα συστήματα φωτοεπισήμανσης μειώνουν σημαντικά τις οδικές συγκρούσεις και το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην οδική ασφάλεια και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ως Κυβέρνηση, είπε, έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειες μας για αύξηση της οδικής ασφάλειας και μείωση των οδικών συγκρούσεων μέσω της εφαρμογής νέων συστημάτων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης που θα εγκατασταθεί στην Κύπρο θα μειώσει τις οδικές συγκρούσεις στα σημεία όπου θα εγκατασταθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περίοδο που λειτούργησε αντίστοιχο σύστημα φωτοεπισήμανσης σε 12 σημεία στην Κύπρο μειώθηκαν οι οδικές συγκρούσεις κατά 53,57%.

Ο κ. Καρούσος πρόσθεσε ότι ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υιοθετήσει τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των νεκρών από οδικές συγκρούσεις κατά 50% και μείωση κατά 50% των σοβαρών τραυματισμών μέσα στη δεκαετία 2021-2030. Στόχος της συγκεκριμένης σύμβασης είναι η δραστική μείωση των θανάτων και τραυματισμών που προκαλούνται από τις οδικές συγκρούσεις.  Με την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης  θα βελτιώσουμε το επίπεδο οδικής ασφάλειας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπου παρατηρείται η πλειοψηφία των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη επισήμανε ότι τα συστήματα φωτοεπισήμανσης αποτέλεσαν και αποτελούν το ισχυρότερο εργαλείο των χωρών που κατάφεραν να πετύχουν σημαντική μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και ως εκ τούτου η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης στη χώρα μας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας όλων των χρηστών του οδικού δικτύου.

Απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου, οδηγούς, μοτοσυκλετιστές, ποδηλάτες, πεζούς, να είναι πιο προσεκτικοί όταν βρίσκονται στους δρόμους, η κ. Γιολίτη ανέφερε ότι: «Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που ήδη λαμβάνονται και έχουν προγραμματιστεί να ληφθούν το επόμενο διάστημα στα πλαίσια και του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για τη δεκαετία 2021-30, ευελπιστούμε ότι θα επιτευχθεί η συμμόρφωση των πολιτών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα  αντιμετωπίσουμε συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές και κατ’ επέκταση θα πετύχουμε την επιθυμητή μείωση στις σοβαρές και θανατηφόρες συγκρούσεις», ανέφερε.

Η κ. Γιολίτη, πρόσθεσε ότι επιπλέον με την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης στοχεύουμε στην καλύτερη αστυνόμευση και στην αμεσότητα της ποινής, σημαντικοί παράγοντες για την αποτροπή και μείωση των τροχαίων παραβάσεων. Η χρήση των σταθερών και κινητών καμερών, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα μέλη της Αστυνομίας και να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στον έλεγχο άλλων σοβαρών τροχαίων παραβάσεων, κατέληξε.

 

Πηγή: https://www.philenews.com/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...