Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
17 Δεκεμβρίου 2020 11:12

O πόλεμος που διεξάγεται στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας

0fcbff661bbd8bb5524f3f5616cfbd49 XL 73e72fae

Στη σύγκρουση με το Πεκίνο για την τεχνολογική υπεροχή, η ομάδα του Τζο Μπάιντεν βασίζεται στην υποστήριξη της Ευρώπης, υπογραμμίζει στη στήλη της η αρθρογράφος της εφημερίδας Le Monde, Sylvie Kauffmann. Η Κάουφμαν γράφει ότι ο κόσμος φαίνεται να επέστρεψε στον Ψυχρό Πόλεμο, με την Κίνα να αντικαθιστά τη Σοβιετική Ένωση, σε έναν πόλεμο όμως που διεξάγεται περισσότερο στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας παρά σε αυτόν της στρατιωτικής ισχύοςΣτη σύγκρουση με το Πεκίνο για την τεχνολογική υπεροχή, η ομάδα του Τζο Μπάιντεν βασίζεται στην υποστήριξη της Ευρώπης, υπογραμμίζει στη στήλη της η αρθρογράφος της εφημερίδας Le Monde, Sylvie Kauffmann.

Η Κάουφμαν γράφει ότι ο κόσμος φαίνεται να επέστρεψε στον Ψυχρό Πόλεμο, με την Κίνα να αντικαθιστά τη Σοβιετική Ένωση, σε έναν πόλεμο όμως που διεξάγεται περισσότερο στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας παρά σε αυτόν της στρατιωτικής ισχύος.

Υποστηρίζει, ότι οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα, παρά το σκληρή συγκυρία, να επανέλθουν, και φέρνει ως παράδειγμα την επανάσταση της Tesla στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και την δύναμη που απορρέει από την ποικιλομορφία, που έχει κάνει την Αμερική τόσο ισχυρή, η οποία δεν υπάρχει στην Κίνα.

Δεν είναι τυχαίο, όπως τονίζει, ότι τα εργαστήρια στην πρώτη γραμμή του εμβολίου (Pfizer, BioNTech, Moderna) διευθύνονται ή έχουν ιδρυθεί από μετανάστες. Ένα τουρκικό ζευγάρι δημιούργησε το BioNTech στη Γερμανία, ένας Λιβανέζος Αρμενικής καταγωγής ίδρυσε και διευθύνει τη Moderna στη Μασαχουσέτης και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer μετανάστευσε από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 34 ετών.

Εκτιμά, ότι η Κίνα, σε ένα εχθρικό πλέον παγκόσμιο περιβάλλον, δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε μεταφορές τεχνολογίας από την επιφυλακτική Δύση και θα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις για να επιφέρει ταχεία τεχνολογική πρόοδο, εξ ου και η με επιμονή αναφορά του Προέδρου Xi Jinping από το Μάιο, και ιδίως στην ολομέλεια της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο, στις λέξεις «καινοτομία» και «τεχνολογία».

Για τον αναλυτή James Crabtree με έδρα τη Σιγκαπούρη, αυτή η στρατηγική, «διαμορφωμένη για έναν νέο ψυχρό πόλεμο», θα επιταχύνει την αποσύνδεση της Κίνας από τις ΗΠΑ.

Υπογραμμίζει την κοινή διαπίστωση μεταξύ του Xi Jinping και πολιτικών κύκλων στις ΗΠΑ, σχετικά με την ανεξέλεγκτη ισχύ των ψηφιακών γιγάντων, είτε αυτοί είναι κινέζικοι ή αμερικανικοί, με την διαφορά όμως, όπως παρατηρεί, ότι στην Ουάσινγκτον, ξεκίνησαν ήδη αντιμονοπωλιακές διαδικασίες εναντίον Facebook και Google.

Όπως επισημαίνει, συνειδητοποιούνται πλέον τα πλεονεκτήματα της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν διαθέτει κανένα από αυτά τα «Big Tech», αλλά θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές και τον ανταγωνισμό της, μέσω κανονισμών που συζητούνται ελεύθερα, όπως και προτάθηκε από τα δύο σχέδια που υπέβαλε η Επιτροπή, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. Εξ ου και η ιδέα, που έχει διαμορφωθεί από την εκλογή του Joe Biden περί μίας διατλαντικής ψηφιακής συμμαχίας, για την αντιμετώπιση της αυταρχικής διαχείρισης του Διαδικτύου από την Κίνα.

Πηγή: https://hellasjournal.com/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...