Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
19 Ιανουαρίου 2021 11:47

Υπερψηφίστηκε το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027”

2a0df837c7185916fff8b099dd4d07b4 XL 2fdb55c5

Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας ITRE η συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” Europe Digital Programme. Με συνολικό προϋπολογισμό €7,588 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών, το πρόγραμμα θα “τρέξει” καθ’ όλη τη διάρκεια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας ITRE η συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” Europe Digital Programme. Με συνολικό προϋπολογισμό €7,588 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικονομιών, το πρόγραμμα θα “τρέξει” καθ’ όλη τη διάρκεια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Με την επικείμενη υπερψήφιση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της συμφωνίας, που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, το Πρόγραμμα ουσιαστικά θα μπει σε εφαρμογή.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης, από το οποίο θα επωφεληθούν πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές. Είναι συνδεδεμένο με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αποσκοπώντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ψηφιακού τομέα, που σήμερα ευθύνεται για το 4% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει πέντε αλληλοσυνδεόμενους τομείς: την ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΕ. στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων – HPC (€2,2 δισ.), της τεχνητής νοημοσύνης – ΑΙ (€2,1 δισ.), της κυβερνοασφάλειας – cyber security (€1,6 δισ.), της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων – digital skills (€578 εκατ. ευρώ) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της διαλειτουργικότητας (€1,1 δισ.).

Κόμβοι καινοτομίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη 2021- 2027”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός δικτύου Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, European Digital Innovation Hubs, που κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. καλείται να ορίσει μέσω ανοικτής και ανταγωνιστικής διαδικασίας. Στην Ελλάδα, μπορούν να υποστηριχθούν από το Πρόγραμμα κατ’ ελάχιστο 4 κόμβοι με μέγιστο αριθμό τους 13 κόμβους.

“Oι Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας θα μπορέσουν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης του ψηφιακού χάσματος στην ΕΕ., συγκεκριμένα καθοδηγώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (Startups), ώστε να διευκολυνθούν στην πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση και να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία για να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, τις διαδικασίες παραγωγής και τα προϊόντα τους”, τόνισε η Ευρωβουλευτής, κυρία Έλενα Κουντουρά, η οποία συνέβαλε στη διαμόρφωση του προγράμματος ως εισηγήτρια της πολιτικής ομάδας THE LEFT.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, “η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι έως σήμερα μονάχα το 17% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει εντάξει επιτυχώς την ψηφιακή τεχνολογία στις επιχειρήσεις τους”. Η κυρία Κουντουρά, από τη θέση της ως εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας, διαπραγματεύτηκε, ώστε στη διαμόρφωση του προγράμματος να υπάρξει πιο δίκαιος καταμερισμός στα κονδύλια που θα δαπανηθούν στους πέντε τομείς της συμφωνίας.

Επίσης, υποστήριξε την προσθήκη στο πρόγραμμα των τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνολογία blockchain, που αναμένεται να υιοθετηθεί ευρέως τα επόμενα χρόνια.

 

Πηγή: http://www.sepe.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...